Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odvážná žena si na ulici strhla hidžáb: Muslimský duchovní jí vyhrožoval zatčením

Autor: jer - 
17. srpna 2018
20:01

Svět obletělo video íránské ženy, kterou na ulici zastavil duchovní. Vyzval ji, aby si upravila hidžáb, jinak ji zatkne policie. Žena si při následné hádce hidžáb strhla. Video v pátek zveřejnila skupina aktivistů My Stealthy Freedom, informoval Daily Mail.

„Upravte si hidžáb, jinak budete zatčena,“ obořil se duchovní v ulicích iránského města Qom na kolemjdoucí ženu.

Ta si to nenechala líbit. „Zvykl jste si upravovat hidžáb své ženě,“ odpověděla. Žena ještě muži adresovala nadávky, poté si před ním hidžáb strhla z hlavy a z místa odešla.

Íránské zákony už 40 let nařizují ženám zahalování. Za chybějící pokrývku hlavy může žena skončit i ve vězení. V Íránu proti tomuto zákonu roste odpor. Jednou z aktivistických skupin je i hnutí My Stealthy Freedom. Tato skupina nabádá ženy, aby proti systému protestovaly poklidnou formou a aby nevhodné chování mužů natáčely.

My Stealthy Freedom popsali chování duchovního jako „ponižující a arogantní“. „Tato špatná kultura už 40 let utlačuje ženy. Ti, kteří chtějí vládnout ženám, se budou vždy bránit svobodě,“ uvedli pod zveřejněným videem aktivisté. „Ať se stydí ti, kteří nevidí, že ženy na protestech jsou progresivní, ale neustále připomínají svoje právo zvolit si zahalení a svoji důstojnost,“ dodávají.

Součástí kampaně My Stealthy Freedom je také nahrávání „ošklivého“ chování. „Pokud jste pohoršeni, natočte jejich hnusné chování. Ať se zveřejněním nesou odpovědnost za nechutnost svého chování,“ uvedla skupina.

„Pokud nemáme vládu, která se zajímá o své občany a nemáme ani vlastní kus země, zbývá jediná možnost: Odlákat jim příznivce. Jednoho dne už nezbyde nikdo, kdo by je podporoval. Toho docílíme jen kulturou a diskuzí,“ píše My Stealthy Freedom.