Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejméně 90 mrtvých a tsunami bičující pobřeží. Silné zemětřesení zasáhlo Mexiko

Autor: simao, ČTK - 
8. září 2017
22:20

Jih Mexika u hranic s Guatemalou zasáhlo silné zemětřesení. Zemětřesení v jižním Mexiku mělo podle národního seizmologického ústavu sílu 8,4 stupně. Jde o nejsilnější zemětřesení v Mexiku za více než 100 let. Z oblastí Chiapas, Tabasco a Oaxaca již ohlásili první mrtvé. Guatemalské úřady zatím oběti, nemají jen několik zraněných. Podle české diplomacie dosud není známo, že by byli postiženi Češi.

Podle Ireny Valentové z tiskového oddělení českého ministerstva zahraničí je v databázi cestovatelů DROZD zaregistrováno zhruba 70 Čechů v Mexiku. Ministerstvo jim hned po vypuknutí zemětřesení zaslalo SMS s varováním a kontakty, na které se mají v případě žádosti o pomoc obrátit. „Nikdo se s žádostí o pomoc na nás zatím neobrátil,“ dodala Valentová.

Epicentrum se nacházelo v moři, asi 100 kilometrů od tichomořského pobřeží jihomexického státu Chiapas, ohnisko pak v hloubce asi 35 kilometrů. Úřady vydaly varování před tsunami. V 11 státech Mexika bylo zrušeno vyučování ve školách. Hrozí totiž stále další otřesy a přívalové vlny.

Zemětřesení podle agentury AFP propuklo ve 23:49 místního času (06:49 SELČ), tedy v době, kdy se řada lidí ukládala k spánku nebo už spala.

Počet mrtvých přibývá

Americké středisko pro varování před tsunami uvedlo, že přílivové vlny v následujících třech hodinách hrozí na tichomořském pobřeží Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru, Nikaraguy, Kostariky, Panamy a Ekvádoru.

Ohlášených obětí zemětřesení přibývá. Jihomexický stát Chiapas po zemětřesení oznámil pět mrtvých. Dalších pět obětí uvedl guvernér ze státu Tabasco. Nejméně dvacet mrtvých je ve státě Oaxaca. Celkově si zemětřesení vyžádalo nejméně 90 obětí a 250 zraněných.

Otřesy pocítilo i hlavní město

Agentura Reuters uvedla, že při zemětřesení se třásly i budovy v mexické metropoli, která byla od epicentra vzdálena zhruba 900 kilometrů severozápadně. Národní seizmologický úřad uvedl, že po nejsilnějším nočním zemětřesení, zaznamenal na 185 následných otřesů. Úřady vyhlásily varování před přívalovou vlnou tsunamu a dalšími otřesy.

Lidem se podařilo zachytit zemětřesení, podívejte se na krátké video:

 

Zemětřesení, po kterém následovalo další se sílou asi 5,7 stupně, postihlo zemi ve čtvrtek těsně před půlnocí místního času (dnes před 07:00 SELČ), mnozí lidé proto vyběhli na ulici v pyžamu.

„Nikdy jsem nezažil tak velké pohyby země. Nejdříve jsem se smál, ale když zhasla světla, nevěděl jsem, co mám dělat. Málem jsem upadl,“ citovala agentura Reuters architekta Luise Carlose Bricena, který byl v době katastrofy v hlavním městě.

Zemětřesení o síle osmi stupňů je hodnoceno jako velmi velké, které může napáchat vážné škody i ve vzdálenosti několika stovek kilometrů.

Rozsah škod ještě není známý

Rozsah škod se teprve postupně zjišťuje. Již nyní je ale podle agentury AP jasné, že se zřítily nebo byly poškozeny stovky budov. O elektrický proud přišlo, přinejmenším krátkodobě, 1,8 milionu lidí.

Nejhůře postižen byl podle dosavadních informací mexický stát Oaxaca, kde podle koordinátora civilní ochrany Luise Felipeho Puenteho zahynulo 45 lidí. Ve městě Juchitán se zřítila řada domů.

Deset obětí a 120 zraněných hlásí úřady podle mexické televize Televisa ve státě Chiapas a ve státě Tabasco potvrdily úřady smrt tří lidí, z toho dvou dětí. Jedno podle AFP zahynulo ve zříceném domě. Druhé, kojenec, zemřelo v nemocnici poté, co vypadl elektrický proud, protože bylo napojené na dýchací přístroje.

Vláda ruší vyučování, stále hrozí další otřesy

V 11 státech Mexika bylo dnes zrušeno vyučování ve školách. Hrozí totiž stále další otřesy. Země drží od pátku za oběti zemětřesení, které bylo nejsilnější za posledních sto let, třídenní národní smutek.Národní seizmologický úřad jich dosud zaznamenal na 185, nejsilnější z nich měl intenzitu 6,1 stupně.

Úřad nejprve oznámil, že noční zemětřesení mělo sílu 8,4 stupně, posléze na twitteru napsal, že intenzita byla 8,2 stupně. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 8,1 stupně. I tak jde o nejsilnější zemětřesení v Mexiku za téměř sto let. Podobně silné zemětřesení o intenzitě 8,2 až 8,4 stupně postihlo v roce 1932 státy Colima a Jalisco a vyžádalo si na 430 obětí.

V Guatemale, která sousedí s Chiapasem, naměřili seizmologové otřesy o síle 7,7 stupně. Zatím guatemalské úřady nehlásí oběti, jen několik zraněných.

Úřady už odvolaly varování před tsunami poté, co na pobřeží dorazily vlny maximálně do výšky jednoho metru.

Mexiko se nachází v tektonicky neklidné oblasti, kde jsou otřesy relativně časté, intenzity kolem osmi stupňů však dosahují jen výjimečně. V roce 1985 zemi postihlo zemětřesení o síle 8,1 stupně, které si jen v hlavním městě vyžádalo přes 6 000 obětí.

V noci ze soboty na neděli Mexiko přitom postihlo několik dalších otřesů, z nichž nejsilnější měl intenzitu 5,8 stupně Richterovy škály. Informoval o tom dnes mexický deník Excélsior s odvoláním na národní seizmologický úřad.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi