Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český lékař popsal, jak se chovají muslimští lékaři v Británii: Suspendovali ho!

Český lékař Vladislav Rogozov upozornil na muslimskou kolegyni (ilustrační snímek) operující v hidžábu a byl suspendován.
Český lékař Vladislav Rogozov upozornil na muslimskou kolegyni (ilustrační snímek) operující v hidžábu a byl suspendován.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: lm - 
7. března 2016
09:56

Český lékař Vladislav Rogozov sloužící přes deset let ve Velké Británii byl suspendován poté, co zveřejnil informace o muslimské kolegyni, která se chystala operovat v hidžábu. Lékařka si prý šátek odmítla sundat a raději ze sálu odešla.

MUDr. Vladislav Rogozov pracuje v nemocnici Royal Hallamshire v britském Sheffieldu jako anesteziolog. Rogozov na svém blogu uvedl, že v roce 2013 konfrontoval muslimskou chiruržku, která se chystala operovat v hidžábu, což je samozřejmě proti hygienickým předpisům. Lékařka si ale odmítla šátek sundat, ze sálu odešla a nechala své kolegy ve štychu. Ti pak museli rychle hledat náhradu.

Nejmenovaná lékařka posléze vznesla proti českému lékaři stížnost a obvinila ho z rasismu. Následné interní vyšetřování ale dalo za pravdu anesteziologovi a lékařka v návaznosti na to dala výpověď. Rogozov byl minulý měsíc suspendován poté, co na internetu celou kauzu zveřejnil.

„Přišel jsem na operační sál, kde jsem se setkal s chiruržkou zahalenou v muslimském šátku. Okamžitě jsem přerušil operaci a požádal ji, aby si vyměnila šátek za předepsanou roušku,“ cituje z vyjádření českého lékaře britský server The Daily Mail. „Po dlouhé diskusi vedené s respektem, slušností a faktickými argumenty, chiruržka odmítla a odešla z operačního sálu. Dodatečně jsme za ni sehnali náhradního chirurga, který operaci vykonal,“ dodal.

Rogozov také popsal, jak ho kolegové následně potají podpořili. Prý „měli dlouhodobě obavy o zdraví pacientů“ této lékařky, ale báli se říct cokoliv nahlas, aby nebyli obviněni z rasismu či nesnášenlivosti. Rogozov také uvedl, že se setkal s doktorem, který během operace recitoval pasáže z Koránu, a rovněž že muslimští lékaři se během operací odchází modlit.

Mluvčí nemocnice k suspendaci doktora sdělil, že prý nejde o to, že český lékař upozornil na možné ohrožení pacienta. "Od uveřejnění článků, které míří na personál nemocnice, si nám lidé stěžovali na tón, kterým jsou události popsány," uvedl David Throssel s tím, že celý incident je momentálně vyšetřován.

Český lékař má ale i mnoho příznivců. "Doktor Rogozov nestrpí nic, co může ohrozit pacienta. Nemá to nic společného s tím, že doktoři jsou muslimové. Problém je pro něj to, když upřednostňují svou víru před pacientem," sdělil zdroj britskému deníku The Sun.

egyptanka ( 5. srpna 2018 10:07 )

Nejhorší je,že se tito lékaři rozlézají i u nás na různých zdravotnických pracovištích. Co s tím?

salto ( 14. března 2016 09:20 )

To je jenom taková první, malilinkatá vlaštovička - sice jako nedělá, ale dává tušit, co nás čeká, pokud se něco (CO?) nestane

putinovaprdel ( 7. března 2016 21:05 )

A kdo vyřeší tebe, ty špíno?

hops.1 ( 7. března 2016 21:04 )

i Okamura? to je ale prase

hops.1 ( 7. března 2016 21:02 )

ono může být někdy přínosný se během operace modlit

Zobrazit celou diskusi