Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišova ochranka v akci: Na Colours of Ostrava ho chtěl napadnout opilec

Autor: zst, vei, mim, bel - 
24. července 2017
16:15

Do nepříjemností se dostal na festivalu Colours of Ostrava šéf hnutí ANO a bývalý vicepremiér Andrej Babiš. Krátce před páteční půlnocí se ho podle slov chystal napadnout podnapilý muž. Z baru ho proto odvedla ochranka, útočníka podle svědků nevybíravě odstrčila. Další politici, kteří na festival vyrazili, s sebou ochranku nemají. Kromě ministra zahraničí a volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. Ten vzal prý ale bodyguardy proto, aby se na festivalu pobavili.

„Žádná hlasitá rvačka to nebyla. Viděli jsme, jak Andreje Babiše odvádí ochranka v hroznu pryč a toho druhého muže vystrčili z baru ze schodů daleko od Babiše, aby ho mohli odvést. Babišovu ochranku tvořilo asi čtyři nebo pět lidí,“ popsal situaci reportér Blesk.cz Jakub Veinlich, který incident viděl.

„Nějací opilci mě chtěli napadnout, tak jsem radši odešel, abych ty lidi nedráždil. Nebyl to útočník, jen na mě křičel a byl tam v partě, která měla vypito,“ řekl poté Blesk.cz šéf hnutí ANO.

Podle svědků se ochranka nechovala k muži zrovna v rukavičkách. „Toho chlápka strčila ochranka dost nešikovně ze schodů. Chovala se dost nestandardně,“ podivoval se manažer baru, ve kterém se incident odehrál. Šlo o jeden z podniků v areálu festivalu.

Bodyguardy má v Ostravě už jen Zaorálek

Že budou Colours of Ostrava politiky před sněmovními volbami, které se konají v říjnu, přitahovat, bylo dopředu jasné. Právě tento festival má ale pro politiky tvrdá pravidla. Uvnitř areálu i v jeho těsné blízkosti totiž politici ani jimi pověřené týmy nesmějí ani umisťovat ani rozdávat materiály propagující politické strany či hnutí. „Na přímé dotazy, které jsme dostali, jsme již odmítli různé stánky či jiné akce propagující politické názory,“ popsal mluvčí festivalu Jiří Sedlák Blesk.cz s tím, že konkrétní strany nechtěl jmenovat.

A tak vyrazili politici v ležérním oblečení „na vlastní pěst“. A většinou bez bodyguardů. Ty přizval kromě Babiše už jen Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ale z jiných důvodů, než z obav o své bezpečí.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek na festivalu Colours of Ostrava Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek na festivalu Colours of Ostrava | Facebook / Lubomír Zaorálek

„Žádné nepřátelské reakce jsem nezaznamenal, zdravila mě řada přátel a známých. Jsem v Ostravě doma. Snažím se být ve volném čase bez ochranky, ale tady jsem udělal výjimku. Když jsme dorazili z Prahy do areálu Dolních Vítkovic, tak hoši z ochranky docela stáli o to vidět festival také. Tak jsem řekl: Tak pojďte!“ svěřil Blesk.cz s tím, že s ním vyrazila dvojice silných mužů.

V minulosti jsem ochranku na Colours neměl, i když bych ji měl mít pořád. Když už tam se mnou letos šli, tak byli defakto v práci. Tam je ale vždy velmi přátelská atmosféra, maximálně, co vám někdo řekne, je, že není váš volič,“ doplnil Zaorálek.

Naopak bodyguardy nepovolal nikdo z opozičních politiků.Ne, to mě vůbec nenapadlo. Mezi lidmi jsme každodenně, s žádným nepřátelstvím se nesetkávám. Na Colours byli všichni, které jsem potkal, příjemní,“ řekl šéf ODS Petr Fiala, který na festival vyrazil s manželkou Janou.

