Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Španělsko si posvítí na bývalého krále: Přes milenku měl krýt svůj majetek v cizině

Autor: jer, ČTK - 
20. července 2018
20:18

Španělský vyšetřující soudce zabývající se kauzou někdejšího vlivného policejního komisaře zahájil vyšetřování, které se dotýká i bývalého španělského krále Juana Carlose I. Cílem je prověřit nahrávky, na nichž podle španělských médií někdejší údajná králova milenka tvrdí, že ji Juan Carlos využil k zakrytí svého majetku v cizině a tajných kont ve Švýcarsku. Informovala o tom v pátek španělská média.

Na kauzu v pátek musela na tiskové konferenci po pravidelném pátečním zasedání vlády reagovat i ministryně školství a mluvčí vlády Isabel Celaáová, která vyzvala k opatrnosti. Vláda si podle ní počká na vyjádření šéfa tajných služeb Félixe Sanze Roldána, který z vlastní iniciativy chce o kauze hovořit ve čtvrtek před výborem pro kontrolu rozpočtových výdajů.

Soudce madridského soudu Diego de Egea na příští čtvrtek předvolal k výslechu bývalého policejního komisaře Josého Villareja, který je od loňského listopadu ve vazbě kvůli podezření z úplatkářství, zneužití postavení či praní špinavých peněz. Villarejo je podezřelý, že si vydělal miliony eur prodejem informací, které jeho klienti pak využili k vydírání či ke zdiskreditování svých rivalů v médiích.

Po zatčení Villareja zabavila policie jeho četné nahrávky, na nichž hovoří významné osobnosti. Na jedné z nich, pořízené Villarejem v Londýně v roce 2015, je údajně zachycena i bývalá přítelkyně Juana Carlose I., německá podnikatelka Corinna zu Saynová-Wittgensteinová. Vyšetřující soudce chce nyní ověřit pravost nahrávky a zjistit, zda z ní vyplývá podezření na nějaký trestný čin. Podle místního tisku by mohlo jít o daňové podvody či praní špinavých peněz. De Egea ale nemůže bývalého krále vyšetřovat, to přísluší pouze Nejvyššímu soudu.

Část obsahu z nahrávek zveřejnily minulý týden jako první deníky El Espaňol a OK Diario. Strana Unidos Podemos posléze požádala o vytvoření parlamentního vyšetřovacího výboru, zatím neúspěšně.

Video  Aktivisté ve Španělsku protestují proti běhu s býky  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Německá podnikatelka nepotvrdila, že na nahrávce skutečně hovoří ona. Podle španělského rozhlasu Cadena SER to ale ani nepopřela. V prohlášení minulý týden pouze uvedla, že neudělala nic nelegálního a že by už ráda žila normální život po letech „neustálého obtěžování a veřejné diskreditace plné bezpočtu falešných informací“.

Corinna, rozená Larsenová, se mezi aristokraty dostala sňatkem s Němcem Casimirem zu Saynem-Wittgensteinem, s nímž se v roce 2005 rozvedla. Pár let na to se o ní začalo psát jako o přítelkyni krále Juana Carlose I. Pracovala tehdy u agentury, která organizovala safari pro vysoce postavené muže. Španělského krále doprovázela i na lovu v Botswaně v roce 2012, za nějž byl král hojně kritizován, protože si drahou kratochvíli dopřál za hluboké ekonomické krize. Tento výlet byl i poslední kapkou pro porušení tiché dohody s tiskem o nepropírání osobního života monarchy, který abdikoval v roce 2014 ve prospěch svého syna Felipeho.

halba ( 21. července 2018 09:27 )

A co nasi byvali "kralove?"

Zobrazit celou diskusi