Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Já nic, to Gross a Paroubek.“ Zeman dal ruce pryč od obřího penále pro ČSSD

Autor: simao, ČTK - 
1. dubna 2016
19:35

Miloš Zeman jasně ukázal na své nástupce v křeslu předsedy ČSSD: To oni za to mohou! Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek a také Bohuslav Sobotka mají prý na triku vinu za to, že penále za smlouvu ČSSD s advokátem Altnerem narostlo do astronomických výšin přes 300 milionů korun. Právě Zeman kontrakt s Altnerem uzavřel, upozorňuje ovšem expremiér Paroubek. Smlouvu označil za špatnou, a Zeman proto podle něj nese politickou i morální odpovědnost. 

Prezident Miloš Zeman označil své následovníky v čele ČSSD Grosse, Špidlu, Paroubka a Sobotku za viníky vysokého penále, které má podle čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu zaplatit ČSSD bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. 

18,5 milionu, které má ČSSD dle soudu Altnerovi zaplatit, by nebylo tak zásadních. Jenže smluvní pokuta, tedy penále od doby, kdy spor propukl, se vyšplhala na 300 milionů. A rázem mají sociální demokraté obří problém. Je to více než jejich výdaje za celý minulý rok.

„Který blbec ji podepsal?“

Altner zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům. Strana ho najala v roce 1997, v roce 2000 spor vyhrála. Poté se ale rozjel kolotoč sporů o vyplacení honoráře Altnerovi, který se dotočil až včera.

ČSSD se zdálo, že požaduje více peněz, než na jaké má nárok. O kontraktu s Altnerem mluvil Jiří Paroubek již v roce 2007. Na tiskové konferenci tehdy uvedl: „Miloš Zeman smlouvu podepsal bez konzultace s právníky, s politickým grémiem a předsednictvem Ústředního výkonného výboru ČSSD. Když smlouvu po dvou letech uviděl, řekl podle svědků: ‚Který blbec ji podepsal?‘“

Zeman však dal od celého penále v pátek při návštěvě v Královéhradeckém kraji ruce pryč. Tvrdil, že Altner měl dostat honorář 18,5 milionu, zbytek je vina dalšího vedení ČSSD, které se s Altnerem soudilo.

18 milionů si Altner zasloužil, uvedl Zeman

Dotazy na toto téma však Zemanovi viditelně neseděly. Hlasitě si u nich oddychl a nasadil přísný výraz. „Cítím se zodpovědný za to, že jsem vybojoval spolu s dalšími sociální demokracii Lidový dům, který chtěl tehdejší ministr financí Ivan Kočárník za ODS sociální demokracii konfiskovat. V době, kdy se zdál být celý tento spor prohraný, advokát Altner významně přispěl, vedle dalších, k pozitivnímu vyřešení celého sporu,“ háji se dnes Zeman.

Zavázal se (Altner), že pokud tento spor prohraje, tak nebude žádat žádný honorář, a naopak žádal tuším asi 18 milionů korun jako honorář za své služby v případě výhry,“ pokračoval prezident.

Altnerovi však celý honorář nevyplatili. Zeman prozradil proč. „Jediná komplikace byla v tom, že se proti němu spikli jeho dva společníci a žádali podíl z tohoto honoráře, my jsme proto tehdy vyplatili část honoráře ještě za mého předsednictví a zbytek uložili do depozitní úschovy,“ popisoval dál Zeman.

Během soudních tahanic s Altnerem pak penále naskakovalo pořádně rychle. „Celých 15 let, tedy od roku 2001 do roku 2016, nikdo z mých nástupců, ať to byl Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek nebo nyní Bohuslav Sobotka, s touto kauzou naprosto nic nedělal, nechal to penále vesele nabíhat do těch astronomických výšin... A ještě předstírali, že je všechno v pořádku a že žádný problém neexistuje,“ vytkl Zeman svým nástupcům.

Paroubek: Zemanova politická a morální odpovědnost

„Politickou odpovědnost a morální má v plném rozsahu Miloš Zeman. To byla prostě špatná smlouva, kterou před lety uzavřel,“ uvedl však v Událostech, komentářích na ČT expředseda Jiří Paroubek. „Jasné smlouvy, dobří přátelé. Ta smlouva je nejasná a v tomhle je špatná. Jestli se o ni někdo soudí přes 10 let, tak je to špatně,“ míní expremiér.

Také podle něj 18,5 milionu pro advokáta Altnera byl zkrátka závazek ČSSD, ale 300milionovou pokutu považuje za kuriózní a padající na vrub neschopnosti soudů rozhodnout dříve.

Sám Paroubek, který je nyní mimo republiku, pochybení odmítl. „Já jsem udělal všechno pro to, abych předával věci s čistým stolem začátkem června 2010. Tehdy se zdálo, že ty spory, které tak špatně vypadaly pro sociální demokracii někdy v roce 2007, se podařilo vyřešit, a podle mého názoru tady mohla sehrát roli i malá obratnost právních zástupců sociální demokracie,“ dodal Paroubek.

Své si o celé kauze myslí i premiér Bohuslav Sobotka, který je momentálně na pracovní cestě v USA. „Kauza Altner je neblahým dědictvím z devadesátých let, se kterým se nyní ČSSD musí vypořádat,“ uvedl Sobotka v prohlášení. „Sociální demokracii čekají nyní závažná rozhodnutí týkající se jejího hospodaření. Jsem ale přesvědčen, že se ČSSD dokáže s touto těžkou situací vyrovnat,“ dodal Sobotka s tím, že ve více než 130leté historii se ČSSD musela popasovat s mnohem většími riziky a ohroženími.

hejhej ( 2. dubna 2016 11:37 )

Vše je zdokumentování, neměl by být problém zveřejnit pravdu, ne domněnky.

cqv1b ( 2. dubna 2016 09:54 )

nemůžeme posoudit, zda to byla nebo nebyla dobrá smlouva. možná tehdy jiná možnost záchrany Lid.domu neexistovala. obřímu penále se snad ale dalo za těch spoustu let a vlád zamezit, Zeman má pravdu, že penále 300 mil. je záležitostí jeho nástupců

cqv1b ( 2. dubna 2016 09:49 )

špatný pokus o vtip

dzery ( 2. dubna 2016 08:40 )

Já si myslel že jsi jenom vtipálek ale zatím jsi normální hulvát.

dzery ( 2. dubna 2016 08:37 )

Vtipálku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa