Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Střelec býval hodný a přátelský: Co z něj udělalo zrůdu?

Autor: oj - 
22. července 2012
05:00

Šílený vrah James Holmes (24) v pátek na předměstí amerického Denveru  zabil 12 lidí a 58 zranil. Přátelé a rodina jsou v šoku. Prý to byl hodný a laskavý člověk, který nikdy nikomu neublížil. Jak se z něj mohla stát taková zrůda?

James Edogan Holmes vyrůstal na předměstí San Diega. Jeho otec byl manager v softwarové firmě, matka zdravotní sestra. Měl mnoho kamarádů. Brzy bylo jasné, že James není průměrný chlapec. Byl chytřejší než jeho vrstevníci.

Když s vyznamenáním odmaturoval na střední škole, bylo dalším logickým krokem studium na vysoké. James si vybral medicínu. Získal diplom v oboru neurologie na Kalifornské univerzitě, než přešel na doktorandské studium na Coloradské univerzitě. I tam inteligencí ostatní převyšoval. "Jako student byl nejlepší z nejlepších," řekl rektor Univerzity v Coloradu Tim White.

"Byl vždycky milý a slušný - typický americký kluk," vzpomíná soused ze San Diega Tom Mai. "Vždycky měl úsměv na tváři," dodává.

Podle Maie byl Holmes zklamaný, když po získání diplomu na Kalifornské univerzitě nesehnal jinou práci než v McDonaldu. Před měsícem zničeho nic opustil doktorandské studium a začal zřejmě připravovat svůj ďábelský plán. Koupil si útočnou pušku, brokovnici a dva revolvery Glock 40. "Na internetu si koupil 6000 nábojů," řekla policejní mluvčí Dana Oates.

V jeho počítači našla policie další podrobnosti o životě masového vraha. Neměl přítelkyni. Pravidelně navštěvoval pornostránky i erotickou seznamku, kde vystupoval pod jménem Classicjimbo. Vyhledával skupinový sex. Svou velikost penisu popsal jako menší průměr. "Můžete mě navštívit ve vězení?" byl jeho poslední status v erotické seznamce.

Ještě ve čtvrtek, den před masakrem, byl v baru. "Bavili jsme se o fotbale. Rozhodně nepůsobil zoufale ani agresivně. Měl na sobě legrační brýle a batoh," vzpomíná muž, s kterým se dal James do řeči.

Co skutečně stálo za zvratem v jeho psychice zatím není jasné.

Holmesova rodina v prohlášení vyjádřila soucit s oběťmi a jejich blízkými. "V srdci jsme s vašimi milovanými," uvedla. Zároveň požádala média, aby jim dopřála klid a soukromí, než se "s tou informací vyrovnají".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 22. července 2012 15:20 )

diky za normalni prispevek - nekdy mam pocit, ze nekterym Cechum nedochazi jak je Amerika velika, a zivot tam znaji jenom z detektivek, ale povidat musi do vseho..-)

anka ( 22. července 2012 15:18 )

hm...Zamysleme se nad zivotnim stylem Cechu....co delalo 3 mesicni dite na festivalu ??? asi tak

lo2f ( 22. července 2012 14:39 )

STŘEDNÍ obchodní školu

anka ( 22. července 2012 14:35 )

ano...je to spis sentiment... Vetsina z nich na Batmanovi vyrostla, nejen na filmech, ale mali kluci meli kostymi Batmana, auticka, tricka s obrazky, figurkky....znaji vsehny predchozi dily a tak je zajima co je noveho..co vymysleli tentokrat..

gevi ( 22. července 2012 14:33 )

Počkejte, to čemu říkáme běžně zrůda - tedy individuum bez jakýchkoli zábran a jakýchkoli pozitivních emocí, schopné bez milosti a soucitu zavraždit zcela neznámé a nevinné lidi - tak taková zrůda může mít skutečně nadprůměrnou inteligenci. I šílenec, ať pod tím slovem myslíte cokoli(protože samo o sobě tohle slovo nekvalifikuje úroveň inteligence), může své zrůdné činy promyslet, naplánovat a bezchybně uskutečnit. Vidím, že zde Breiviga i Holmese svým způsobem bráníte a naznačujete, že mají nějaké "vyšší" a pro nás prosťáčky nepochopitelné motivy. Nepřejte si, aby taková naprůměrně inteligentní zrůda bezdůvodně a s tragickými dopady napadla vaše děti nebo pokud je nemáte, někoho vám hodně blízkého. Pak byste jistě pozbyl značnou část shovívavosti k vraždícím monstrům.

Zobrazit celou diskusi