Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka posnídal s velkovévodou. Řešili uprchlíky i dělení EU na západ a východ

Autor: simao, ČTK - 
14. května 2016
12:50

Lucemburského monarchu Jindřicha I. přijal v Praze po prezidentu Zemanovi i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jednali spolu mj. o migrační krizi i rozdělování EU. Nejde však o jedinou Sobotkovu zahraniční návštěvu. V sobotu se sejde i s bavorským premiérem Horstem Seehoferem. Vyrazí spolu na Karlštejn.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při dnešním setkání s lucemburským velkovévodou Jindřichem zdůraznil zájem Česka na nebyrokratickém fungovaní Evropské unie a na tom, aby se unie nerozdělovala na západ a východ. Mluvili spolu také o nebezpečí nacionalismu a potřebě důsledně hájit hodnoty liberální demokracie. ČTK to sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Hovořili o historických vazbách obou zemí, hospodářské spolupráci a mnoha aktuálních evropských otázkách. Tématem byla i migrační krize, situace v Sýrii a zkušenosti s praktickým fungováním EU,“ uvedl Ayrer.

Velkovévoda Jindřich přijel do ČR na oslavy 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV. z rodu Lucemburků. V hospodářské oblasti je Lucembursko pro Česko podle sídla firem čtvrtým nejvýznamnějším zahraničním investorem, vyplývá ze statistik České národní banky.

Významnými lucemburskými investory jsou například firmy v elektrotechnickém průmyslu, lihovarnictví a stavebnictví, připomněl mluvčí vlády.

Lucemburský velkovévoda Jindřich se v pátek setkal s prezidentem Milošem Zemanem a převzal mezinárodní Cenu Karla IV. určenou osobnostem, které svým kulturním, vědeckým nebo politickým dílem dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly jím k pozitivnímu směřování současné civilizace. Cenu společně udělují Univerzita Karlova a hlavní město Praha, velkovévoda Jindřich je jejím šestým laureátem. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa