Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

525 mrtvých a 4600 zraněných. Zemětřesení v Ekvádoru je stále tragičtější

Autor: ČTK, mb - 
20. dubna 2016
08:10

Počet obětí sobotního zemětřesení v Ekvádoru vzrostl již na 525, zraněných je na 4600 a asi stovka osob se stále pohřešuje. Informovalo o tom ekvádorské státní zastupitelství. Naděje na objevení přeživších čtyři dny po katastrofě výrazně slábnou. Podle ekvádorského prezidenta Rafaela Correy (53) jde o nejhorší katastrofu v zemi od roku 1949.

Mezi mrtvými je nejméně 11 cizinců: tři Kolumbijci, tři Kubánci, dva Kanaďané a po jedné oběti mají Dominikánská republika, Británie a Irsko. České ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.

Otřesy o síle 7,8 stupně zasáhly Ekvádor v sobotu kolem sedmé večer místního času. Epicentrum bylo asi 30 kilometrů jižně od pobřežního města Muisne v hloubce asi 20 kilometrů pod zemí. Otřesy byly cítit i v sousední Kolumbii a Peru. Od neděle bylo zaznamenáno na 230 následných otřesů.

Velké škody jsou hlášeny zejména z turistického letoviska Pedernales, kde byla zničena většina domů, a z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo. Přes 20 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou, postiženo bylo na 150 škol.

Podle prezidenta Correy jde o nejhorší katastrofu v zemi od roku 1949, kdy zemřelo při zemětřesení o síle 6,8 stupně podle DPA 5 tisíc lidí. Škody po sobotním zemětřesení již v úterý prezident odhadl na tři miliardy dolarů (75 miliard korun).

Nejvíce obětí za poslední léta si ale vyžádalo zemětřesení v Ekvádoru v březnu 1987, kdy zemřelo asi tisíc lidí. Materiální škody způsobené otřesy o síle 6,9 stupně byly tehdy odhadnuty na miliardu dolarů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi