Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nej učitelem v Česku je češtinář ze Soběslavi. Lukáš Lis uspěl jako Zlatý Ámos

Autor: ČTK, mah - 
24. března 2017
18:40

Nejoblíbenějšího učitele můžete najít za katedrou v Základní škole Soběslav. Titul Zlatý Ámos vyhrál tamní učitel češtiny a angličtiny Lukáš Lis. Děti potom udělily korunu pro Dětského Ámose Michalu Zajíčkovi, ten učí zeměpis, dějepis, informatiku, tělesnou a občanskou výchovu na ZŠ Stěbořice na Opavsku. Lis se zároveň stal Ámosem sympaťákem, když vyhrál i hlasování na internetu. A aby ocenění nebylo málo, tak ho ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) korunovala i Ámosem češtinářem.

Na trůnu Lis vystřídal Jana Flídra ze Základní školy 5. května ve Dvoře Králové nad Labem a stal se 14. mužem, který za posledních 24 let anketu Zlatého Ámose vyhrál.

Z celkem 55 nominací, které letos školáci navrhli, do finále postoupili ještě Radka Dlabalová ze ZŠ Rokycany, Hana Kolpaková ze ZŠ Miloše Šolleho v Kouřimi a Pavel Novák ze ZŠ a MŠ Kameničky a Alena Šedivá z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře.

Všichni plnili čtyři úkoly. Museli v jedné minutě představit svou školu, ukázat, jak je znají jejich žáci, za minutu něco publikum naučit a ve volné disciplíně prokázat souhru se svými žáky.

Partneři ankety vybírali vítěze doprovodných kategorií pro učitele jednotlivých předmětů. Ministryně Valachová korunovala kromě Lise jako Ámose češtináře ještě Věru Pejčovou ze ZŠ Novolíšeňská v Brně jako nejoblíbenější učitelku matematiky. Ámosem fyzikářem se stala Alena Šedivá z gymnázia Pierra de Couberina v Táboře. Ámosem chemikářem byl vyhlášen Vladimír Šmahaj z Gymnázia Jana Keplera v Praze.

Ministryně Valachová nedávno zdůvodňovala i změny ve financování škol. Podívejte se na její komentář:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi