Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za smrt rodičky nikoho nepotrestali

Autor: Jana Ulrichová, Kjak - 
12. září 2010
23:38

S nedávným verdiktem litoměřického soudu, který zprostil obžaloby porodníka Otmara S., se nehodlá smířit Roman Bečka (38) ze Skalice. Navzdory osvobozujícímu rozsudku je přesvědčen, že lékař chyboval při císařském řezu, po němž jeho žena Vendula (†31) vykrvácela. Bečka od té doby vychovává s pomocí prarodičů tři syny (2, 13 a 14) a má se přitom co ohánět.

„Nikdy to nevzdám. Neumím si představit, jak bych jednou vysvětloval nejmladšímu synovi, že si jeho matka zavinila smrt sama tím, že se ho rozhodla přivést na svět,“ řekl. Stejného názoru je i právní zástupce rodiny Kolja Kubíček.

Proto se ještě v soudní síni jménem Bečkových proti verdiktu odvolal, ačkoli jako poškození na to nemají ze zákona právo. Je totiž přesvědčen, že i když podle pitevního nálezu zemřela Vendula Bečková na vzácnou embolii plodovou vodou, měl být lékař odsouzen alespoň za ublížení na zdraví. „Jednoznačně, a to žádný ze znalců nevyloučil, způsobil rozsáhlá zranění, která pak vedla k dalším komplikacím,“ řekl Kubíček.Případ chce proto dostat k Ústavnímu soudu. „Pokud tam neuspějeme, poženu to klidně až do Štrasburku,“ dodal Roman Bečka, který se teď snaží maximálně věnovat svým synům.

O tom, jak se jim žije bez maminky, kluci nemluví. „Je to pro ně pořád těžké. Nejhůř to snáší nejstarší David,“ řekl Roman Bečka. Syny se proto snaží co nejvíce podporovat v jejich zálibách. David a Roman hrají fotbal, Roman navíc závodí na motorce. Šikovný kluk vyrůstá i z Míši, jehož výchovy se ujala babička. Hezky mluví a podle Romana Bečky z něj zřejmě vyrůstá nadaný malíř. „Maluje nám všude po zdi,“ řekl s úsměvem.

Jak se případ vyvíjel

Vendula Bečková zemřela 22. března 2008 při porodu v litoměřické nemocnici. Vykrvácela po císařském řezu. O rok později obvinili policisté lékaře Otmara S., který porod vedl, z ublížení na zdraví s následkem smrti. Soud ale lékaře 3. září 2010 obžaloby zprostil. Znalci jeho postup označili za pouhý nezdar při výkonu povolání. Roman Bečka se zároveň domáhá v občanskoprávním řízení odškodnění za manželčinu smrt, a to proto, že se s ním nemocnice odmítla vyrovnat mimosoudně. Pro sebe a každého ze synů žádá zákonné částky 240 000 korun.

1809 ( 16. září 2010 10:37 )

Vím že jsou to taky jen lidi a né roboti ale na tyhle slova...prostě stalo se...jsem už alergická,pokud to nezvládají nemají tám co dělat,já jdu do nemocnice a vkládám jím tám muj drahý život tak chci aby se o mě postarali..jiná věc je když je člověk smrtelně nemocen a nejde bohužl vyléčit ale to není případ této rodiny,maminka šla rodit,byla zcela zdravá!!! Mužete to pak říct dětem...no,stalo se...

susanah ( 14. září 2010 10:00 )

A v tomto případě nikdo žádnou petici nesepíše. A kolik je pochybení a šlendriánu ve zdravotnictví o kterých se nedozvíme.

susanah ( 14. září 2010 09:59 )

Že by pejsankova dělala ve zdravotnictví? To potěš pánbůh.

zirafa ( 13. září 2010 17:07 )

taky nechápu, jak může někdo zpochybnit špatně odvedenou práci.... na následky čehož ta paní zemřela.... když udělá dělník v továrně zmetek, taky ho musí zaplatit.... a tady zemře máma od dětí a všichni od toho dávají ruce pryč...fuj, je mi z toho nanic....

gerynek ( 13. září 2010 13:59 )

takovy rozsudek mohl byt vydan jenom u nas protoze u nas soudy podporuji jenom dacany a spravedlnost je az nekde uplne jinde.Souhlasim s tim odvolanim a udelal bych to same.Drzim pesti at spravedlnost a pravda zvitezi.a tomu dacanovi co to zpusobil preji at do konce zivota nenajde klid

Zobrazit celou diskusi