Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Londýn baštou islámu? Velvyslankyně odmítá kritiky muslimského starosty

Autor: Václav Lang - 
22. května 2016
05:00

Změní se Londýn díky novému starostovi v evropskou baštu islámu? Podle britské velvyslankyně v Praze Jan Thompsonové nic takového nehrozí, třebaže někteří čeští i zahraniční antiislamisté právě před takovým scénářem varují - v souvislosti s tím, že do čela multikulturního velkoměsta byl nedávno zvolen muslim Sadiq Khan.

Před několika týdny byl do čela britského hlavního města zvolen vůbec první muslim v dějinách. Někteří islamobijci v tom okamžitě zavětřili hrozbu počínající nadvlády koránu v Evropě. Ne tak britská velvyslankyně Jan Thompson, působící v Praze.

Podívejte se na rozhovor s britskou velvyslankyní ve Studiu Blesk:

Video  Jan Thompson o imigraci a starostovi Londýna  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Volba podle ní vypovídá spíš o multikulturalitě Londýna a toleranci jeho obyvatel. „Je to velmi různorodé město a možná je to znak vyspělosti naší demokracie, že muslim kandidující za konkrétní politickou stranu – ale ne proto, že by byl muslim – může být zvolen do vedení tohoto velkého města,“ prohlásila ve Studiu Blesk.

Britská velvyslankyně Jan Thompson ve Studiu Blesk Britská velvyslankyně Jan Thompson ve Studiu Blesk | Blesk/Daniel Černovský

Opačné domněnky si nepřipouští. „Kandidoval na základě své politické příslušnosti, nekandidoval na základě toho, že je muslim, a myslím, že lidé, kteří jej volili, ho také volili kvůli tomu,“ zopakoval. Sadiq Khan je britský labourista, bývalý poslanec. Narodil se v Londýně, ale má pákistánský původ.

Jan Thompson zastupuje Velkou Británii v Praze od roku 2013. V první části rozhovoru pro Blesk.cz poodhalila, jaké jsou její vztahy s českými vrcholnými politiky. Například vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) navštívila v jeho Čapím hnízdě, on se zase přišel podívat, jak velvyslankyně hraje v divadle.

hejhej ( 22. května 2016 12:35 )

Muslimský starosta, vyznávač koránu se nepřízpusobil Evropanům, stejně jako rodiče. A o tom, to je. Pokud někdo vyznává muslimskou ideologii podle koránu, kde je dovoleno vraždit lidí jiného vyznání, ponížovat ženy, že musejí chodit zahalené nebo s hadrem na hlavě, nepatří do Evropy. Kdo ho asi volil ? Muslimové, které si tam angláni natahali.

hanka666 ( 22. května 2016 11:01 )

To se nesmíte řídit podle nějaké anglické velvyslankyně. Vždyt je úplně mimo realitu. Už aby se naše děcka a vnoučata učili rusky, nebude kam jinam utéct.

vladimir1950 ( 22. května 2016 10:27 )

Zas jedna euro sluníčkářka, pr dlá..Evropa mi připadá jako Budulínek, co otevřel dveře, když mu Jeskyňky kvílely, "zima, zima, jen dva prstíčky tam strčíme, jen se ohřejeme"..a vyrazily dveře a Budulínka unesly. A nebýt Jelena, špatně by skončil. My v Evropě už čekáme jen na toho Jelena. A pokud se neobjeví, slovy křesťanů : Ite missa est..Dokonáno jest! Špatné vyhlídky! A ero idi otů je pořád dost, a za naše peníze.

marie60 ( 22. května 2016 07:46 )

mandat ( 22. května 2016 07:12 )

Ta zenska asi je totalne mimo, je zajimave, ze po Londyne jezdi autobusy,kde maji nalepene napisy Gloria Allah a ruzna jina islamska hesla, pulka Londyna patri muslimum,jsou casti,kam normalni Evropan nerijde a to neni jen Londyn, to je po cele Anglii.Muslimove tam parazituji na soc. davkach jiz tri generace a tahle zenska,co asi nikdy nebyla v metru nebo pesky v castech mesta,kde maji sve obchody a mesity chce tvrdit, ze Londyn neni basitou islamu ? To je min. 20 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa