Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havlovi odhalili bustu na elitní univerzitě v USA. Byla u toho Albrightová i Švejnar

Autor: ČTK, vei - 
27. září 2018
21:05

Při příležitosti 100. výročí vzniku Československa byla ve čtvrtek na prestižní Kolumbijské univerzitě v New Yorku odhalena busta někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla. Ceremoniálu se zúčastnili mimo jiné bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, ekonom Jan Švejnar, který byl na Kolumbijské univerzitě v roce 2012 jmenován profesorem, a prezident Kolumbijské univerzity Lee Bollinger.

Odhalení busty v Loweově pamětní knihovně a následná diskuse o Havlově odkazu dnešku byly součástí každoročního sympozia World Leaders Forum, na které Kolumbijská univerzita zve státníky, intelektuály a další vlivné osobnosti z celého světa, aby hovořili o globálních výzvách a perspektivách.

Pražská rodačka Albrightová na ceremoniálu pronesla projev o Havlově odkazu a o globálních výzvách dneška. Připomněla mimo jiné pouta, která Havla vázala k New Yorku a samotné Kolumbijské univerzitě, na níž v roce 2006 strávil sedm týdnů jako rezidenční umělec. Školu ale navštívil i během své první cesty do Spojených států v roce 1968.

Albrightová v té souvislosti připomněla i významné „osmičky“ české historie a několik svých osobních vzpomínek na setkání s Havlem. Připomněla také legendární Havlův projev v americkém Kongresu. „Bylo to opravdu pozoruhodné, lidé poslouchali tak pozorně,“ vzpomínala Albrightová. Připomněla, že Havel mimo jiné žádal o pomoc pro Rusy, aby se tak napomohlo jejich cestě k demokracii. „Byl to velmi idealistický projev,“ řekla Albrightová. Zdůraznila však, že jádrem Havlova poselství byla snaha lidi a národy spojovat, a nikoli rozdmýchávat konflikty či šovinismus.

Podle Albrightové by byl Havel nadšený poctou, které se mu dnes na Kolumbijské univerzitě dostalo. Svůj projev zakončila česky heslem „Pravda vítězí“ ze standardy českého prezidenta.

fizlbabis ( 29. září 2018 15:15 )

Milouš Ovar je prde.ní ksicht, z kterého musí být každému na zvracení. Mládež a inteligence nema Ovara ráda. Za Miloušem stojí hlavně venkovští burani, kteří se radují, že mohou u nich na venkově přivítat v teplákách a holinkách Milouše.

modryptak ( 29. září 2018 14:11 )

Disidenti a Pražská kavárna jásá.Letiště Ruzyně a teď univerzita.Tak to musel být výjimečný člověk.

fizlbabis ( 28. září 2018 23:48 )

Satanaši, jsi hlupák, který ani neví co píše a jen se tady ztrapňuješ. Prezident Havel byl v Rusku na návštěvě 2x - a to v r. 1992 a 1995. Krom toho navštívol jako prezident 59 zemí světa. Kolik zemí světa navštívil ten ožrala, hulvát a odporný dědek Milouš Ovar?

fizlbabis ( 28. září 2018 14:43 )

Že neznají toho našeho ožralu, hulváta a odporného i ješitného dědka Milouše Prasečí hlavu je nám všem jasné. On marně už skoro 2 roky žebrá amerického prezidenta, aby ho přijal v Bílému domě. Vykašlat se na něj a nepřijímat!!! Ze světového měřítka je Milouš bezvýznamná figurka všem pro legraci.

hufnagll ( 28. září 2018 03:12 )

Vždyť toho zrzavýho potkana ani neznají.Divil bych se kdyby žáci té elitní školy našli na mapě Českou republiku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa