Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Finanční čachry v Úsvitu: Okamura lije peníze do firmy, která sídlí v chatrči

Autor: dce - 
24. března 2015
05:03

Úsvit, nejbohatší strana v Česku, posílá peníze PR firmě, která sídlí v chatrči. Jenže tam ve skutečnosti přebývají jen bezdomovci. A Okamura byl jediný, který vyjednával s firmou, která si za hodinu práce účtuje 6000,- Kč!

Už loni se prohnal tehdy ještě nadějnou politickou stranou Úsvit finanční skandál. Reflex začátkem roku 2014 zveřejnil faktury, kde si Úsvit sám pro sebe vyúčtoval téměř milion korun za PR služby. Hájil se tím, že šlo o vrácení peněz za kampaně k předčasným volbám. Kvůli nim lidé, které najal, pracovali i ve svátky – včetně Štědrého dne.

Kam tečou peníze z Okamurova hnutí Úsvit nyní? Podle pořadu České televize Reportéři ČT do podivných PR firem 10 Minutes a ATM. Jenže firma, která se zabývá komunikací, nemá webové stránky ani skutečné sídlo firmy. Uvádí adresu, na které se nachází poloshořelá barabizna, ve které žijí jen bezdomovci. Firma 10 Minutes má také pouze papírové sídlo. V budově, kde jsou hlášeni, je prý nikdy nikdo ani neviděl.

Obě firmy vybíral přímo Tomio Okamura. Tvrdil, že firmy zná a má s nimi dobré zkušenosti. Jenže je nikdo jiný nezná...

A smlouvy s PR agenturami jsou opravdu zvláštní – chybí v nich totiž cena za služby. A Okamura se hájí snad ještě podivněji: „U těchto smluv není žádné plnění, jen to, co se objedná.“ A dodává, že ke smlouvě nechal udělat dodatek, který v účetnictví má.

Firma ATM sídlí ve zmiňované chatrči. František Papík – jediný člen představenstva firmy, kterého se podařilo sehnat, ale odmítl k celé věci mluvit. Uvedl jen, že je s Okamurou dlouholetým obchodním partnerem.

Okamura nakonec prozradil i to, jak se tak stane, že firma jeho „známého“ začne pracovat pro stranu. „Probíhá to tak, že každý, když zná nějakou dobrou firmu, která by nám mohla dělat služby, tak ji předsednictvu doporučil,“ uvedl pro Českou televizi.

Obě firmy dohromady za dobu, po kterou pro Úsvit pracují, vyinkasovaly pět milionů korun. V jedné faktuře si vyčíslila jedna z firem za hodinu práce přes 6000,-! A to je podle odborníků extrémně vysoká částka – ceny se pohybují mezi 900–4500,- a ty se platí zkušeným lidem s dlouholetou praxí.

A spor se vyhrocuje až ve chvíli, kdy Okamura tvrdí, že smlouvy na starost nemá a nic nepodepisoval. To dělal tajemník strany. Jenže ten prý jen důvěřoval Okamurovi. A to nejzvláštnější? Okamura i obě firmy tisknou vizuálně úplně stejné faktury, dokonce se stejnými formulacemi.

popocatepetl ( 26. března 2015 06:40 )

Souhlas.

popocatepetl ( 26. března 2015 06:38 )

Hezká vilka! Pro Noční Můru tak akorát. Nemusel by své seno skladovat v dutině lebeční, mohl by ho nechat v seníku.

alenam ( 24. března 2015 17:16 )

S tím začátkem "Zase jeden, co se nehodí do kšeftu" se dá souhlasit, jelikož Okamura byl vždycky střevo neschopný a bankrotář, co pomršil na co sáhnul,.....tak holt se v politice pochlapil a začal hrabat křivě když to rovně nezvládá

alenam ( 24. března 2015 17:12 )

Tvoje vize mi přijde až moc optimistická, já to vidím o hodně černějc. Bsbiš se bude držet politickýho koryta dokud to půjde, jelikož díky tomu se mu bude čím dál víc plnit koryto podnikatelský, a vzhledem k tomu že tenhle gauner nebude mít nikdy dost, nepůjde od válu dokud tuhle zem úplně nezrujnuje nebo dokud to s ním nešlehne...... i kdyby si měl každej jeden hlas u voleb koupit, jelikož i tak se mu to vyplatí.

alenam ( 24. března 2015 17:07 )

Ten pije krev všem co nejsou úplně blbí a už dávno ho prokoukli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa