Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šéfové OKsystemu jsou za vodou: Ministerstvo je zlatý důl, kdo ho neždíme, je...

Ministerská zakázka pomohla šéfovi OKsystemu Martinu Procházkovi k výstavní vile v pražské Tróji
Ministerská zakázka pomohla šéfovi OKsystemu Martinu Procházkovi k výstavní vile v pražské Tróji  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda)
Autor: Jiří Fabián - 
11. srpna 2012
17:39

I Českem tečou zlatonosné potoky. Jen místo Bonanzy a Eldorada se jmenují nudněji – například ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Dají se tu narýžovat čtyři miliardy korun! Takovým šťastným zlatokopem byla třeba firma OKsystem.

Firma OKsystem byla "eseróčko" založené šikovným Martinem Procházkou z ČKD. Obří zlatý valoun v podobě zpracování a správy dat, tedy mj. výplatu všech možných sociálních dávek, uloupla před 19 lety bez výběrového řízení. Podle firmy pochopitelně »v souladu s platnou legislativou«.

A kutali a kutali

OKsystem ovšem léty zacházel se zlatokopeckou pánví stále efektivněji: Například zatímco v roce 2009 činil jeho obrat na MPSV něco přes 398 milionů, o rok později už to bylo 453 milionů a nějaké drobné, a loni ještě o 20 milionů víc.

I proto má OKsystem své vysvětlení: „Dočasné navýšení nákladů v letech 2009– 11 bylo způsobeno požadovanou centralizací databází a zapracováním sociální reformy do agendových systémů,“ vysvětluje Petr Medřický z OKsystem.

Ministerstvo to za »dočasné « patrně nepovažovalo, a i když si prý předtím nikdy nestěžovalo, na konci loňského roku většinu zlata, tedy agendy, přesunulo k jiné firmě, Fujitsu. Také bez výběrového řízení… Úřad jen »přistoupil « k rámcové smlouvě, kterou v roce 2008 uzavřela ČR se zmíněnou firmou.

Změna způsobila hlavně v lednu a únoru částečný kolaps při výplatě sociálních dávek, který museli úředníci napravovat množstvím přesčasů. Ministerstvo nedostatky obhajuje tím, že nová firma dělá stejnou práci zhruba o 200 milionů levněji a další úspory prý přijdou. OKsystem kontruje, že právě kvůli oněm přesčasům a dalším vícenákladům »v desítkách milionů korun« k žadným úsporám letos nedojde.

Sladký život ajťáků

V této přestřelce, kde se to hemží počítačovými termíny, se málokdo vyzná, a to asi včetně vládních úředníků. Faktem je, že ministerská ložiska počítačovým zlatokopům vynášejí…

Zakladatel firmy OKsystem si pořídil výstavní vilu v pražské Troji, jeho podnik má na splácení miliardového sídla na Pankráci.

Podobně si žije i majitel společnosti, která za 38 milionů vytvořila pro ministerstvo dopravy proslulý »kulhavý« registr motorových vozidel.

A největším zlatým dolem byl systém elektronických zdravotních knížek IZIP, který za téměř dvě miliardy ani nikdy pořádně nefungoval. A občané, kteří to všechno platí, zatím přešlapují ve frontách…

mnpv ( 12. srpna 2012 19:11 )

Jo, kdybyste se líp učili a byli šikovnější, mohli jste tam mít vilu také. Bohužel máte jen na zamindrákované kecy, tak kecáte a hrajete si na charaktery. Nevěřte sami sobě, je to jinak, nepustili vás k lizu.

mnpv ( 12. srpna 2012 19:08 )

Můj otec neměl nikdy s komunisty nic společného a kdyby byl na světě, jistě by ho nenapadlo je volit. Považoval je za zločineckou stranu, on si jejich vládnutí totiž dobře pamatoval.

palko1961 ( 12. srpna 2012 13:56 )

Proc bych se mel jmenovat stejne jako vas fotr ?

lpitriska ( 12. srpna 2012 09:24 )

Kurnik to musíte lidem dělat nervy i v neděli. když to tak dobře víte,tak s tim něco dělejte

bobina ( 12. srpna 2012 07:23 )

Nejhorší na tom všem je,že to mají posvěcené státem,potažmo zákony a nic se tedy dít nemůže. To,že si přihrávají zakázky bez jakéhokoli výběru zatím nikdo nenapadá a tak je tu pro mnohé vyvolené apeněžní ráj a my to zacálujeme na daních. Toto může změnit opět jen naprosto jiný systém a to půjde velmi ztuha,jestli vůbec někdo někdy bude mít ten zájem něco měnit.Každému prachy lichotí a pochybuji,že někomu se to odaří změnit,jen předvolební halekání na to bohužel nestačí.

Zobrazit celou diskusi