Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žralok připlul ke břehům dalšího dovolenkového ráje Čechů. Vyděsil turisty na Krétě

Autor: Darina Jíchová - 
15. srpna 2018
12:20

Žralok připlaval až k pobřeží řecké pláže Plakias, která se nachází u turisty oblíbeného města Rethymnon na Krétě. Lidem se tak naskytla nevídaná podívaná, kdy se ve vodě objevil přes 1 a půl metru dlouhý žralok. Někteří pohotoví turisté jeho plavbu zachytili na video. Na rozdíl od tragédie v Egyptě, kde žralok zabil Čecha Petra, nedošlo k žádnému incidentu.

Žralok lidi na pláži vyděsil, nikomu se naštěstí nic nestalo. Žraloci se u Řecka objevují podle odborníků zřídka - Středozemní moře, zvláště pak vody u pobřeží, jsou pro ně příliš mělké a teplé.

Za posledních 160 let došlo jen k devíti smrtícím útokům. Odborníci dodávají, že žraloci, kteří se přiblíží k řeckému pobřeží, patří mezi ty „neškodné“.

Egyptská tragédie: Pátrání po zabijákovi

V Egyptě mezitím pokračuje hon na žraloka tygřího, který při útoku u letoviska Marsá Alam zabil českého turistu Petra. Do pátrání po agresivní parybě se zapojil i místní bývalý policista Hossam Helmy, který se za žraloky potápí. Potvrdil, že šlo o žraloka tygřího. „Kousnutí bylo obrovské, asi 40 centimetrů, po predátorovi nyní pátráme,“ uvedl Helmy pro Český rozhlas.

Smrtící útok přiměl egyptské úřady, aby změnily pravidla pobytu u moře. Platí zákaz skákání z mola, turisté mají povoleno plavat jen u břehu. Zpřísní se i stávající zákaz plavání u korálových útesů, kde k neštěstí došlo.

Češi do Egypta jezdí dál

Čechy zpráva o úmrtí Petra šokovala, podle cestovních kanceláří ale své dovolené neruší a dál do Egypta jezdí. Oproti tomu většina Němců prý urychleně měnila své destinace, k pobřeží Rudého moře se bojí. Starosta Marsá Alam Atef Wagdy se snaží rozptýlit obavy turistů prohlášením, že něco takového se na místě stalo poprvé.

Žraloci u evropských břehů

Od roku 2004 u egyptského pobřeží došlo k 5 smrtícím útokům žraloka a k 15 dalším útokům, které napadení naštěstí přežili. Žraloci se objevují i v dalších oblíbených destinacích Čechů.

Poslední útok žraloka v Chorvatsku byl podle serveru Sharkattackdata.com zaznamenán v roce 2008, nešlo však o smrtící napadení. Ve Francii žralok zaútočil naposledy v roce 2014, napadený setkání přežil. Španělé útok zaznamenali v roce 2016, Italové pak v roce 1995.

Video  Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním kousnutí.  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Giza ( 15. srpna 2018 22:51 )

Mají málo potravy ? Píšou že jen letos se utopilo přes 1500 migrantů...

lambrika ( 15. srpna 2018 18:01 )

Myslím , že ani takové pozdvižení by nebylo kdyby žraloka potkali v lese nebo v parku. Tam je to normální Úďo .

ivoadler ( 15. srpna 2018 17:39 )

Sežrali jste mi ryby, tak já teď sežeru vás.

sores ( 15. srpna 2018 16:53 )

Je to odporný živočich,brr. Žene je k břehům to horko které letos je na celé planetě, dle vědců.

tosto ( 15. srpna 2018 15:45 )

To je snad ZÁZRAK , že v moři žijí žraloci.Kdo by to řekl ???

Zobrazit celou diskusi