Předseda ODS Petr Fiala na festivalu Colours of Ostrava Předseda ODS Petr Fiala na festivalu Colours of Ostrava | Facebook / Petr Fiala

Podobně reagovala i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, ta má ale v areálu po boku alespoň svého manžela: „Ochranku jsem fakt nezvažovala, ani by mě něco takového nenapadlo. Na fesťáky jezdím roky a pořád stejným způsobem. Jsme tu s manželem Tomášem, spíme v kempu a je to tu super. Všichni jsou milí, občas se chce někdo zastavit a pokecat, vyfotit, ale nepříjemný nebyl nikdo ani náznakem.“

Negativní zkušenosti nemá oproti Babišovi ani „jeho“ ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „S nepřátelskými situacemi jsem se nesetkala. Naopak, návštěvníci měli zájem o selfíčka a byli pozitivně překvapení mým tetováním. Ochranku žádný ministr pro místní rozvoj nemá,“ poznamenala.

Babiš má přidělenou ochranku jako pozůstatek své ministerské funkce. Chránit ho má ještě tři měsíce po odchodu z čela rezortu financí. Na jeho popud je také od konce roku 2015 ministr financí nově členem vlády, který má na bodyguardy nárok ze zákona. Podle odhadů ČTK měla stát až 80 tisíc korun denně.

Reálně je to ale méně, tvrdí policejní prezidium, které ale přesnou částku nechce z kvůli citlivosti informací zmiňovat. „Vyčíslení, ani jiné detaily v souvislosti s poskytováním ochrany ústavních činitelů jsme z taktických důvodů v minulosti nikdy neposkytovali a nebudeme tak činit ani nyní. Detaily poskytování ochrany se totiž odvíjí od konkrétní události a vykonávané činnosti chráněné osoby. Rádi bychom ale vyvrátili spekulaci, která se objevila v médiích, že ochrana ústavních činitelů vyjde na 80 tisíc korun za den, neboť reálná částka je podstatně nižší a této se ani zdaleka nepřibližuje,“ sdělila Blesk.cz mluvčí Iveta Skupien.

Sám Babiš uvedl, že jde o částku kolem pěti tisíc. „Kvůli mně policie nemusela nabírat nové lidi, ani kupovat nové auto. Ti dva pánové, kteří mě vozí a kryjí mi záda, patří k celkem 150 pracovníkům odboru ochrany a jsou přidělovaní zrovna tam, kde jsou potřeba. Náklad zveřejněný v médiích, 80 000 Kč denně, je nesmysl. Náklady na posádku v běžný den jsou asi 5000 Kč,“ reagoval šéf hnutí ANO.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pospech ( 28. července 2017 20:43 )

Jasně nikdo nikdy se neukázal veřejně a hlavně oficiálně na žádných veřejných akcích až Babiš. A ted najednou všichni političtí blbci pochopili že zaspali dobu a navic to vypadá že si to napadení "objednali" no prostě hnus českého palerma ...

rancer ( 24. července 2017 16:35 )

Má sedět na zadku v Česku a ne jezdit na nějaký zahraniční cirkus.

pekaaaros ( 24. července 2017 15:54 )

„Toho chlápka strčila ochranka dost nešikovně ze schodů. Chovala se dost nestandardně,“ podivoval se manažer baru, ve kterém se incident odehrál." hááááá tlemím to, strašně to tlemím. To je divný. Manažer baru má něco proti Babišovi? Nevěřím.. všichni, co podnikají v pohostinství a kradou si tam, přece Babiše milujou. Prostě ta věta toho manažera baru je jenom další věta do pranice, která mě přesvědčí tak maximálně o tom, že tyhle arogantní podvodnický pravičáky je potřeba pořádně skřípnout, aby začali hrát fér hru a přestali si myslet, že můžou všechno, a že jsou nadlidi, jak to u těchhle podnikatelů většinou bývá. To neudělá žádnej kladnej hrdina, ale bude to právě někdo, kdo vyšel z retoriky ODS, a TOP. to znamená Babiš. je to jejich hříčka, tak at si s ní tedka všichni modráci a Topáci užijou. pěkně jim to dává.

aIIahakbar ( 24. července 2017 06:50 )

krakonos500

pajaad ( 23. července 2017 14:05 )

Blahoslavení chudí duchem co....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa