Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Londýn po zvolení muslimského starosty: „Sláva Alláhovi“ budou hlásat autobusy

Autor: mb - 
10. května 2016
11:04

„Sláva Alláhovi“ – přesně takové poselství bude umístěno na stovky autobusů hned v několika britských městech. Bývalý starosta Londýna Boris Johnson (51) přitom osobně v roce 2012 zakázal reklamu křesťanského společenství a loni těsně před Vánoci nejvýznamnější řetězce kin zakázaly spot s hlavní křesťanskou modlitbou Otčenáš.

„Subhan Allah“, takový je arabský výraz, který by se dal do češtiny přeložit jako Sláva Alláhovi nebo Chvalte Alláha. Toto islámské zvolání bude umístěno na stovky autobusů v největších městech Británie. Kromě Londýna se jedná například o Manchester či Birmingham. Nápis ponesou prostředky městské hromadné dopravy během muslimského svátku ramadán, který letos začne první červnový týden a skončí o měsíc později.

Kampaň zaplatí organizace Islamic Relief, která chce zlepšit obraz muslimů ve společnosti. „Chceme změnit negativní image muslimů v této zemi… Britští muslimové jsou velmi štědří, během ramadánu věnovali přes 100 milionu GBP (zhruba 3,4 miliardy Kč) na mezinárodní charitativní projekty,“ říká Imran Madden z Islamic Relief.

Povolení uděluje Transport for London (TfL) a rozhodnutí umístit islámský slogan na autobusy vyvolalo u mnohých rozpaky. V roce 2012 totiž TfL zakázalo na přímý zásah tehdejšího londýnského starosty Borise Johnsona reklamu křesťanského společenství, jenž nabízelo pomoc homosexuálům, kteří chtěli bojovat se svou náklonností ke stejnému pohlaví. Reklama zněla: „Nejsem gay! Ex-gay, post-gay a jsem na to hrdý. Smiř se s tím!“ Jednalo se o přímou odpověď na kampaň organizace Stonewall, která propaguje ideu homosexuálního chování jako normy. Jejich heslo znělo: „Někteří lidé jsou gay. Smiř se s tím!“

„Poselství neodráží hodnoty naší společnosti, inkluzivního a tolerantního Londýna,“ odůvodnilo svůj zákaz tehdy TfL. „Nečekal jsem, že tu máme cenzuru. Řádně jsme zažádali a dostali povolení. Najednou ho vzali zpátky,“ okomentoval tenkrát náhlý zákaz Dr. Mike Davidson z organizace Core Issues Trust, která si kampaň objednala.

V Británii též před loňskými Vánocemi největší řetězce kin (Odeon, Cineworld a Vue Cinemas) zakázaly vysílání spotu anglikánské církve, kde lidé recitují základní křesťanskou modlitbu Otčenáš. Důvod? Prý by mohla někoho „urazit“. Na „šokující“ klip s modlitbou se můžete podívat níže.

Zatím se tedy zdá, že organizace Islamic Relief se svou kampaní na zlepšení obrazu muslimů ve společnosti dostane zelenou. A to nehledě na to, že organizace byla v minulosti podezírána z podpory terorismu. Izrael zařadil v roce 2014 Islamic Relief na seznam organizací pomáhajících radikálnímu hnutí Hamas a zakázal její činnost v zemi. A mezinárodní bankovní skupina HSBC též s organizací ukončila spolupráci, opět kvůli podezření z podpory terorismu. Islamic Relief nařčení kategoricky odmítá a zdůrazňuje, že jejím jediným cílem je humanitární činnost.

Oznámení o rozsáhlé kampani na zlepšení obrazu muslimů přichází jen pár dní poté, co se novým starostou Londýna stal syn pákistánských přistěhovalců a muslim Sadiq Khan (45). Shodou okolností otec nynějšího londýnského starosty pracoval právě jako řidič autobusu.