Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další úspěch integrace? Muslimové „ovládli“ Londýn i německý zemský sněm

Autor: ČTK, mb - 
15. května 2016
19:08

Německo má od čtvrtka první muslimku v čele jednoho ze zemských sněmů. V jihoněmeckém Bádensku-Württembersku se jí stala padesátiletá Muhterem Arasová ze strany Zelených. Právě ta v třetí nejlidnatější spolkové zemi vládne spolu s křesťanskými demokraty (CDU). Zastánci multikulturalismu mluví o dalším příkladu úspěšné integrace muslimů poté, co se starostou Londýna stal Sadiq Khan (45).

V Turecku narozená politička dostala podle agentury DPA v tajné volbě 96 hlasů, 39 zákonodárců bylo proti a tři se zdrželi. „Dnes jsme psali dějiny,“ prohlásila Arasová po volbě. Zároveň slíbila, že se bude zasahovat o živou a spravedlivou parlamentní debatu.

Že budoucí debaty v zemském sněmu nemusí postrádat napětí, naznačilo i to, že na rozdíl od zástupců ostatních stran neocenil Arasovou po zvolení potleskem prakticky žádný se zástupců Alternativy pro Německo (AfD), která se v nedávných volbách do parlamentu dostala. Strana zastává názor, že islám není slučitelný s německou ústavou.

Přesto zvolení muslimky do čela zemského sněmu je dalším příkladem aktivní angažovanosti muslimů ve „velké politice“. Zatímco v západních zemích a zejména v Británii nejsou muslimští politici výjimkou, pozitivní i negativní emoce vzbudila volba starosty v Londýně. Funkci totiž získal muslim Sadiq Khan a minulý týden se ujal funkce.

Úspěch Muhter Arasové je tak dle zastánců multikulturalismu dalším příkladem úspěšného začlenění muslimů do evropské společnosti.

nezadat1 ( 20. srpna 2016 16:30 )

Už mají co chtěli a teď ta smradlavá ropucha s tím napůl holohlavým šaškem co ho volí dementi ji strčí hlavu do řiti a to stejný bude i v Česku.

ellenic ( 16. května 2016 09:52 )

Úspěch integrace ? Tím si tedy rozhodně nejsem jistá. Víme moc dobře, jak vypadá integrace např. Romů v ČR na sídlištích ve městech . Tam, kde bylo dříve klidné a pohodové bydlení, dnes je to někdy hrůza. Roztažení před paneláky, všude nepořádek, protože po sobě většinou neuklízí, poházené plastové láhve a obaly od jídla a sladkostí . Neukázněné děti, které ničí prostranství a je jim to úplně jedno. Když je slušně napomenete, tak jsou vulgární a jak vulgární . Kdo může, tak se stěhuje, ale nakonec v určité lokalitě už byty nejsou prodejné, protože tam, kde bydlí Romové se lidem rozhodně moc nechce. Vyjímkou jsou Romové slušní , ale těch je velmi málo.

mrdlafka ( 16. května 2016 05:45 )

a ty se starej raděj o to, aby tvoje manželka nemr.dala s vašim vlčákem, blbe

arne127 ( 15. května 2016 23:47 )

Carmin:Už by sis tytvoje žvásty nechat a raději se starej o svoji rodinu aby ti žena nezanášela

zidoniusek ( 15. května 2016 21:03 )

už to dávno udělali,žabojed a kráva

Zobrazit celou diskusi