Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Londýnský starosta terčem recese: Udělali z něj balon a navlékli mu žluté bikiny

Autor: ČTK, AKu - 
1. září 2018
12:00

Kritici londýnského starosty Sadiqa Khana se radují. V sobotu nad britskou metropolí létal vzduchem jejich balon zpodobňující nejvyššího představitele města ve žlutých dámských plavkách. Khan vzal akci svých odpůrců s humorem. Poznamenal pouze, že žlutá mu příliš nesluší, informoval server Independent.

Autor nápadu na vytvoření balonu v podobě londýnského starosty v bikinách Yanny Bruere vybral na internetové platformě na svůj projekt 58 tisíc liber (v přepočtu 1,6 milionu korun).

Téměř devět metrů dlouhý balon v podobě starosty se žlutými dámskými dvojdílnými plavkami vznikl v přímé reakci na nafukovací podobiznu amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterou nechali vyrobit jeho odpůrci a která se vznášela nad Londýnem i Edinburghem v době jeho červencové návštěvy v Británii. Balon šéfa Bílého domu zpodobňoval jako rozzlobené dítě s plenkami.

Za důvod, proč se rozhodl tímto způsobem proti starostovi Khanovi protestovat, označil Bruere údajně zvyšující se kriminalitu v Londýně a snahu bránit svobodu slova.

Nafukovací starosta se vznášel nad britským Parlamentním náměstím v sobotu dopoledne. „Pokud chtějí lidé trávit svou sobotu tak, že budou koukat na mě ve žlutých bikinách, tak ať to klidně dělají - nemyslím si nicméně, že by mi žlutá slušela,“ řekl před akcí Khan televizi ITV London.

Zobrazit celou diskusi