Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman o uprchlících v RPG bytech: Bakala je lidská hyena, Havířov by měl zasáhnout

Prezident Miloš Zeman o RPG bytech
Prezident Miloš Zeman o RPG bytech  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: bru - 
2. srpna 2015
11:09

Na uprchlické krizi by mohl vydělat český miliardář Zdeněk Bakala. Blesk.cz zjistil, že s ním spojená firma RPG Byty jedná s ministerstvem vnitra o tom, aby běžence ubytovala v bytech po hornících v Havířově. Prezident Miloš Zeman označil Bakalu za lidskou hyenu.

"Já dlouhodobě pokládám pana Bakalu za lidskou hyenu, tento způsob těžení z uprchlíků to jen dokazuje. Město Havířov by mělo zasáhnout," řekl prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

"Kdyby pan Bakala měl poslední zbytky studu, tak by neobchodoval s byty, o kterých veřejně slíbil, že je prodá nájemníkům za 40 tisíc korun. Tento slib nedodržel," doplnil svůj názor Miloš Zeman.

Co dalšího řekl prezident Miloš Zeman o uprchlících v RPG bytech? Podívejte se na video:
Video Prezident Miloš Zeman se opřel do Zdeňka Bakali - Blesk
Video se připravuje ...

 

Havířov Blesku řekl, že je v této věci zatím bezmocný. „Snahy RPG jsme zaznamenali neoficiálně, samozřejmě se nám nelíbí, že k tomu nemáme co říci. S případným přílivem migrantů zaznamenáváme mezi obyvateli města značnou nespokojenost,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Havířova Eva Wojnarová.

CELÝ ZÁZNAM ROZHOVORU S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM Z LÁN NAJDETE ZDE>>

Pro Bakalu, který je s firmou RPG byty majetkově propojený, jde o výnosný byznys. Jenom loni firma vydělala téměř půl miliardy korun a vlastníci si z ní odeslali dividendu 261 milionů. S uprchlíky v nájmu, který by zaplatil stát, by mohla být čísla zas o něco veselejší.

Ministerstvo vnitra teď platí za jednoho žadatele o azyl v uprchlickém zařízení zhruba 400 korun na den. Česko plánuje během dvou let přijmout 1500 běženců. Pokud by všichni požádali o azyl, je tak ve hře za jejich ubytování přibližně 219 milionů korun na jeden rok.

Situaci prezident Miloš Zeman bedlivě sledoval už v posledních dnech. „Vláda se rozhodla poskytnout významné finance na otázku uprchlíků a je její odpovědností, kam a komu tyto peníze poputují. Pan prezident se bude samozřejmě velmi pozorně zajímat, jak kabinet s prostředky daňových poplatníků naloží,“ vzkázal jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Babiš: Ať si Bakala vezme uprchlíky zdarma

Blesk.cz se politiků zeptal, co by říkali tomu, kdyby se k penězům díky uprchlické krizi dostala i společnost spojená s miliardářem Bakalou. „Určitě by mi to vadilo. Bakala dostal byty OKD zdarma. Slíbil je prodat lidem za 40 tisíc. Svůj slib nejenže nesplnil, ale teď za ně bere stejnou sumu za nájem. Ať si tam vezme uprchlíky zdarma,“ zmínil vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Video se připravuje ...
Další videa