Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trest za korupci a čachry s eurodotacemi: Kušnierz dostal 7,5 roku natvrdo!

Někdejší šéf dotačního úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz byl odsouzen za korupci k sedmi a půl letům vězení
Někdejší šéf dotačního úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz byl odsouzen za korupci k sedmi a půl letům vězení  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
12. července 2012
13:30

Neber úplatky, neber úplatky... Jenže bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz se dobrou radou neřídil a půjde sedět. Za čachry s eurodotacemi dostal trest 7,5 roku a peněžitou pokutu 750 tisíc korun.

Ústecký soud dnes vynesl ortel nad Petrem Kušnierzem. Bývalý šéf jednoho z úřadů, které přerozdělují evropské dotace, byl uznán vinným z přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele.

Do vězení by tak měl putovat na na 7,5 roku. Navíc mu byla vyměřena pokuta 750 tisíc korun. Když odmítne zaplatit, dostane další rok.

Rozsudek však zatím není pravomocný. Ve vazební věznici však již Kušnierz od loňského započetí případu strávil 11 měsíců, než ho propustili na svobodu a minulý týden opět při další policejní razii zavřeli.

Kušnierz se bránil marně, úplatky mu prokázali

Kušnierz prý dle soudu ke korupčnímu jednání přičichl již v době, kdy byl náměstkem ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS).

Poté v čele úřadu ROP Severozápad žádal spolu se svými kumpány desetiprocentní "provize" (čti úplatky) za zprostředkování tučných evropských dotací. A tak lítaly statisíce, ba i miliony. Policie si posvítila především na rekonstrukce dvou rodinných hotelů a také fotbalového hřiště v Jirkově. Majitelům v nich byly přislíbeny dotace ve výši 12 - 15 milionů.

Spolu s Kušnierzem byli odsouzeni i další lidé - tři komplicové dostali 5 let, další tři žadatelé o dotace podmínku. Celkově jde dokonce o přísnější tresty, než jaké žádal pro obviněné státní zástupce.

Kušnierz dnes k soudu nedorazil, omluvil se. U předchozích jednání však byl a stále opakoval, že je nevinný. A že kamarádi zřejmě zneužili jeho jméno. "Obhajoba obžalovaných byla jednoznačně vyvrácena," odmítla však soudkyně Kušnierzovy výmluvy. Ten jí na oplátku již dříve obvinil na základě prapodivného "důkazu" z podjatosti - bratr soudkyně je prý ústecký aktivista bojující proti korupci a zvůli úřadů.

"Je to první korupční kauza podobného typu s vyneseným rozsudkem. Musím pochválit policisty, zajišťování důkazů provedli velmi dobře," dodala soudkyně. Odposlechy korupčníků přitom místy výrazně připomínaly odposlechy fotbalové korupce kolem Ivana Horníka.

jana95 ( 30. března 2013 14:21 )

A kdy budou potrestaní ti, co mu ty úplatky dávali?

rudyptak48 ( 12. července 2012 16:43 )

Tahle praxe o přidělování a dělení byla zavedena již v 80-tých letech za období socialismu. Vedoucí navrhnul podřízenému odměnu, a ten mu ji prakticky celou vrátil. Tak dostal šéf nezdané papírky hotově na ruku. Pracovník měl jedinou výhodu, že se mu zvýšil průměr hrubého platu pro výpočet důchodu. Tam se jednalo o tisíce, tady se jedná o miliony. Jak se říká, po staru se žít nedá. Všechno tu už bylo. Je to stejné jako s módou.

luckypunch ( 12. července 2012 14:58 )

Asi se nechtěl rozdělit, tak ho zařízli a daj tam někoho kdo už bude poslouchat!!! Ale jinak klobouk dolů za 7,5 roku.

siroky11 ( 12. července 2012 14:04 )

Konečně to v tomto prohnilém "MODRÉM KOCOURKOVĚ" začíná "praskat"! Zatím malé ryby, ale i to je úspěch, však na ty zkorumpované gaunery také dojde!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa