Centrum by sloužilo i školám z okolí. Město si požádalo o dotaci z Evropské unie. Pokud bude úspěšné, začít stavět by se mohlo příští rok, skončit v roce 2019. Centrum má vzniknout v prostorách na pracovišti Slovákova. Bude tam takzvaná dřevo-kovo učebna vybavená pájecí soupravou, ručním nářadím a dalšími stroji.

Další učebna bude věnovaná technice a technologii, kde si budou moct žáci vyzkoušet například CNC soustruh, CNC frézku, dopravní nebo třídicí stroj a další techniku třeba pro solární nebo větrnou energii nebo ohřev vody. Další přírodovědná učebna nabídne mikroskopy, kamery, 3D tiskárnu, binokulární lupu a podobné přístroje. Součástí bude i venkovní učebna s projekční plochou i místem pro pěstitelské činnosti.

„Takto vybavené učebny nabídnou zázemí pro výuku téměř všech předmětů obou stupňů základní školy,“ řekla boskovická starostka Hana Nedomová. Vybudování centra má navázat na to, že se Mateřská škola Boskovice zapojila do projektu technických mateřských škol. „Záměrem je umožnit dětem z mateřské školy v rámci výuky přejít na základní školu a v těchto aktivitách mít možnost pokračovat. Rozvoj manuální zručnosti je významným předpokladem pro navazující přípravu pracovníků v technických oborech jak na úrovni řemesel a středoškolského vzdělání, tak v návaznosti na vysokoškolské obory,“ dodala Nedomová.

Realizaci podpořily i firmy a školy z okolí. Město si podalo žádost o dotaci z Evropské unie. Získat může přes 62 milionů, přes deset by zaplatilo z vlastního rozpočtu. Město hospodaří ročně s rozpočtem kolem 350 milionů korun, do investic dává asi 70 milionů.