Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Komedie a faul.“ Zeman pověřil Ovčáčka schůzkou s lídrem AfD, experti nechápou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. května 2016
16:00

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček překračuje hranice běžného „mluvky“. On sám se „z pověření“ Miloše Zemana zúčastní v pondělí schůzky s Petrem Bystroněm, předsedou bavorské Alternativy pro Německo (AfD). Strany, která svůj úspěch založila na kritice EU i kancléřky Angely Merkelové a její otevřené náruče pro uprchlíky. Experti se shodují, že schůzka mluvčího s německým politikem není standardní záležitostí. Padla dokonce slova o komičnosti i faulech.

Informaci o tom, že se sejde s Petrem Bystroněm, německým politikem s českými kořeny, zveřejnil Jiří Ovčáček na svém Twitteru. „S panem předsedou budu z pověření pana prezidenta hovořit o aktuální situaci ve Spolkové republice z hlediska migrační krize. Druhým tématem bude ostrakizace AfD mediálním mainstreamem,“ vzkázal Blesk.cz v SMS Zemanův mluvčí.

O schůzku požádal prý sám lídr bavorské Alternativy pro Německo Bystroň. „Naše kancelář zažádala o setkání, o výměnu názorů s Kanceláří prezidenta. Samozřejmě jsme nepočítali s tím, že setkání bude přímo s panem prezidentem. To, že to delegoval zrovna na tiskového mluvčího, to je z naší strany velká pocta,“ potvrdil Blesk.cz Petr Bystroň, český emigrant žijící v Mnichově. 

Politologové: Zemanův fígl i alibismus

Schůzka na úrovni prezidentův mluvčí – předák třetí nejsilnější německé strany však zaujala oslovené odborníky. „To je samozřejmě velmi nestandardní, až by se dalo říci z části komické. Já myslím, že je to kvůli tomu, že si Miloš Zeman testuje opět půdu, bojí se přijmout pana Bystroně přímo, poněvadž on je hlava státu a kdyby přijal šéfa bavorské organizace Alternativy, tak by to patrně vyvolalo v Německu dost kritickou odezvu v těch vládních kruzích,“ míní politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií FSV UK.

„Je to takový fígl, jak dát najevo, že je mu to blízké, že by něco takového podporoval, ale jak si vlastně neumazat ruce. Je to vlastně podobný fígl, jako když navštívil mítink Konvičkovců na Albertově – on také tvrdil: Já jsem navštívil, to neznamená, že jsem je podpořil, jenom si myslím, že oni by měli mít právo říkat, co říkají. V médiích to ale vyzní jako podpora a myslím si, že Miloš Zeman to dělá záměrně, aby svým voličům naznačil, kde stojí a dal najevo sympatie ke straně, která v tuto chvíli není vládní a v Německu je přijímána velmi kriticky,“ pokračuje pro Blesk.cz Mlejnek.

Alternativa pro Německo totiž ostře kritizuje vládní politiku Angely Merkelové, která dle ní otevřela náruč uprchlíkům. Jejím podporovatelem je i exprezident Václav Klaus, který se zúčastnil nedávného celostátního kongresu AfD ve Stuttgartu, kde nechyběla ani předsedkyně strany Frauke Petryová.

I další oslovený expert se nad formátem hradní schůzky podivoval. „V obecně politické rovině je to alibismus. Pokud chce prezident podpořit AfD, tak by to měl udělat otevřeně a sám a nenechávat si takováto jako pootevřená dvířka a nejednat metodou takových gest, která si se stejně všichni ostatní domyslí, ale prezident bude mít ruce čisté. To si myslím, že je vlastně nedůstojné politika formátu Miloše Zemana, který v minulosti byl ochotný chodit i do kontroverzních situací čelem, otevřeně,“ upozorňuje politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie, think-tanku blízkému ČSSD.

Ovčáček vykračující z role mluvčího

Schůzka Ovčáček–Bystroň však zaujala i z hlediska důležitosti Jiřího Ovčáčka pro Miloše Zemana. „Ono to odpovídá roli, kterou Jiří Ovčáček hraje. On není takový klasický, typický mluvčí, on hraje tu roli, že za prezidenta říká některé věci, zejména takové, které si prezident z těch či oněch důvodů nemůže dovolit říci nahlas. Je to nestandardní, ale on dlouhodobě hraje tuto roli, že plní i některé politické úkoly, které už přesahují to, co se očekává od standardního mluvčího,“ uvedl Mlejnek.

„Už jsme si tak trochu zvykli, že pan Ovčáček je pro pana prezidenta muž na špinavou práci. A možná to částečně souvisí s tím, že už na Hradě nemá Miloš Zeman nikoho dalšího kompetentního , kdo by mohl vykonávat nějakou oficiální agendu. Za normálních okolností by to byl třeba kancléř nebo šéf politického odboru. Zdá se, že prezident nemá takovou důvěru ve schopnosti svých nejbližších spolupracovníků a věci, které jsou jakkoli důležité, přehrává na svého mluvčího, což je skutečně podle mě kompetenčně absurdní a nejspíš to vypovídá i o stavu personálního obsazení Pražského hradu,“ doplnil Mlejnka politolog Jelínek.

O spolupráci s prezidentem Zemanem mluvil Jiří Ovčáček ve studiu Blesku:

Video Studio Blesk s Ovčáčkem - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bystroň: Sobotka a spol. zdegradovali Česko

Sám Bystroň prý má pochopení pro to, že jej přijme právě Ovčáček. „Je to otázka protokolu, já to v podstatě chápu. Pokud jste prezident, tak musíte dbát na určitý ranking v protokolu a já ještě nejsem prezident německé Spolkové republiky (směje se). Je to absolutně v pořádku,“ uvedl Bystroň.

O tématech schůzky na Hradě dále uvedl: „Máme velký překryv, co se týká tématu migrační krize, tam se už dlouhodobě vzájemně informujeme. Teď nově vyvstává také problém ztráty suverenity státu v rámci EU. Vidíme tam, že prezident Zeman brání českou suverenitu, je jeden z těch, kteří o to bojují a to se také kryje s tím, co chce Alternativa pro Německo dosáhnout na mezinárodní úrovni – posílení suverenity všech členských zemí,“ upozorňuje Blesk.cz Bystroň. 

Zatímco Zemanův přístup je Bystroňovi blízký, předseda vlády Bohuslav Sobotka to od něj schytal. „Opak vidíte na tom, co udělá v sobotu Sobotka. Ten se setká s bavorským ministerským předsedou u věci, která v podstatě by měla být na úrovni premiérů obou zemí. Česká republika pod Sobotkovou vládou se nechala zdegradovat, v česko-německých vztazích je to nejlépe vidět. Česká zahraniční politika dlouhá desetiletí vždy usilovala o to – a dařilo se jí to velmi úspěšně – že setkání premiéra se uskutečňují na úrovni premiérky, to znamená německé kancléřky. A teď už dochází k tomu, že Česko je zdegradované na úrovni toho, že se setkává český premiér s bavorským ministerským předsedou,“ dodal Bystroň. 

Politolog: Vláda by měla zareagovat

Politolog Jelínek však vidí v pověření pro Ovčáčka na vyjednávání i jeden ústavně-právní problém. „Prezident republiky je oficiální reprezentant státu, je součástí exekutivy, měl by více méně se řídit politikou, kterou určuje vláda. Dobrá, i když připustíme, že některé mezinárodně politické aktivity může prezident provozovat sám, tak si rozhodně nemyslím, že by je mohl delegovat na svého mluvčího, jehož pracovní náplň je úplně jiná, než vést oficiální rozhovory s reprezentanty politických stran, nota bene ještě cizích zemí. Tady si myslím, že se jedná přinejmenším o faul z hlediska kompetencí a z hlediska Ústavy a myslím, že na toto by měla reagovat i česká vláda,“ míní Jelínek, někdejší poradce premiéra Vladimíra Špidly a v současnosti i konzultant PS PČR.

Video Studio Blesk s Petrem Bystroněm - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

auslak ( 15. května 2016 08:40 )

jenom počkejte až mu mluvka schová hůl a dostane nový ÚKOL ji hledat , tak nebudou mít čas na další hrátky

ruprecht286 ( 14. května 2016 12:19 )

Prezident Zeman využije jakékoliv příležitosti, aby rýpl do EU i do Sobotky. Jeho cílem je v budoucnosti postupně vrátit Česko do náručí Ruska...! Nojo - náš prezident rusofil "sjednotitel". Bohužel !

eda22 ( 14. května 2016 00:30 )

Ovčáček má štěstí, že Bystroň mluví česky. Jinak by se těžko domluvili. Fakt, že Sobotka jedná s bavorským premiérem (předsedou vlády Svobodného státu Bavorsko) je jen dobře. Bavorsko je velké jako Čechy a je to klíčový hospodářský partner celé České republiky.

mirkli ( 13. května 2016 17:13 )

Zase keci odborníků a expertů, jak to že drží klapačky, když Hermann jede k henleinovcům! To je v pořádku?

anno ( 13. května 2016 16:55 )

Afd je v Německu jediná strana, která je v opozici Merklová a její imigrační zničující politiky. Proto naše zbabělá Sobotkova vláda a Havlisti, by se raději viděli v řiti Merklové, než jednání Ovčana s Afd!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa