Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jsme za šašky, zaznělo u Moravce. „Zeman je neřízená střela,“ míní Pirát kvůli novičoku

Autor: simao - 
6. května 2018
13:00

Miloš Zeman nahrál Rusům, účelově mate veřejnost a je neřízená střela. Ostré kritice podrobil hlavu státu Pirát Mikuláš Ferjenčík v Otázkách Václava Moravce. Všichni jsme za šašky, podotkl místopředseda ČSSD Martin Netolický. A přisadil si i zástupce současného lídra ANO Petr Vokřál, který vychází z informací Dany Drábové - v Česku se žádný novičok nevyráběl. I když to Zeman na Barrandově tvrdil.

„Bizarní je celá situace, kdy pan prezident velmi zmateným způsobem zveřejnil úseky zpráv bezpečnostních služeb na show na TV Barrandov. Celá tato situace mi přijde až absurdní. Pan prezident účelově mate veřejnost tím, že postavil rovnítko mezi látkou, kterou došlo k útoku v Británii s látkami, které testovali čeští chemici,“ vytkl Zemanovi Pirát Mikuláš Ferjenčík na ČT v Otázkách Václava Moravce.

Zprávy tohoto typu by podle Ferjenčíka měly být zveřejňované buď celé, nebo vůbec. Zeman si vzal tři věty, „míchá kódy látek, takže vlastně vůbec není jasné na co naráží a čím to má podložené, míchá slova vyráběl a testoval“, pokračoval Ferjenčík ve své kritice.

Zeman jako neřízená střela

Zeman mluvil o tom, že se v Česku údajně vyráběných látky s označením novičok. „Pan prezident tím, že o nich mluvil jako o novičoku, což je nadskupina, je celá třída látek, nejen jedna konkrétní, tak tím nahrál ruské straně, která teď tvrdí, že útok v Británii se mohl stát chemikálií z Česka, což je nesmysl,“ podotkl Pirát.

„Pan prezident se chová jako neřízená střela,“ vytkl Zemanovi také Ferjenčík. „Pan prezident ani neřekl, že to je ta látka, která byla použita ve velké Británii, on jenom řekl, že jsme vyráběli novičok, což může být úplně jiná látka, čímž ale právě vytváří celou atmosféru konspirací kolem ČR,“ doplnil Ferjenčík.

I proto však podle něj poslanci potřebují ověřit, zda si Zeman nevymýšlí a jak to skutečně je. I proto apeluje na to, aby celou záležitost Sněmovna probrala - na úrovni výborů, které pro to mají příslušné oprávnění.

Drábová: U nás se to nevyrábělo

„Se vší jistotou můžeme říci, že látka použitá ve Velké Británii pro otravu Skripalových byla něco jiného, než látka A230,“ potvrdila Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Podotkla, že se v Česku novičok nevyrábí, ale jedná se o tzv. mikrosyntézu - miniaturní vzorek se prozkoumá v laboratoři a vzápětí se zničí.

Právě její úřad má na starost dodržování úmluvy o nešíření chemických zbraní. Drábová již předtím pro Aktuálně.cz uvedla, že látka, kterou byli v Británii otráveni Skripalovi, byla A234. „Náš úřad nedisponuje jakýmikoliv informacemi o tom, že by se na území ČR tato látka někdy nacházela či byla zkoumána. Natož aby byla vyráběna, skladována a podobně. Z tohoto důvodu lze jednoduše dovodit, že žádný ′český novičok′, jak naznačujete, nemohl být v Británii ani nikde jinde použit,“ podotkla.

Přesto podle Zemana v Česku novičok vyráběl. „Vycházím z informací, které podala paní Drábová a sice že se jedná o mikrosyntézu a o tom, že to bylo vyráběno, nejsou nikde žádné dokumenty a já z toho musím vycházet. Proto k výrobě nedocházelo. Pokud se tady testovaly, tak se tady testovaly navíc látky, které nejsou shodné s tím, co bylo použito v Salisbury,“ upozornil u Moravce místopředseda ANO Petr Vokřál. 

Podle něj by mělo být výsledkem ujištění odpovědných míst, jaké látky se u nás testovaly a jak s nimi bylo zacházeno. O to už se ale pokusilo ministerstvo obrany ve svém prohlášení v reakci na Zemanova slova.

Otázky Václava Moravce k novičoku: Zleva Netolický (ČSSD), Vokřál (ANO), moderátor Moravec a Ferjenčík (Piráti) Otázky Václava Moravce k novičoku: Zleva Netolický (ČSSD), Vokřál (ANO), moderátor Moravec a Ferjenčík (Piráti) | Reprofoto ČT24

Netolický (ČSSD): Jsme všichni za šašky

Místopředseda ČSSD Martin Netolický vyzval, aby se k celé záležitosti sešla také bezpečnostní rada státu, kam by měl být Zeman přizván.

„Já mám akorát pocit, že všechno nahrává ruské propagandě (...) Snaží se vytvořit dojem, že Velká Británie lže. Mám pocit, že momentálně jsme všichni za šašky, protože Rusku se určitě nezavděčíme po vyhoštění diplomatů a mám pocit, že jsme se nyní nezavděčili ani našim spojencům,“ míní.

Moravec: Do případu nás opět vtáhl Zeman

Také podle Vokřála jsme nyní vtaženi do hry, do které Česko ani vtažené být nechtělo - do sporu dvou velmocí. Kdo za to může? „Republiku do toho případu znovu vtáhl prezident republiky Miloš Zeman,“ podotkl moderátor Moravec.

„Pan prezident je známý tím, že má rád konflikty. A skoro mi přijde, že tady ta vystřelená informace jakýsi konflikt vytváří. Opět se touto neúplnou informací zabýváme i my, dnes v poledne, přestože si myslím, že je to téma opravdu pro odborníky,“ podotkl Netolický.

Odborník: „Novičok“ je velká skupina látek

Blesk však právě odborníky oslovil také. Jiří Patočka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vysvětluje, co jsou zač látky A230 či A234, o kterých Zeman mluvil. „Označení novičok zahrnuje velkou skupinu vysoce jedovatých, nervově-paralytických látek, které byly vyvíjeny v období studené války jako bojové otravné látky určené k vedení takzvané chemické války,“ říká Patočka.

V médiích se přitom objevují různé informace – že byl při otravě agenta Skripala použit nervový plyn, gel nebo tekutina. „Jak to přesně je, nikdo neví. Informace v tisku jsou neúplné, často zkreslené a možná i vymyšlené. Mohlo se jednat o plyn či tekutinu, možná i ten gel. Něco jiného je samotná látka a něco jiného je aplikační forma. Jestliže je jed pevná, krystalická látka, dá se rozemlít na jemný prach, ten rozptýlit ve vzduchu (aerosol) a pak se do organismu dostává např. vdechnutím. Dá se ale také natřít na kůži. Pak to trvá déle, než se dostane do těla, a průběh otravy je pomalejší, ale výsledek je stejný. Možností, jak jed aplikovat, je velké množství,“ pokračuje expert.

Je něco takového možné vyrobit i „doma“? „Mohu vycházet ze svých zkušeností organického chemika, který v laboratořích strávil velkou část svého života. Výroba není obtížná, když jsou známy výchozí suroviny a podmínky, za jakých spolu mají tyto látky reagovat. Důležitá je kvalifikace chemik, nejlépe syntetický chemik, a ochrana. Stačí i malá chemická laboratoř s běžným vybavením,“ dodal Patočka.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

marmat ( 8. května 2018 11:02 )

Tady máte Piráti hodně NABITO....takovej SRP/KLADIVO (SICHLHAMR) vylezl u příležitosti oslav osvobození...Ale je vzteklý jako Michálek -a TO už pak není roztomilý šašek.

marmat ( 8. května 2018 10:55 )

Zapomněl přitom na spřátelené šašoury/klauny/komiky/"baviče" ....snad se na něj neurazej !!!

marmat ( 8. května 2018 10:53 )

Je vlastně pěkné, že se člověk od báječně placených rejpalů s hrdým/avantgardním názvem dočkal konečně SEBEREFLEXE !!! Sedí to a není to vulgární!!!

hejhej ( 7. května 2018 17:27 )

Má pravdu Největší šašci v PS jsou piráti hned za TOP09 a STAN. Čapí hnízdo bylo vykonstruované a pokud ne, kde jsou vinníci, kteří dotace schvalovali, především Kalousek. Nikomu ČP nevadilo, až když začaly ANO růst preference a socani ztráceli. Ti se spolčili s TOP09 a ODS, nejdřívě obvinili Babiše s nezdaněných dluhopisů- opilec Kalousek si už nepamatoval, že to byla jeho akce. Když to vyšlo na povrch začala akce ČP - veřejná stavba, která byla dříve než Babiš v politice. STb je kravina, v seznamu je daleko více lidí, ty největší udavačské svi.ně byli v prosinci 1989 skartovány.

vlasta1 ( 7. května 2018 16:18 )

Pirát Mikuláš Ferjenčík si zapomněl šlehnout a proto v absťáku plácá nesmysly a je důležitý jak prase před zabijačkou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa