Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Rusko, čekej naše rakety!“ Trump za chemický útok v Sýrii hrozí tvrdou odvetou

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. dubna 2018
15:00

Americký prezident Donald Trump vyslal Moskvě dva protichůdné signály. Nejprve na Twitteru vyzval Rusko, aby se připravilo na rakety. Reagoval tak na ruskou hrozbu, že jakékoli rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny. Pak označil nynější americko-ruské vztahy za nejhorší vůbec, i ve srovnání se studenou válkou, přičemž poznamenal, že k tomu není důvod. Zároveň ale naznačil, že by obě země mohly skončit se závody ve zbrojení.

Trump připravuje odvetu za útok na syrskou Dúmu, při němž podle opozičních zdrojů syrská armáda o víkendu použila chemické zbraně. Rusko tvrdí, že se to neprokázalo a že je třeba události v Dúmě nezávisle vyšetřit.

„Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a ‚chytré‘! Neměli byste být partnery toho Plynem Vraždícího Zvířete, které zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho,“ tweetoval Trump. 

„Máme řadu vojenských možností,“ pohrozil Trump v pondělí, aby prohlásil: „Každý za své činy zaplatí. On (ruský prezident Vladimir Putin) zaplatí, každý zaplatí.“

Podpora prezidenta vs. megalomanské řeči

Oba jeho příspěvky vzbudily bouřlivou reakci a rozdělily společnost. Jedni prezidentovi vyjadřovali svou podporu: „USA stojí za prezidentem a jeho rozhodnutím. Rusko je slabé.“ Druzí byli zděšení jeho „megalomanskými řečmi“. „Smutný den pro lidstvo, Trump svým magalomanstvím ohrožuje lidské životy,“ napsal mu jeden z nich.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí k tomu řekla, že americké rakety by se měly zaměřit na „teroristy, ne na legitimní syrskou vládu“. Podle ní také může být raketový útok pokusem zničit důkazy o údajném chemickém útoku v Sýrii.

Trump je připraven jednat

Trump o něco později na Twitteru napsal, že vztahy USA a Ruska jsou nyní vůbec nejhorší, a to i když započítá období studené války. „Není k tomu důvod. Rusko nás potřebuje, abychom mu pomohli ekonomicky, což lze snadno učinit. Potřebujeme, aby národy spolupracovaly,“ napsal Trump a dodal: „Co zastavit závody ve zbrojení?“

Podle amerického tisku chystá Trumpova vláda masivnější vojenskou akci, než byla ta loňská, kterou USA potrestaly syrský režim za chemický útok na Chán Šajchún. Tehdy Američané vypálili z lodí ve Středozemním moři 59 raket na syrskou leteckou základnu.

Podle oznámení Bílého domu chce Trump dohlížet na reakci Washingtonu na dění v Sýrii. Svou plnou pozornost hodlá zaměřit na situaci v Sýrii. Prezident rovněž zrušil svou první oficiální cestu do Jižní Ameriky a účast na summitu Amerik, který se koná koncem týdne v Peru. Na cestě po Jižní Americe a summitu ho zastoupí viceprezident Mike Pence.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že syrská armáda začala provádět preventivní opatření v přípravě na případný útok. Podle zdrojů z východní Sýrie se z Búkamálu u irácké hranice evakuoval íránský personál i členové šíitského Hizballáhu; Írán i libanonský Hizballáh jsou spojenci Damašku. Stanice NBC News uvedla, že ruská armáda ruší signál amerických vojenských dronů.

Útok na město Dúmá v Sýrii. Byl použit chlór, sarin, nebo je celý vymyšlený? Útok na město Dúmá v Sýrii. Byl použit chlór, sarin, nebo je celý vymyšlený? | ČTK

Vyhrocená situace

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov dnes mírnil napětí. Podle něj ozbrojený konflikt mezi Ruskem a USA kvůli Sýrii nehrozí. Také podle některých expertů citovaných agenturou AFP zůstanou Moskva a Washington pravděpodobně jen u „slovní války“. Proti stupňování bojů v Sýrii se vyslovila švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že ruská a syrská armáda jsou připraveny zajistit bezpečnost expertům Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jejichž nezávislé vyšetřování požaduje Moskva i Sýrie. OPCW dnes v prohlášení uvedla, že její tým je připraven brzy vyrazit. Rusko už v pondělí uvedlo, že jeho odborníci na místě nenašli známky o použití chemických zbraní.

Postoj Ruska

Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo americký návrh rezoluce, který požadoval vytvoření mezinárodního orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii; Washington žádal o prošetření stavu chemických zbraní v zemi po sobotním útoku na město Dúmá. Následně neprošla ani rezoluce předložená Ruskem, která požadovala vytvoření jiného expertního výboru pro vyšetření útoku.

Útok na město Dúmá, které je poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku, podle organizace Bílé přilby, které jsou napojené na rebely, provedly syrské vládní jednotky s použitím chemických zbraní. Mluvčí organizace Bílé přilby dnes agentuře DPA řekl, že při útoku zemřelo nejméně 42 lidí a na 500 dalších bylo zraněno. Snížil tak výrazně bilanci, kterou tato organizace uváděla původně na Twitteru, kde psala o nejméně 150 obětech a o více než 1000 zraněných.

Reakce západních spojenců

O použití chemických zbraní syrským režimem hovoří i řada západních zemí, včetně USA, Německa či Francie. Například německá kancléřka Agnela Merkelová prohlásila, že důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii jsou „velmi jasné“. Jasno má i americký prezident, který v pondělí prohlásil, že se v nadcházejících 24 až 48 hodinách rozhodne o reakci USA.

Francouzský prezident Emmanuel Macron stejně jako další hlavy západních států odsoudil útok a nechal se slyšet, že případná vojenská odveta bude namířená proti „syrskému chemickému arzenálu“. Zároveň ale dodal, že by nerad viděl, jak se situace dále zhoršuje. Adekvátní řešení bude podle něj známé v několika následujících dnech.

Zdeněk Kopečný ( 12. dubna 2018 08:20 )

Takový to byl poprask, tolik řečí, že Rusko ovlivnilo US prezidentské volby ve prospěch Trumpa. Proč by to asi dělalo? Neměli ho přečteného? Dnes Trump vyhrožuje Rusku americkými chytrými raketami. Divná to logika .

Antonin Blaha ( 11. dubna 2018 21:13 )

 Aby to pro ne nebyl druhy Vietnam,v Avganistanu dostavaji na *** stejne jako Soveti a uz to priznavaji i kdyz se jim moc nechce.😉

hanka666 ( 11. dubna 2018 18:02 )

Z d e c h ni ty americký úchyle. A svoje přitloustlé synáčky pošli do války, ne cizí kluky. A tvoje dcerunka do první linie, at konečně víš, zač je toho loket. To by bylo hned po válce, že???

Deneček ( 11. dubna 2018 17:21 )

Váleční štváči z USA už vykoupili všechny pampersky které jsou na trhu.

jonn ( 11. dubna 2018 16:04 )

Rusáci si s nima vytřou pr.del kdy budou chtít .

Zobrazit celou diskusi