Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Drábek se zbláznil? Všichni šetří, on přidá ministrům, poslancům a soudcům!

Ale ano, pane kolego, slyšel jste dobře. Bude se přidávat! Drábkovo ministerstvo spravedlnosti přišlo s návrhem na zvýšení platů politikům
Ale ano, pane kolego, slyšel jste dobře. Bude se přidávat! Drábkovo ministerstvo spravedlnosti přišlo s návrhem na zvýšení platů politikům  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček, INT - 
18. července 2012
15:51

Sebereme důchodcům, a díky vyššímu DPH vlastně i vám všem. A sami si přidáme. S tímhle nápadem přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí pod taktovkou Jaromíra Drábka. Překvapuje to ještě někoho?

Od září mají být platy politiků zase o něco vyšší, na více peněz se mohou těšit i soudci. A sliby premiéra Nečase a jeho vlády, že platy politiků zmrazí nejméně do roku 2014, jsou nám asi stejně tak platné, jako ovcím palčáky. Jenže právě za bezbranné ovce mají patrně občany čeští političtí vlci. A zkouší, kolik si ještě mohou ukousnout.

Návrh novely platového zákona poslal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) na čtvrteční jednání vlády. A stále nápadněji to vypadá, že ministr nepochopil příběh o Jánošíkovi a rozhodl se chudým brát a bohatým dávat. 

Jak se změní poslanecké platy?

  Dnes Drábkův návrh
Poslanec 55 900 Kč 66 700 Kč
Ministr 106 600 Kč 127 200 Kč
Premiér 150 100 Kč 179 000 Kč
Prezident 186 300 Kč 222 200 Kč

* Jde o hrubý příjem politických činitelů. Pozn. red.

Vedle zvýšení platů by se přímo úměrně měly o několik tisíc zvednout i poslanecké náhrady. Zkrátka pak nepřijdou ani soudci, kteří si kvůli údajně nízkým platům stěžovali jednotlivě k Ústavnímu soudu.

Po případném schválení Drábkova návrhu by se platy soudců zvýšili z rozmezí 51 900 - 88 600 Kč na 54 400 - 113 400 Kč. Náhrady soudci nedostávají, stát jim však proplácí příspěvek na literaturu. Údaje z Drábkova návrhu dnes zveřejnil deník Právo.

Právě volání soudců při vyšších platech prý zapříčinilo, že ministerstvo vypracovalo nové platové tabulky - a rovnou pro všechny ústavní činitele... Jedno se však musí nechat.

V době, kdy všechny resorty urputně škrtají, jde v případě Drábka o troufalý počin. Podobně, jako když ministr obrany Alexandr Vondra vyžádal další peníze na armádu, zatímco exministru Pospíšilovi srazila podle premiéra Nečase vaz žádost o další peníze pro svůj resort. Dostane je Drábek na vyšší platy politiků? 

sabinecka ( 21. července 2012 14:14 )

Jak je možné, že Drábka Nečas nevyhodil jako pana Pospíšila, ten chtěl přidat do rezortu a vylítl. Jaká je to spravedlnost?Proč taky není vyhozený Drábek, a ti kteří dávali milionové premie?kde to jsme, všude se šetří a vláda rozhazuje plnýma rukama. Kdo už zastaví takovouto sprosťárnu?Zlatí komunisti, nebyly banány, nemohlo se jezdit po světě, ale takovéto mrozkrádání republiky nebylo jako je dnes. Kdo to zastaví? Jedině defenestrace nebo generální stávky?

valesovavera ( 20. července 2012 13:24 )

Já nevím co tady všichni nadávate vždyť máte hodně ne?8300kč důchodu po 45letech poctívé práce jako uč je přece až nad hlavu peněz.S tím všechno zaplatíte a ještě Vám hromasu zbude tak si ušetříte.Oni jsou chudáci oni nevyjdou z jejich platu a my musíme vyjít ze čtvrtinového platu než mají oni.Darebáci.

stinac ( 20. července 2012 11:29 )

je to nehoráznost a výsměch nám všem "obyčejným lidem"....

gogo ( 20. července 2012 11:10 )

Ano, ať se přidá soudcům a poslancům. Pokud povedou tuto zemi k prosperitě a k právnímu státu. A tito soudci a tito poslanci nás vedou pouze do záhuby... Nás dolních deset milionů.

mrcha ( 20. července 2012 09:49 )

Jsou to mrchy nenažrané, kéž by je chtělo rozervat. Finanční krizi jsem si představovala jinak. Tak ať nekecají a přidají tedy všem. Důchodci celý život makali a nyní aby chodili o žebrácké holi.Hlavně,že oni budou mít plné bachory.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa