Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech prosazuje v Německu zákaz mešit. Korán prý „lže a klame“

Autor: mb - 
31. března 2016
13:50

Bavorská odnož populistické strany Afd (Alternative für Deutschland) navrhuje v Německu zakázat mešity. Vyplývá to z prozrazených interních dokumentů strany. Lídr bavorské AfD a rodák z Olomouce Petr Bystroň (42) Blesk.cz navíc řekl, že islám do Německa a do Evropy nepatří.

„Mešity nejsou jen místem modliteb, ale také rozšiřují islámskou nauku, která obhajuje odstranění vlády zákona,“ tvrdí se prý v prozrazeném dokumentu strany AfD, kterou získalo německé médium Redaktionsnetzwerk Deutschland. V bavorské odnoži proto padl návrh zakázat v Německu mešity, protože Korán údajně dovoluje „lhát a klamat“.

Podle německých médií však nakonec nejde o oficiální návrh celé bavorské odnože AfD, ale jen o nápad nejradikálnějších členů. Dle dw.de se šéf bavorské pobočky Petr Bystroň od návrhu „distancoval“. Rodilého Čecha, který do Německa emigroval s rodiči v 80. letech jako středoškolák, kontaktoval Blesk.cz a předseda bavorské AfD nám řekl něco naprosto jiného.

„Já jsem se od toho návrhu nedistancoval, to je kachna,“ říká Petr Bystroň a vysvětluje, jak to s návrhem zakázat mešity v Německu ve skutečnosti je: „Ve vámi zmiňovaném návrhu se požaduje zákaz mešit a minaretů celkově. V oficiálním návrhu (strany) je zákaz stavby mešit pro extremistické organizace, které pod rouškou náboženství organizují nezákonnou činnost,“ dodává český předseda.

Který z návrhů bude nakonec přijat, veřejnost zjistí až v květnu. „Naše strana program momentálně připravuje, tzn. vše jsou pouze návrhy. Konečný program bude odsouhlasen celospolkovým sjezdem 1. května,“ prozrazuje Petr Bystroň a tvrdí, že proces schvalování návrhů v AfD patří mezi velmi demokratické: „AfD má nejmodernější a velmi demokratický způsob tvorby programu – všichni hlasují online o určitých tezích a pouze většinové teze se dostaly do finálního návrhu.“

Český předseda bavorské AfD Petr Bystroň zavítal před pár měsíci do studia Blesk.cz, kde např. prozradil, kolik zaplatí němečtí daňoví poplatníci za začlenění jednoho uprchlíka do společnosti. Na to, jak Petr Bystroň odpovídal na otázky naší reportérky, se můžete podívat zde.

Video Studio Blesk s Petrem Bystroněm - Blesk TV
Video se připravuje ...

Samotný návrh zákazu mešit samozřejmě v Německu vzbudil pohoršení. Muslimové tvoří zhruba pět procent populace a případný zákaz by se tak kromě  islamistů dotkl milionů nevinných věřících. Kontroverzní idea je též v  protikladu se současným právním řádem Německa, protože by potlačovala náboženskou svobodu. Kritici navíc tvrdí, že by zákaz vůbec nic nevyřešil, radikálové by se jednoduše scházeli v soukromí.

Petr Bystroň má však jasno, dle něj islám do Evropy nepatří. „V každém případě pevně stojím za základní tezí naší strany k islámu, která zní – islám nepatří k Německu. A v českém kontextu mohu říct – islám nepatří k Evropě,“ myslí si předseda bavorské odnože AfD.

Jedná se již o druhý skandál spojený s AfD v relativně krátké době. Na konci března se celostátní vedení AfD rozhodlo rozpustit zemskou organizaci strany v Sársku. Vedení AfD v prohlášení uvedlo, že důvodem pro rozpuštění je „závažné porušení vytčených politických cílů a vnitřního řádu strany“. Dle německých médií byli šéf sárské pobočky Josef Dörr a jeho zástupce Lutz Hecker v kontaktu s představiteli pravicových radikálů.

hejhej ( 2. dubna 2016 22:33 )

moiza: Muslimové se po Evropě roztahují jako štěnice. Všechno zavinila především Merkelová a její přisluhovači. V muslimských zemích se taky kostely nestavějí.

zelena.karkulka ( 1. dubna 2016 01:16 )

zato muslimové se svýma dětskýma nevěstama jsou ok,že? Známá v Olomouci byla provdaná 15let v Jemenu,manžel lékař,2děti,žili si dobře do té doby,než přišla jednou dřív domů a nachytala ho s 8mi letou holkou v posteli.

moiaza ( 31. března 2016 16:19 )

 Ať si doma každý staví co chce. Pokud vím, Islamisté nejsou u nás doma. Jejich domov je někde jinde.

rumungro ( 31. března 2016 15:57 )

Chceš snad srovnávat imigrantskou mamá Merkel s pragmatickým a rázným Putinem,který si je tam nezve? Má jich tam milióny a přitom je zvládá.

prycsnima ( 31. března 2016 14:37 )

 islamistická EU.už je to stejně v pí či.a A ta makrela než chcípne do kur ví všechno.

Zobrazit celou diskusi