Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Křesťan se „špatně“ zamiloval. Dav muslimů svlékl jeho matku donaha a zbil ji

Autor: ČTK, mb - 
26. května 2016
21:20

Sedm příbytků křesťanů vyplenili a vypálili muslimové jižně od Káhiry. Rozneslo se totiž, že jeden ze členů křesťanské komunity má vztah s muslimkou. Masakr oznámila koptská pravoslavná církev působící v Egyptě. Podle informací muž z vesnice uprchl, ale jeho matku rabující muslimové vysvlékli donaha, zbili ji a přinutili projít vesnicí. Ve skupině útočníků bylo asi 300 mužů.

Incident se stal v pátek 20. května v provincii Mínja. Policie dorazila po dvou hodinách a zatkla šest lidí. Rodina „provinilého“ křesťana podle místního duchovního informovala policisty o hrozícím konfliktu den předem.

„Nikdo nic neudělal a policie se útoku nesnažila předejít. Nežijeme v džungli ani v kmenové společnosti. Není správné, aby se kdokoli považoval za soudce, policistu nebo vládce,“ řekl představitel koptské církve v Mínji Anba Makarios.

Asi desetina z 90 milionů Egypťanů vyznává koptské pravoslavné křesťanství. V minulých letech už muslimské gangy jižně od Káhiry zaútočily na bohaté křesťanské rodiny. Známy jsou snahy odvést mladé dívky z křesťanských rodin do domácností muslimských mužů, kde jsou nuceny ke konverzi k islámu. Výjimkou prý nejsou ani únosy křesťanských dívek. Koptové tvrdí, že policie je často v případech zločinů páchaných na křesťanské komunitě nečinná.

Makarios v televizním rozhovoru prohlásil, že opožděný příjezd policie při incidentu v Mínji byl záměrný a jeho účelem bylo poskytnout útočníkům dostatek času.

Koptští křesťané jsou nejstarší egyptskou náboženskou komunitou, své založení odvozují od evangelisty sv. Marka. Často jsou terčem perzekuce, ať už fyzické či institucionální. Chudí egyptští rybáři, které popravil takzvaný Islámský stát před dvěma roky v Libyi, byli právě členové koptské církve. Ta následně prohlásila 21 zavražděných mužů za svaté mučedníky.