Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Test DNA: Každý čtvrtý odhalí ´kukaččí dítě´

25. srpna 2007
01:00

Deset tisíc českých tatínků chce ročně test DNA. A jaké jsou výsledky? Čtvrtina z nich vychovává dítě, které zplodil někdo jiný

Deset tisíc českých otců si každý rok nechává zjišťovat pomocí testů DNA, jestli je jejich potomek skutečně 'jejich'. A výsledky? Čtvrtina tatínků vychovává 'kukačku'. Tedy dítě, které zplodil někdo jiný! "Ročně máme několik tisíc zájemců, kteří si chtějí nechat ověřit otcovství," říká Martin Pegner z firmy DNAtest. CZ, která dělala test i kanoistovi Janu Břečkovi. Podobných firem je přitom v České republice několik. "Zhruba každé čtvrté dítě není podle testů biologickým potomkem," dodává Martin Pegner. Jak ale zdůrazňuje, o určení otcovství žádají většinou lidé, kteří už mají nějaké podezření. "Celkové počty 'kukaček' se přesně odhadnout nedají. Já to odhaduji tak na každé šesté nebo sedmé dítě," usmívá se Pegner. O určení otcovství ale překvapivě nežádají jen muži. Zájem o to, kdo je pravým otcem, totiž mají i maminky, které měly více partnerů a hledají toho "pravého", který je ochoten si je vzít. Leckdy si nechávají testy dělat i dospělé děti, které si myslí, že jsou adoptované nebo si zjišťují svého biologického otce. Výjimkou ale nejsou ani zvědavé tchyně, které si prověřují vnoučka či vnučku a věrnost své snachy. Jak postupovat při odběru Najděte firmu Najděte si firmu, která nabízí testy otcovství, na českém trhu už je jich několik. Odeberte vzorek Samotný odběr vzorků je poměrně jednoduchý. Od firmy, se kterou jste si testy domluvili, dostanete speciální stěrku, která je podobná vatovým tyčinkám určeným k čištění uší. Touhle stěrkou si několik vteřin jemně třete vnitřek úst proti stěně tváře. Pak vzorek přenesete na speciální odběrovou kartu, která určí, že se stěr 'povedl', a odešlete ho ke zpracování. Pochopitelně, totéž uděláte i svému potomkovi. Připravte si peníze Test není samozřejmě zadarmo. Připravte se na to, že ceny se pohybují od 6 do 8 tisíc korun. SVĚTOVÉ STATISTIKY: Podezírají otcové a tchyně Překvapivé údaje vyplynuly z britské studie o otcovství. Vědci prověřili statistiky v Británii, USA, Mexiku, Finsku a dalších zemích za posledních 54 let. Dospěli k závěru, že cizí dítě vychovává každý desátý muž, který o test požádal. Čísla se potvrdila i v Německu. Tam si nechává testy DNA ročně udělat 40 000 mužů. To, že vychovává 'kukačku', pak zjistí také každý desátý. Čtyřicet procent zákazníků laboratoře Biotix tvoří ženy. Jsou to hlavně tchyně. Ty mají obzvlášť dobrý čich. Pokud totiž test zadá tchyně, je pravděpodobné, že se otcovství nepotvrdí.


Terezu zplodil její vlastní strýc Bohumil Bárta (50) z Hradce Králové asi čtyři roky žije s šokujícím zjištěním, že jeho dceru Terezu (21) z rozvedeného manželství, na kterou zaplatil 250 000 výživného, zplodil její vlastní strýc! U soudů se zatím marně domáhá vrácení alimentů i popření otcovství. Krutou pravdu o Tereze se Bárta dozvěděl od samotné dívky, která se mu svěřila, že svoji matku přistihla při souloži s bratrem Zdeňkem B. Začala mít pochybnosti o tom, kdo je vlastně jejím otcem, a bála se i o zdraví svých potenciálních potomků. Proto si vynutila zhotovení krevních testů u Zdeňka B. i Bohumila Bárty. Ty ukázaly, že z 99,8 procenta je jejím otcem strýc. "Chci teď zpátky to, co mi patří. Žil jsem dlouho v domnění, že mám z rozvedeného manželství dceru, a platil na ni. Budu se soudit tak dlouho, dokud to nedostanu," říká Bárta. K dispozici má zatím jen posudek o popření jeho biologického otcovství z krevních testů. Ten soudu, jak zjistil, nestačí. Když se s ním loni domáhal u soudu vrácení alimentů na bývalé ženě a jejím bratrovi, soudce jeho požadavku nevyhověl. Musí předložit dokument se soudním rozhodnutím o popření otcovství. "Nejvyšší státní zastupitelství již dalo samo podnět k jeho zrušení. Do jednoho nebo dvou měsíců čekám soud, tak ho snad získám a pak se budu znovu domáhat vrácení alimentů," řekl odhodlaně Bárta.