Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD vysvětluje namíchnutí Babiše. Ten přijal místo Hamáčka komunistu Filipa

Autor: ČTK, nkov, simao - 
23. března 2018
20:44

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se měl v pátek sejít po návratu z Bruselu se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Ten mu však schůzku zrušil. A tak se Babiš nakonec sešel jen s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, se kterým mluvili o podpoře vlády a také o možném vyhoštění ruských diplomatů kvůli kauze použití nervové látky ve Velké Británii. Filip po schůzce na úřadu vlády novinářům řekl, že doufá, že příští vláda tolerovaná KSČM by taková rozhodnutí bez souhlasu komunistické strany nedělala.

„Je to samozřejmě trochu komplikace, čtyři dny, jestli dobře počítám. Nicméně nemůžeme nic jiného dělat, on si vyžádal delší čas,“ uvedl dnes Andrej Babiš (ANO) ke zrušené schůzce ze strany šéfa ČSSD Jana Hamáčka

Hamáček dnes vysvětloval, že experti sociální demokracie ještě se svými protějšky z vládního hnutí ANO nejednali o průmyslu a kultuře, nebylo proto možné uzavřít jednání expertních týmů. A tak se s Babišem chce sejít až v úterý odpoledne. Problémem jsou mezi ČSSD a ANO nadále daně - a to jak v podobě zavedení sektorové daně či snížení daně z přidané hodnoty u základních potravin.

Babiš a Vojtěch Filip (KSČM) si kvůli možné toleranci vlády ještě vyjasňovali některé sociální věci a zahraniční politiku. Filip zopakoval, že v ní panují mezi ANO a KSČM rozpory, pro něž komunisté nechtějí do vlády vstupovat, ale jen ji případně tolerovat. Debata se vedla podle Filipa také o daňové progresi, s níž ANO nesouhlasí. Předseda KSČM mluvil o shodě na mechanismu, jak o daňové soustavě dále jednat.

„Zatím jsme se dohodli jen na krocích, které povedou k tomu, že Česká republika bude usilovat o to, aby i v rámci Evropy bylo možno řešit sektorové daně v pojišťovnictví, případně v bankovnictví,“ uvedl Filip.

Video  ČSSD namíchla Babiše zrušenou schůzkou. A terorista ve Francii zastřelil tři lidi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Předpokládá, že o daních bude řeč také při třístranných jednáních mezi ANO, ČSSD a KSČM, které mají začít příští týden, zřejmě v úterý. O dosavadních vyjednáváních o vládě s hnutím ANO bude Filip informovat širší vedení KSČM.

Řešili i možné vyhoštění ruských diplomatů

Babiš po schůzce s Filipem před novináře nepředstoupil. O případném vyhoštění ruských diplomatů, o kterém dnes také byla řeč, bude jednat v pondělí s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (ANO). „Výsledek je věcí vlády v demisi, nikoli vlády, kterou by KSČM podporovala,“ řekl Filip.

Podotkl, že nechce dávat ultimáta. „Jestli tato vláda rozhodne jiným způsobem, tak doufáme, že příští vláda, kterou by tolerovala KSČM, by taková rozhodnutí bez souhlasu KSČM nedělala,“ dodal Filip.

Předseda KSČM míní, že do řádného vyšetření otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery by šlo o předčasný krok. Naopak předseda ČSSD Hamáček soudí, že je třeba vyjádřit solidaritu Británii, která z útoku podezírá Rusko a již skupinu ruských diplomatů vyhostila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 24. března 2018 00:49 )

Sakra, sestavit vládu s takovým materiálem, to chce přizvat Coperfielda

marmat ( 24. března 2018 00:46 )

Zřejmě je Hamáček vystreslej ze Sobotky, a heftovanej zprava /zleva především Zimolou a Zaorálkem

marmat ( 24. března 2018 00:44 )

Proč Drahouše-to je pouze Váš guláš

marmat ( 24. března 2018 00:41 )

Jestli své nepřiměřené nároky ČSSD neukočíruje, může to zabalit...tohle lidem připomíná Sobotkovy a Zaorálkovy tahy.....Zapomínají, že vstřícnost vítěze voleb není a rozhodne nemusí být bezmezná Jestli si Babiše d á v a j , tak končej definitivně na dně

sany12 ( 23. března 2018 23:14 )

Tak co, jde jim o lidi, nebo jen o sebe a o dobře placená koryta?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa