Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Práce a povodně: Na co máte nárok?

Autor: Radka Růžičková - 
24. května 2010
00:02

Vyplavila vaši firmu voda a šéf se vám zdráhá platit, protože vlastně nic neděláte? Může vám dát šéf jinou práci? Uklízíte po povodních a uvažujete, jestli si vzít dovolenou, nebo volno? A co se vám vlastně vyplatí víc?

Odborníci se shodují: Základní je dohodnout se. Pokud totiž šéfovi neřeknete, že zůstáváte doma kvůli živelní pohromě, nejenže vám nedá volno, ale navíc vám může hrozit propuštění za zanedbání pracovních povinností. „Když potřebujete volno kvůli záchraně svého majetku, tak se jedná o důležitou osobní překážku v práci podle § 199 zákoníku práce,“ vysvětluje advokát Tomáš Mužík z epravo.cz.

„V takovém případě je velice důležité dát zaměstnavateli vědět a dohodnout se s ním. Zaměstnavatel může poskytnout buď pracovní volno bez náhrady mzdy, nebo se s ním můžete dohodnout na tom, že si zameškanou pracovní dobu napracujete,“ říká právník. Podle něj se ale většinou šéf i zaměstnanec dohodnou na čerpání dovolené nebo na nějaké kombinaci neplaceného volna a dovolené.

13 nejčastějších problémů

1. Placené volno
Pokud vysoušíte nebo odklízíte bahno v domě, jedná se důležitou osobní překážku v práci. Šéf vám může poskytnout pracovní volno bez náhrady mzdy. Ale pozor! Musíte mu to dát vědět a dohodnout se. Nemůžete předpokládat, že mu to »dojde samo«. Můžete si domluvit i to, že si zameškanou pracovní dobu napracujete.

2. Špatná statika
Odstraňujete-li následky povodní na svém majetku, ale ve veřejném zájmu (např. hrozí zřícení budovy), jedná se o překážku v práci z důvodu obecného zájmu. Máte nárok na pracovní volno, ale na náhradu mzdy nárok nemáte.

3. Pomoc sousedům
Když při povodních poskytujete osobní pomoc a ta zasáhne do vaší pracovní doby, musí vám zaměstnavatel poskytnout pracovní volno na dobu nezbytně nutnou, ale bez náhrady mzdy. Poskytování pomoci by mělo být organizované a vy svému šéfovi musíte doložit, že jste opravdu pomáhali.

4. Nové doklady
Pokud potřebujete v souvislosti s povodněmi pracovní volno, abyste si požádali o nové doklady, na jednání s pojišťovnou apod., může vám ho zaměstnavatel poskytnout, ale nemáte nárok na náhradu mzdy.

5. Výplata důchodů
Výplata důchodů vyplácených v hotovosti může být zpožděná, pokud vyplácející pošta byla zatopena nebo evakuována.

6. Vytopené pracoviště
V případě, že povodeň postihla vašeho zaměstnavatele a ten musel přerušit práce, měl by vás, pokud je to možné, převést na jinou pozici. Pokud s tím ale nesouhlasíte, jinou práci, než máte sjednanou ve smlouvě, dělat nemusíte. I tak ale máte nárok na náhradu mzdy ve výši nejméně 60 % svého průměrného výdělku.

7. Doklady pro OSSZ
Jestliže se u vašeho zaměstnavatele při povodních ztratily nebo zničily potřebné doklady nebo podklady, bez nichž nemůže zjistit údaje, které je povinen sdělit okresní správě sociálního zabezpečení, musí jí sdělit ztrátu. Vy jako zaměstnanec nárok na dávky neztratíte, ale musíte počítat s tím, že výplata dávek bude opožděna.

8. Pracoviště bez proudu
Pokud vám firma nemůže přidělovat práci např. kvůli zastavení dodávky energie a nemůže vás převést na jinou práci, jedná se o překážku z důvodu prostoje. Náleží vám náhrada mzdy ve výši nejméně 80 % vašeho průměrného výdělku. Ale pozor! Souhlasíte-li s převodem na jinou práci, budete dostávat plat podle dané pozice (např. pokud jste jeřábnice a teď vás přeřadili na úklid, dostáváte plat jako uklízečka). Takže si rozmyslete, jestli budete s převedením souhlasit. Pokud ne, máte jistých svých 80 % platu.

9. Nemohu za prací
V případě zaplavené komunikace a přerušení dopravního provozu, vám zaměstnavatel poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy. Musí se ale jednat o vážný problém s dopravou. Pokud bydlíte dvě zastávky MHD, šéf vás omluvit nemusí. Na volno s náhradou mzdy na nejvýše jeden den, má nárok pouze zaměstnanec těžce zdravotně postižený.

10. Úklid domu
Pokud nemáte nárok na pracovní volno k odstraňování nebo zmírňování následků povodní, můžete šéfa požádat o dovolenou. Když tomu nebrání vážné provozní důvody, měl by vaší žádosti vyhovět. Dovolenou si ale nemůžete nijak vymoci.

11. Šéf mi neplatí
Když vám zaměstnavatel nevyplácí mzdu v důsledku povodní, měli byste ho k jejímu vyplacení vyzvat. Jestli ani poté nereaguje, tak se můžete obrátit na úřad práce podle místa sídla zaměstnavatele, Tam vám poradí v dalším postupu. Dluh můžete vymáhat i soudní cestou. Podle zákoníku práce (podle § 56) můžete okamžitě zrušit pracovní poměr a navíc požadovat odstupné.

12. Nemocenské dávky
Pokud jste pobírali dávky nemocenského pojištění před povodní a nárok na tyto dávky nadále trvá, budou vám vyplaceny. Výplata dávek může být pouze zpožděná, jestliže plátce dávek nebo pošta byly zatopeny či evakuovány.

13. Pracovní neschopenka
Pokud se vám v důsledku povodní ztratily nebo zničily potřebné doklady, které vám slouží pro uplatnění nároku na dávku (například potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti), musíte lékaře požádat o vyhotovení nového dokladu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi