Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výročí smrti Peroutky: Zemanův mluvčí rozjel kampaň. A omluva nikde

Zemanův mluvčí Ovčáček dál hledá článek Ferdinanda Peroutky o Hitlerovi. Našel však prý jiné
Zemanův mluvčí Ovčáček dál hledá článek Ferdinanda Peroutky o Hitlerovi. Našel však prý jiné  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
20. dubna 2015
14:31

Dnes je to přesně 37 let od chvíle, kdy v New Yorku naposledy vydechl velikán české novinařiny Ferdinand Peroutka. Hrad se rozhodl „oslavit“ tenhle moment po svém. Vytáhl první z Peroutkových článků, který má ukázat na literátovo pochybení. Jen ten článek „Hitler je gentleman“ se stále nedaří Zemanovu mluvčímu najít…

20. dubna 1978 zemřel Ferdinand Peroutka v New Yorku, 20. dubna 2015 se rozhodli vytáhnout na něj na Hradě špínu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uveřejnil na oficiálních stránkách Hradu text „Češi, Němci a židé“.

„Zveřejňujeme první z kontroverzních článků Ferdinanda Peroutky, Češi, Němci a židé, který byl publikován 22. února 1939, tedy v období pomnichovské druhé republiky,“ napsal Ovčáček. A i když Peroutkova vnučka Terezie Kaslová požaduje po prezidentovi omluvu za hanění památky jejího dědy a hrozí žalobou, Hrad se rozhodl přilít olej do ohně.

Kauza „Peroutka“ tak pokračuje a jde o kuriózní záležitost. Český prezident a jeho mluvčí se zabývají osobností novináře Ferdinanda Peroutky intenzivně, což je samo o sobě přinejmenším nezvyklé. Zeman ohledně své kritiky Peroutky, který dle něj historicky pochybil, reaguje nadále na Peroutku i na svých cestách po českých krajích. A kauza poutá pozornost dál.  

Na postupnou publikaci článků, které mají upozornit na Peroutkovy chyby, upozornil před týdnem na Twitteru přímo mluvčí Ovčáček. Ten byl pověřen najít článek „Hitler je gentleman“, který prezident Zeman Peroutkovi připsal. Pátrání trvají několik týdnů, k úspěchu nevedou. A tak se Hrad rozhodl schovat neúspěch za diskuzi o jiných Peroutkových článcích. 

Zeman v lednu ve svém projevu na pražském fóru k holokaustu hovořil mj. o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu. A o jejich fascinaci nacismem. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky‘.“

První článek se stále najít nepodařilo, druhý nenapsal Peroutka, ale jiný novinář Jan Stránský. Zeman minulý týden při návštěvě Mariánských Lázní řekl, že pokud se článek o Hitlerovi nenajde, omluví se. Existenci článku „Hitler je gentleman“ zpochybnil jak historik Petr Zídek, tak Společnost Ferdinanda Peroutky. Omluva od Zemana však stále nikde.

V dnešním odkazu na webu Hradu mluvčí Ovčáček upozornil na článek, kde se Peroutka zabývá odlišným přístupem Němců a Čechů k Židům. A upozornil např. na Peroutkovu citaci: „Musím učinit jedno přiznání: nemám žádného talentu k antisemitismu, ale při pohledu na bývalou německou literaturu několikrát jsem si pomyslil, že by ve mně mohlo vzniknout pokušení kulturního antisemitismu, kdyby, podobně jako tam, málo asimilovaní židé se zmocnili ducha naší literatury a našich novin a kdyby svými způsoby a svým myšlením zastírali naše způsoby vlastní a přehlušovali ráz myšlení našeho.“ Hrad tak na 37. výročí Peroutkovy smrti odstartoval kontroverzní seriál…

tgbb. ( 29. dubna 2015 00:02 )

Článek "Hitler je gentleman" není Zemanův výmysl. To se učilo na Večerní univerzitě Marxismu-Leninismu (VÚML). Učební texty pocházejí přímo z ideologického oddělení tehdejšího ÚV KSČ. Peroutku bylo třeba dehonestovat, proto v KSČ vzniklo toto téma. Že to s Peroutkou nemá nic společného nebylo podstatné, tyhle kurzy byly určeny jen pro méně vzdělané soudruhy, kteří po absolvování šli do vysokých funkcí. Ti byli povinni věřit a skutečně věřili všemu, co jim politruci natloukli do makovic. Samozřejmě, že si souruh Zeman nikdy "nevzpomene", kde ten název slyšel.

ikolop ( 28. dubna 2015 18:02 )

A jak vypadáš ty ?

ikolop ( 28. dubna 2015 18:01 )

ikolop ( 28. dubna 2015 18:01 )

Volili jsme Zemana, je nejodvážnější, nejférovější, nejlepší a nekrade ani pera, péééra, jako papátunel Klaus ! Ale aby "baba" dala už pokoj, nechť se za Peroutku omluví. Tupí novináři budou ještě pak na něho pár dní nadávat za "pochybení" a vracet se k tomu při sebemenší příležitosti, ale národ není blbý. Také by neměl jezdit do Ruska. Putin je jako Lenin, Stalin, chce ovládnout nejen Ukrajinu.

ikolop ( 28. dubna 2015 17:56 )

Ubožáku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa