Zemědělcům chybí agronomové, zootechnici, nedostatek je i opravářů zemědělských strojů. „Lidé v oboru zestárli, vesnice se vylidňují a mladé zemědělství dlouhodobě příliš netáhne,“ vypočetl problémy Jaroslav Šíma z krajské agrární komory. Farmy přitom mnohdy ve snaze sehnat odborníky nabízí ubytování i zajímavé platové podmínky.

O zemědělské obory není v regionu dlouhodobě příliš velký zájem. Navíc pohraničí, které v kraji bývalo převážně zemědělské, se již léta potýká s odlivem obyvatel. „Firmy, které tam podnikají, musí mít dostatek kvalitních zaměstnanců, odborníků, kteří v zemědělství zůstanou,“ uvedla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová.

Motivovat mladé ke studiu zemědělských oborů tak má příspěvek na ubytování ve výši 500 korun měsíčně a kufřík s nářadím, který dostanou prváci. Nyní již od kraje dostávají pětistovku jako příspěvek na bydlení na internátě každý měsíc učni strojních a stavebních technických oborů zakončených výučním listem, kufřík s nářadím pak vždy ti, kteří nastoupí do prvního ročníku.