Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka vybral náhradu za Bílka. Šéfem GIBS bude nejspíš náměstek

GIBS povede nynější náměstek Michal Murín.
GIBS povede nynější náměstek Michal Murín.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
4. prosince 2015
11:15

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) byl měl vést nynější náměstek Michal Murín. Poslancům z bezpečnostního výboru to dnes oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Murín vystřídá v čele inspekce Ivana Bílka, který rezignoval koncem listopadu.

O propuštění ze služebního poměru požádal Bílek premiéra už dříve, po vypuknutí údajně korupční kauzy Vidkun týkající se podnikatelů a policistů v Olomouckém kraji. Murín je od prosince pověřen řízením inspekce.

GIBS se zabývá prohřešky a trestnými činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské služby a je samostatným bezpečnostním sborem. Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru. Kabinet záležitost projedná v pondělí.

Plukovník Murín je v inspekci od loňského června náměstkem pro trestní řízení. Před příchodem na GIBS působil hlavně ve Středočeském kraji. Byl šéfem odboru obecné kriminality středočeské policejní správy, vedl kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa