Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Král potravin Babiš se naštval: Při nákupu ho nepoznala prodavačka

Autor: Sandra Apostolidisová - 
2. května 2012
08:18

„Že jsou moje potraviny všude? Že ovlivňuju ceny? Blbost! Většina se k nám dováží z Evropské unie,“ ohrazoval se potravinářský král Andrej Babiš (57) proti tvrzení čtenářů Blesku. A rozhodl se to dokázat názorně a mazaně – vzal nás na nákup do jednoho ze supermarketů v pražských Průhonicích, nedaleko svého bydliště.

„Sem jdu kvůli vám poprvé v životě,“ tvrdil miliardář, když parkoval svůj luxusní mercedes před obchodem. Vybral si záměrně dobře – právě tento supermarket je totiž proslulý jídlem méně známých značek ze zahraničí a Babiš zřejmě věděl, že je zde nejmenší šance prokázat mu dominantní postavení na trhu potravin. V marketech jiných řetězců je situace podstatně jiná – většina masných a pekárenských výrobků má něco společného s Babišovým královstvím.

Pozdrav impéria

„Vidíte, to je samá Itálie, Polsko… To mi ukažte, kde jsou ty moje potraviny,“ brblal podnikatel, když zadumaně zkoumal etikety. Nakonec ale na pár vlaštovek ze svého impéria přece jen narazil. „Tohle je od nás. První věc,“ hlaholil, když třímal v rukou balené vepřové maso. Druhý úspěch jsme slavili u chladicího pultu s uzeninami, kde nejvlivnější zemědělec v zemi objevil »svoje« Kostelecké párky.

Ačkoliv se Babiš snažil Blesku dokázat, že monopol na potravinářském trhu nemá, a tudíž ani nemá vliv na jeho ceny, nedostatek vlastního zboží ho během nákupu přece jen rozhodil. „Tady nemají ani Zlatou Hanou? No tohle…“ Naposledy se nám »poštěstilo « v oddělení mléčných výrobků, kde se krčil i Florian z Babišovy Olmy. „Tohle je nejlepší jogurt u nás,“ dmul se miliardář nad svým »dítkem« nefalšovanou pýchou.

Kdo vy vlastně jste?

„Tak vidíte, tři věci v celém obchodě. To je podle vás nějaký monopol?“ pokládal Babiš řečnické otázky cestou k východu, kde se ještě zastavil u pultu s čerstvým masem a salámy. „Tohle je taky všechno od konkurence,“ oznámil triumfálně a zaskočené prodavačce se snažil vysvětlit, s kým má tu čest.

„Já jsem Andrej Babiš, říká vám to něco?“ ptal se bodře. Překvapená žena jen nechápavě kroutila hlavou. „Agrofert, výzva ANO 2011…“ snažil se Babiš dál. „Agro co?“ zírala na něj dál nechápavě paní okolo čtyřicítky, a tak to Babiš vzdal. Ačkoliv na sobě třetí nejbohatší Čech nedal téměř nic znát, bylo vidět, že ho to zasáhlo na citlivém místě…

Moji utopenci? No nic moc

Blesk měl na Babiše nachystaný ještě jeden test – ochutnávku utopenců, které vyrábí pod značkou Kostelecké uzeniny. Ty mají totiž s opravdovými špekáčky společného pramálo. „No, nevypadá to kdoví jak,“ uznal miliardář. „Nedávno jsme řešili, že je potřeba to složení změnit,“ dodal. Vyzkoušet je na místě ale odmítl. „Dám si je k večeři,“ slíbil. A prý to i dodržel. „Chutnali mi asi tak, jak chutnají lidem, co je kupují,“ napsal pak Blesku diplomaticky s tím, že brzy vylepší recepturu…

Složení "Babišových" utopenců

Kuřecí strojově oddělené maso 32 %
Vepřové sádlo 17 %
Cibule 15 %
Kuřecí kůže 7 %
Vepřové maso 5 % !!!
Vepřové kůže 4 %

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ppadys13 ( 1. srpna 2012 16:04 )

je to zloděj,získat poctivě miliardy je naprosto absurdní!!!!!!

pepzed ( 4. května 2012 20:47 )

A kdo by asi chtěl poznat šmejda,kterej určuje abychom jenom platili a platili.já bych mu nejraději pliv do ksichtu.pepíno.

cat99 ( 4. května 2012 12:47 )

Já ty jeho potvinářské šmejdy určitě nekupuji a jinak si může tento krysíksicht políbít p.r.d.e.l. !

odetka.odetka ( 3. května 2012 09:54 )

Babis??? Proboha kdo to je? Ja ho taky neznam.

tommikcv ( 3. května 2012 06:14 )

A kolik Vam Plesku za tu antikampan plati???

Zobrazit celou diskusi