Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nesmíme naštvat muslimy, v Evropě jich bude víc než křesťanů, varuje ministr

Autor: ČTK, mb - 
26. dubna 2016
10:13

Islám bude „brzy“ dominantním náboženstvím Evropy, prohlásil belgický ministr spravedlnosti Koen Geens (58). Jeho kolega ministr vnitra Jan Jambon (56) zase řekl, že by se měli Evropané k muslimům chovat hezky, protože znepřátelit si islám by byla „největší chyba“.

„V Evropě budeme mít brzy více praktikujících muslimů než praktikujících křesťanů. Není to proto, že by tu bylo příliš mnoho muslimů, ale protože křesťané stále méně praktikují své náboženství. Evropa si to neuvědomuje, ale je to realita,“ řekl belgický ministr spravedlnosti Koen Geens.

Jeho kolega, ministr vnitra Jan Jambon, před pár dny přitom již rozvířil společenskou debatu v zemi, když prohlásil, že by se Evropané měli chovat k muslimům hezky. „Řekl jsem to již tisíckrát a řeknu to znova. Nejhorší věc, kterou můžeme udělat, je znepřátelit si islám,“ myslí si Jambon.

Jan Jambon se ovšem postaral o kontroverzi hlavně výrokem, že „značná část muslimské komunity v reakci na atentáty tancovala radostí“. Skutečnost následně potvrdil i belgický premiér Charles Michel (40). „Mohu potvrdit, že úřady skutečně zaznamenaly oslavy útoků,“ uvedl premiér.

Muslimové tvoří v Belgii zhruba 7 procent populace, v 11 milionové zemi se k islámu hlásí 600–700 tisíc lidí. V Bruselu ale muslimové tvoří již skoro čtvrtinu obyvatel města. Některé bruselské čtvrti si získaly dokonce pověst „teroristických líhní“. Neslavně proslulá je čtvrť Molenbeek, kde muslimská mládež nedávno napadla italské novináře.I když se ke křesťanství v Belgii zatím hlásí stále většina obyvatel (zhruba 65 procent), jen pět procent se pravidelně účastní bohoslužeb. Náboženská horlivost je u muslimů o poznání vyšší, mešity jsou v pátek, což je pro muslimy posvátný den, zpravidla plné.

Před „ztrátou identity Evropy“ varoval již papež František na setkání s evropskými diplomaty letos v lednu. „Extremismus a fundamentalismus nachází živnou půdu nejen v náboženství, které je zneužíváno pro moc, ale také tam, kde existuje vakuum ideálů a ztráta identity – včetně náboženské identity – což je stav, který tak dramaticky poznamenává Západ.“

1917 ( 23. července 2016 10:23 )

My si prý nemáme znepřátelit islám ale kterýkoliv vyznavač islámu mne může nazvat bezvěrcem a prašivým psem a dle Koránu mě má dodokonce jabo bezvěrce povinnost přímo zabít a to je správné? Jak se chováme my, neislámci, v jejich zemích? Musíme dodržovat jejich zvyky a zákony a oni u nás nemusí nic! Větší zhovadilost jsem nezažil. A bude hůř!!!!

tgbg ( 26. dubna 2016 18:40 )

Rusko:30 000 000 muslimů!!!!!

gabreta ( 26. dubna 2016 17:16 )

Bůh nás chraň, před takovýma blbama jako je belgický ministr spravedlnosti Koen Geens. Máme jich tady sice taky pár, dokonce i duchovního svobodníka Halíka, ale doufejme, že se taková sebranka nedostane k moci!!

zednik ( 26. dubna 2016 13:47 )

Fakt ale je, že žena pořád mele pantem a nechce se přizpůsobit. Že nebude nosit o víkendech na hlavě utěrku, že na ní nějaký host šmáknul, že se nemůže dívat jak tejrám králiky na halal způsob, že by si dala knedlo zelo vepřo a nesmí atd.. Ale tu jsem vzal vobuchem a pohrozil ji, že jestli se bude chovat jako xenofob, že s ní zametu.Ta si tedy v našem baráku vyskakovat nebude.

tendertouch ( 26. dubna 2016 13:38 )

A protože jsem žena, rovnou říkám: v žádném případě. Mám nárok na svobodu a tu mi muslimská víra absolutně nedává.

Zobrazit celou diskusi