Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Češi, přijměte 525 uprchlíků: EU chce zemím nastavit kvóty pro imigranty

EU chce řešit problém s uprchlíky, kteří míří do Evropy pomocí zavedení kvót
EU chce řešit problém s uprchlíky, kteří míří do Evropy pomocí zavedení kvót  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
13. května 2015
15:13

Situace kolem uprchlíků mířících do Evropy, je zneklidňující. Stovky až tisíce jich umírají ve Středozemním moři, další čekají v uprchlických táborech, zda je Evropa přijme. Podle Evropské komise by měly vzniknout kvóty, kolik uprchlíků by měla která členská země přijmout. Na Česko v plánu připadá 525 lidí. Povinné kvóty však odmítá jak Česko, tak i sousední Slovensko.

Evropská komise představila nouzový scénář, jak nakládat v Evropě s uprchlíky. Přerozdělovat je uvnitř Evropy dle předem daných kritérií. A určit tak kvóty pro jednotlivé země. Počítá s přílivem 20 tisíc osob za dva roky, do Česka by jich měly přicestovat necelá tři procenta (2,98), tedy 525 osob z uprchlických táborů mimo EU.

Česká vláda v lednu souhlasila s přijetím 15 rodin s dětmi, celkem asi sedmi desítek osob ze Sýrie, které musely prchnout do uprchlických táborů v Jordánsku. Společně se Slovenskem však Česko zavedení povinných kvót pro uprchlíky odmítá.

Shodli se na tom premiéři Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Robert Fico (Smer) ještě předtím, než dnes Evropská komise systém rozdělování uprchlíků uvnitř EU zveřejnila. „Principiálně odmítám jakoukoliv politiku kvót,“ uvedl slovenský premiér Fico a Sobotka přikyvoval. Český předseda vlády hovořil o tom, že by mělo jít o dobrovolnou záležitost, nikoli povinnost. 

EU se snaží reagovat na tragédie ve Středozemním moři, kde ve vlnách umírají stovky až tisíce lidí při snaze dostat se do Evropy. Evropská komise chce proto do konce května předložit návrh, jak přesně kvůli současné silné migrační vlně dočasně přerozdělovat uprchlíky uvnitř celé EU. A později i návrh, jak je přerozdělovat trvale. 

Na program chce Evropská komise vyčlenit 50 milionů eur (přes 1,3 miliardy korun). Klíčem pro rozmisťování uprchlíků do jednotlivých zemí mají být údaje o velikosti populace členské země, o jejím hrubém domácím produktu, počtu dosavadních žádostí o azyl a o míře nezaměstnanosti, vysvětlil dnes eurokomisař pro vnitřní věci Dimitris Avramopulos.

Šéf europarlamentu Schulz obhajuje kvóty pro přijímání uprchlíků

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dnes plán na zavedení kvót pro přijímání uprchlíků obhajoval. A útočil při tom. Obvinil země, které toto řešení odmítají, z „egoismu“ a narušování solidarity mezi unijními zeměmi. Podle Schulze musí být velké proudy uprchlíků spravedlivěji rozděleny mezi všechny členské státy EU. „Když se na to podíváme blíže, jsou to nyní čtyři země, které nesou hlavní břemeno,“ řekl Schulz. „Myslím, že 90 procent všech uprchlíků přijme desítka zemí. Zbylých 18 nedělá vůbec nic,“ upozornil Schulz.

Dodal, že lidé, kteří se chtějí legálně přistěhovat do Evropy, dělají jen totéž, co Evropané, kteří odcházejí například do Austrálie, do USA nebo do Latinské Ameriky. Také německý týdeník Die Zeit ve svém komentáři kritizuje, že v době komunismu našly na Západě azyl tisíce lidí z východoevropských zemí, ale právě tyto země se nyní zdráhají přijmout uprchlíky ve větších počtech.

Zaorálek: Jak chtějí držet uprchlíky ve státech podle kvót?

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek však zavedení kvót označil za popření základních svobod, které existují v rámci EU. Česko podle Zaorálka považuje přijímání utečenců za oblast, v níž by měly mít členské státy právo na samostatnou politiku.

Zavádění kvót by navíc přineslo mnoho problémů, upozornil Zaorálek. „Pokud by někdo takto přijímal stanovený počet utečenců, tak by to znamenalo, že by musel potom udržet to množství utečenců na svém území,“ uvedl Zaorálek v telefonátu z Turecka, kde dnes jednají šéfové diplomacií zemí NATO.

V Unii s volným pohybem osob je podle Zaorálka nepředstavitelné nutit utečence, aby v zemi, do níž třeba ani nechtěli, zůstali jen proto, aby splňovali nějakou kvótu. „Princip kvót je porušením základních svobod a principů, kterými se Evropská unie řídí,“ dodal ministr.

ivan604 ( 17. května 2015 11:12 )

Domnívám se, že už máme svých nepřispůsobivých barevných spoluobčanů víc než dost, takže NE!!!

napalmdeath ( 14. května 2015 16:20 )

to jsou jen povaleci nic neumi abudeme je tady zivit zame velike NE!!

jena.a ( 14. května 2015 14:51 )

EK navrhla a bude prosazovat dvě kvóty na imigranty. Za prvé na přesídlence, rozuměj na ty, co bude EU dovážet přímo z uprchlických táborů třeba v Turecku. Za druhé na žadatele o azyl v EU, které chce přerozdělovat mezi jednotlivými členskými státy. Na přesídlence má ČR dostat kvótu 2,63% ze zatím 20 000 osob (to je těch 525 osob). Na azylanty, kterých jen loni bylo 650 000 má dostat kvótu 2,98%. Takže číslo 500 je naprostá manipulace a zastírá, že ve skutečnosti jde o deseti tisíce imigrantů, převážně muslimů ze Sýrie, Iráku, Afganistanu a Somálska, které nám chce Brusel každoročně přidělovat. plné znění ke kvótám z EP http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/background-in formation/docs/communication_on_the_european_agenda_on_migration_annex_en.pdf tabulka na straně 3 je z celé EU a tab na str 4 je z těch 20 000

ad-ga ( 14. května 2015 08:50 )

Co by tady v Česku měli dělat? Nic neumí , jen se povalují a čekají , kdo jim co naservíruje, ať si zůstanou v Africe, ta je dost velká a ne se cpát do Evropy. Vyloďte se v Americe, tam je místa dost

wimr.diskriminace ( 14. května 2015 04:04 )

příspěvky se mažou jen těm největším zm.rdum a debilnim tapetářum jako byl ču.rák pavelEvo-koko.tí hlava, mezi hovada který maj pomotaný palice jako je zm.rd kobyla1 se pro jeho vrozenou demenci příspěvek který píše na stránky seriózního Blesku vůbec nedostane like Blesk

Zobrazit celou diskusi