Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za Obamou přišli, za Trumpem nepůjdou: Kteří umělci (ne)dorazí slavit jmenování?

Autor: zst - 
17. ledna 2017
21:30

Donald Trump převezme žezlo v čele USA po Baracku Obamovi 20. ledna, tedy tento pátek. Počátek Trumpovy vlády ale provází „ztráta lidu“, píše deník Independent. Na oslavu Trumpovy inaugurace se stejně jako v případě Obamy odehraje slavnostní koncert. Tento bude mít název Udělejme Ameriku opět skvělou, je tedy pojmenován po Trumpově ústředním volebním hesle.

Udělejme Ameriku opět skvělou versus Jsme jeden. Souboj slavnostních koncertů u příležitosti inaugurace nového prezidenta USA vyhrál, co se týká celebrit a slavných osobností, podle deníku Independent jednoznačně Barack Obama.

V čele seznamu osobností Donalda Trumpa se objevuje country zpěvák Toby Keith, herec Jon Voight (otec Angeliny Jolie), kapela 3Doors Down nebo Lee Greenwood, další hvězda americké country. V Česku jde o nepříliš známé osobnosti, které jen složitě soupeří s Obamovým hvězdným obsazením.

Prvnímu černošskému prezidentovi přišly přitom v roce 2009 zazpívat nebo poblahopřát před inaugurací přední holywoodské hvězdy, a Obama tak nastavil koncertem laťku hodně vysoko. Trumpův line-up i proto působí bez lesku.

Kromě členů armádního sboru zahráli Obamovi třeba Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Sheryl Crow, Stevie Wonder, Shakira nebo U2. Vrcholem byla píseň America the Beautiful, kterou zpívala Beyoncé s podporou všech účinkujících.

S proslovy pak přispěli také Danzel Washington, Martin Luther King III, Tom Hanks, Tiger Woods, Ashley Judd nebo Samuel L. Jackson. Nehledě na politickou příslušnost, upozorňuje deník, je tak potřeba uznat, že Obamův koncert „zašlápl ten Trumpův“. Trumpovi dokonce zrušila účast kapela B Street band, která vzdává hold Bruci Springsteenovi. Právě kvůli legendárnímu zpěvákovi, který podpořil v minulosti Obamu, nakonec vystupovat ve čtvrtek nebudou.

Kapela navíc nebyla sama, účast na Trumpově oslavě den před inaugurací odmítl také zpěvák R Kelly, velšská zpěvačka Charlotte Church nebo účastnice britského X Faktoru Rebecca Ferguson.

Donald Trump a Barrack Obama Donald Trump a Barrack Obama | profimedia.cz

Prezidentství Baracka Obamy několik dní před jeho koncem zhodnotilo pozitivně 57 % Američanů, negativně pak 37 %. I Češi hodnotí prvního černošského prezidetna pozitivně (60 %). Naopak Trump nastupuje do úřadu s nejmenší podporou lidu posledních čtyř prezidentů. Hůř na tom nebyl ani George Bush mladší. Trumpa podporuje jen 44 % lidí, Bush měl oproti němu při nástupu zelenou u 61 % Američanů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 18. ledna 2017 16:12 )

Jestli jde o takové umělce - hlupáky, jako u nás,( kteří se prezentovali zneužívání státního svátku a přihlouplé kroměřížské výzvy)není o co stát.

gevara ( 17. ledna 2017 22:48 )

Hlavně že nebude bydlet zadarmo ve VH Clintonová

gevara ( 17. ledna 2017 22:45 )

Umělci jsou stejní v USA jako ti naši v Česku.O jejich "kvalitách" jsme se přesvědčili hned po sametu,kdy uvoňovali svoje místa pro podivné existence.Dost bylo herců,dost bylo jejich estrád.....

moiaza ( 17. ledna 2017 22:01 )

I USA má svou "pražskou kavárnu". Její zástupci tam vezou vajíčka a červené karty.

Zobrazit celou diskusi