Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Petrově těle jsme nenašli jediný zub, žraloka hledáme, prozradil šéf potápěčů

Autor: simao - 
10. srpna 2018
10:02

Z obrovské tragédie, při níž žralok v egyptském letovisku Marsa Alam zabil českého turistu Petra, otce dvou holčiček, se vzpamatovávají dál i na břehu Rudého moře. Český Rozhlas Radiožurnál mluvil s Egypťanem, zkušeným potápěčem, který vyslal v kritický moment Čechovi na pomoc své lodě. Pomoci mu už ale bohužel nebylo. V těle oběti nenašli přitom jediný zub, rozsah kousnutí byl obrovský. Po žralokovi tak Egypťané pátrají. A prodloužili zákaz plavání.

Strážci korálových útesů se žraloka dál snaží najít, uvedl Český Rozhlas Radiožurnál ve své reportáži z letoviska na břehu Rudého moře.

„Ta páteční tragédie je podivná, nevíme, o jaký druh žraloka šlo. Nemáme fotografii, nemáme svědectví. V těle oběti jsme nenašli jediný zub. Rozměr toho kousnutí byl ale strašně veliký. 40 centimetrů. A to odpovídá jedině žraloku tygřímu,” řekl dnes ráno na ČRo Egypťan Hossam Helmy.

Egypťan: Bojíme se dalšího útoku

Jde o bývalého policistu, který se potápí za žraloky. Má na kontě pět tisíc ponorů a je CEO společnosti Red Sea Diving Safari, která pořádá organizované potápění v Rudém moři. 

Své lidi na člunech prý poslal na pomoc Petrovi jako první, potrhanému muži už ale nebylo pomoci. „Prodloužili jsme zákaz plavání a šnorchlování z těchto mol o další týden, všichni se totiž bojíme, že by se útok mohl opakovat,“ připustil Helmy.

Pozor na plavání po poledni

Pro Blesk Zprávy se dříve k útoku vyjádřil Atef Wagdy, starosta Marsa Alam. „Turisté by si měli uvědomit, že když někdo plave ve vodě mezi 12. a 14. hodinou, slunce svítí přímo do moře. A když někdo šnorchluje nebo plave, jde z něj stříbrná záře, a to láká žraloky,“ uvedl.

„Turista zemřel okamžitě, s prvním kousnutím. Žralok ho stáhl dolů a trvalo nějakou dobu, než tělo vyplavalo nahoru (...) Tělo bylo nalezeno před hotelem, neplavalo na jiné místo,“ podotkl a odmítl i spekulaci, že kolem plavala loď, která do moře házela uhynulý dobytek.

Děsivé svědectví manželky: Za Petrem se objevil velký stín

Mrazivé svědectví přinesla z osudného dne manželka Petra, kterého žralok zabil před očima jeho ženy a jedné z dcer, zatímco druhá byla v tu dobu na hotelovém pokoji.

„Petr skočil z mola do vody a jen kousek odplaval. Najednou se otočil, začal zuřivě plavat zpátky. Pořád se otáčel a zoufale se snažil dostat k molu. Zahlédla jsem za ním ve vodě velký stín a manžel zmizel pod vodou. Najednou vyletěl nad hladinu ocas žraloka a vyvalilo se obrovské množství krve,“ řekla MF Dnes. V Egyptě byli poprvé, předtím byli dvakrát u moře v Chorvatsku.

Video  Starosta egyptské Marsá Alam: Český turista zemřel po prvním kousnutí.  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ahojky ( 10. srpna 2018 23:10 )

Tak to chci takýýýýý

ahojky ( 10. srpna 2018 18:12 )

co je mitotovat?

ahojky ( 10. srpna 2018 18:08 )

Žralok si u každého žrádla vylomí zub? Chudák...

ahojky ( 10. srpna 2018 18:01 )

Jazykem kterého kmene mluvíš?

karlos107 ( 10. srpna 2018 17:48 )

Přesně ... a utratí spousty peněz aby tam prožili nádherné dny s průjmem na pražandu se vykašli... neznáš pražáky ?? jedna větší tupá vesnice.

Zobrazit celou diskusi