Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Senátu se lekli „multi-kulti“ škol a začali konat. Valachová nesouhlasí

Multikulturalismus ano, ale cizí kultury nesmí popírat tu naši, míní poslankyně TOP 09 Nina Nováková a varuje před budoucností. Ministryně školství ale náboženství do škol tahat nechce.
Multikulturalismus ano, ale cizí kultury nesmí popírat tu naši, míní poslankyně TOP 09 Nina Nováková a varuje před budoucností. Ministryně školství ale náboženství do škol tahat nechce.  (Autor: Profimedia)
Autor: Zuzana Štíchová - 
1. března 2017
18:16

Dohady o tom, zda by se české školy měly přihlásit k tradici antiky a židovsko-křesťanských tradic, se ze Sněmovny posunuly do Senátu. Poslankyně Nina Nováková (TOP 09) zalobbovala na senátním výboru pro vzdělání a ten její návrh schválil. Doporučí ho tak přijmout i zbylým senátorům, zřejmě 8. března. To se nelíbí ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD).

Vymezit se do budoucna vůči těm školám, které nebudou ctít naše tradice. Tedy například proti těm, které budou vyučování stavět na základech islámu. To je záměr, který se snaží prosadit poslankyně Nina Nováková, členka školského výboru Poslanecké sněmovny. Protože ale na „domácí půdě“ neuspěla, musela žádat o podporu senátory. Za své si její návrh vzal předseda partnerského výboru v Senátu Zdeněk Papoušek a většina členů souhlasila.

I přes protesty ministryně školství Kateřiny Valachové by se tak ve školském zákoně mohlo objevit, že by se školy měly hlásit k české tradici, tedy humanismu a křesťansko-židovským tradicím. Na výuku by to podle Novákové mít vliv nemělo, spíš by šlo o vliv na učitele prostřednictvím jejich vzdělávání.

Pokud stanovíme určité hodnoty, ze kterých nehodláme ustoupit, tak budeme mít snadnější cestu i k velice mírovým a přátelským debatám. Pokud by tady byli lidé, kteří ji zásadně přijmout nechtějí, nebo dokonce chtějí ovlivňovat tu naši, aby přijala jinou, my řekneme ‚nezlobte se, ne‘,“ popsala pro Blesk.cz svůj záměr Nováková.

„Pokud by vznikla škola, která by to předávat nechtěla, tak by taková škola nemohla mít akreditaci,“ zmínila Nováková s tím, že takovou výukou by mohlo být třeba vzdělávání založené na islámských tradicích.

Škola je podle ní totiž jediný prostor, kterým musí projít úplně každý. Proto tuto svou vizi chce připojit ke školskému zákonu. „Má důležitý úkol celou populaci vybavit základním pocitem kulturní identity. To chtěl i J. A. Komenský,“ dodala s tím, že ví, že ještě není vyhráno. O návrhu budou senátoři zřejmě hlasovat na plénu 8. března.

Poslankyně TOP 09 Nina Nováková Poslankyně TOP 09 Nina Nováková | TOP 09

„Má to velkou šanci, pokud se to vrátí, projít i ve Sněmovně. Je to určitá prozíravost k tomu, že my se v následujících letech nevyhneme tomu, že budeme v Evropě žít tak multikulturně. To ale nesmí přinést chaos,“ míní poslankyně pravicové TOP 09.

Změnu by to prý přineslo pouze ve vzdělávání učitelů, kde vidí Nováková slabinu v oblasti informování o všech světových náboženstvích. Poslankyně chce spíše než výuku dětí změnit pohled učitelů na výuku. „Rámcové nebo školské vzdělávací programy nebude potřeba měnit,“ zdůrazňuje.

Valachová je proti, multi-kulti do škol tahat nechce

Naše školství je sekulární. Já už jsem se několikrát ohradila proti neustálému tlaku na školy ohledně šíření multikulturalismu, islámu apod. Stejně tak se budu ohrazovat vůči jakékoli ambici naše školství pojímat jinak než prosté jakéhokoliv náboženství,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) zhruba před měsícem na tiskové konferenci ve Sněmovně právě v reakci na snahu Novákové. Ta sice tehdy získala většinu přítomných poslanců, ke schválení to ale nestačilo.

Názor ministryně se během posledních týdnů nezměnil, senátorům ho ve středu na výboru zopakovala. Podle ní, jako právničky, prý vše vychází z ústavy a tam jsou podobné snahy zakotveny dostatečně. „Není to správná cesta,“ shrnula.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krupan10 ( 2. března 2017 12:33 )

jenže, kolik toho ještě stačí do švestek podělat

krupan10 ( 2. března 2017 12:31 )

Valachová je odporná filcka, strašná vláda imbecilů

joudajoudovy ( 2. března 2017 08:28 )

lepsi by bylo, aby nam socani priznali, jake mnozstvi kusu se z multi-kulti po volbach do cech importuje? jinak je nasilna prevychova ve skolach zbytecna....

ambree ( 1. března 2017 19:38 )

No hlavně, že Valachová cpala do škol komix a teď najednou kecá.!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa