Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další obviněný terorista a třináct razií: Belgická policie pročesává domy

Autor: ČTK - 
27. března 2016
14:44

Bruselská prokuratura obvinila dalšího muže z členství v teroristické organizaci, informovala agentura Belga. Jde o Abderahmana Amerouda, který byl zadržen v pátek poté, co ho policie postřelila na tramvajové zastávce v bruselské čtvrti Schaarbeek. Obvinění souvisejí s razií proti radikálům ve Francii, kde místní úřady oznámily, že zmařily plány na teroristický útok. V neděli provedla belgická policie dalších třináct razií, většinou v bruselském regionu.

Páteční zásah se odehrál v okolí bruselského náměstí Place Meiser. Na místě byli těžce ozbrojení a maskovaní příslušníci bezpečnostních složek i vojenská vozidla. Celá akce souvisela jak s úterními bruselskými atentáty, tak i se čtvrtečním zatčením muže na pařížském severním předměstí Argenteuil, kterého úřady podezřívají z přípravy teroristického útoku. V jeho bytě se našlo menší množství výbušnin.

Právě ve čtvrti Schaarbeek belgická policie v pátek 18. března zadržela také Salaha Abdeslama, kterého podezřívá z přímého zapojení do loňských listopadových teroristických útoků v Paříži. Spolu s ním zadržela i dalšího islamistu Aminea Choukriho.  

Belgická policie provedla dalších třináct razií, většinou v oblasti bruselského regionu. Dva domy policisté prohledali také ve vlámských městech Mechelen a Duffel mezi Bruselem a Antverpami. Zadrželi přitom devět lidí, přičemž pět z nich po výslechu propustili. U zbylých čtyř osob by měl soud ještě dnes rozhodnout o případném uvalení vazby. Prokurátor neuvedl, zda razie souvisely přímo s bruselskými atentáty. Řekl pouze, že osoby policie vyslýchala v souvislosti s terorismem.

Při úterních sebevražedných útocích na letišti a v metru zahynulo v Bruselu 31 lidí včetně tří útočníků; podle sobotního oznámení krizového centra z 28 obětí se zatím podařilo identifikovat 24 osob. Zraněno bylo na 340 lidí z dvaceti zemí. 

Vše o teroru v Bruselu čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekaaaros ( 27. března 2016 17:42 )

k čemu jsou razie, když je stejně po výslechu všechny hned pustíte, protože podle demokratických hodnot vám chybí proti nim důkazy. Oprávněné domněnky nestačí.

tymitaky ( 27. března 2016 17:34 )

Neochota postavit se zlu je podle všeho v Evropě bezmezná. V Rakousku Rakušan tureckého původu Abdurrahmán Alpaslan zneuctil památné místo v koncentračním táboře Mauthausen. Starosta města Lince teď rozhodl o trestu – extrémista se nebude moci zúčastnit příštího městského Fóra pro integraci. To radikála zcela jistě vyleká.

Zobrazit celou diskusi