Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Krvavá řež v Egyptě: 36 mrtvých kvůli náboženství

Autor: ČTK, mel, mivrk - 
10. října 2011
17:54

Takový výbuch násilí nezažil Egypt od svržení exprezidenta Husního Mubaraka (83) letos v únoru. Nedělní střety mezi muslimy a koptskými křesťany v Káhiře si vyžádaly 36 životů a přes 270 lidí bylo zraněno! Egyptská armáda dokonce kvůli nepokojům vyhlásila zákaz nočního vycházení.

Konflikt začal pokojnou demonstrací zhruba dvou tisíc koptských křesťanů, kteří protestovali proti nedávnému vypálení kostela islámisty a proti vládnoucí egyptské armádě, která násilnosti podle nich přehlíží. Protest se však proměnil v krvavou řež mezi křesťany a muslimy. Demonstranti zapalovali vojenská auta a pořádkovým silám v ulicích brali zbraně.

Kvůli násilnostem bylo zatčeno přes čtyřicet osob. Spory mezi koptskými křesťany, kteří představují zhruba deset procent populace, a muslimy jsou v Egyptě na denním pořádku.

husqarnowicz ( 10. října 2011 20:52 )

Jen další důkaz toho,jaká pitomost je náboženství. Věřící, v hubě samou lásku k bližnímu, a řežou se jak zvěř. Ještě, že je ČR převážně ateistická země!

gevi ( 10. října 2011 20:27 )

Tenhle problém bude obecný. Lidé si myslí, že když svrhnou "tyrana", zlepší se jejich situace jako mávnutím proutkem. Jenže ono se nezmění načisto nic. Odtud plyne nová a nová frustrece a klid jen tak hned nebude.

Zobrazit celou diskusi