Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roman tančil s politiky, teď skončil v ČEZu. Proč?

Autor: Sandra Apostolidisová, mivrk, map - 
16. září 2011
05:00

Jen den poté, co oznámil svůj odchod z čela ČEZ, Martin Roman (41) oficiálně rezignoval. V křesle generálního ředitele ho ihned vystřídal dosavadní výkonný šéf Daniel Beneš (41). Většinu politiků ale Romanův bleskový odchod šokoval. S mnoha z nich měl přitom exšéf ČEZ velmi blízké vztahy. Společné dovolené, divoké oslavy nebo tajné schůzky s papaláši u něj nebyly žádnou výjimkou.

Vlivné lidi zprava i zleva si Roman vždy uměl »omotat kolem prstu«. Oni ho potřebovali, on z toho vytěžil půlmilionový měsíční plat a 660 milionů za prodej akcií. Roman měl nadstandardní vztahy například s bývalým šéfem ODS a expremiérem Mirkem Topolánkem. V jeho společnosti spolu s lobbistou Markem Dalíkem a exministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS) trávil »profláknutou« dovolenou na jachtě v Toskánsku.


Výletů do zahraničí s politickými »kamarádíčky« ale bylo víc. Letos se třeba vydal na golf do Dubaje s šéfem rozpočtového výboru Sněmovny Pavlem Suchánkem (ODS) a lobbistou Romanem Janouškem.

Vztahy s Hradem si Roman také uměl pojistit, když štědře podpořil gymnázium syna prezidenta Václava Klause. Na letošní oslavě Klausových sedmdesátin se pak objevil mezi gratulanty. Nezanedbával ale ani levici. Byl to právě Blesk, kdo Romana před rokem přistihl během tajné schůzky s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem a bývalým volebním manažerem strany Jaroslavem Tvrdíkem. Bylo to v době, kdy Hašek zahajoval své tažení na šéfa ČSSD.

Snad proto rychlý Romanův odchod mnohé šokoval. I když ne všichni byli překvapeni. „Nemohlo mě to překvapit, beze mě se to udělat nedá. Diskutujeme o tom několik týdnů, protože mu končí funkční období,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Také premiér se tváří, že už to bylo dávno rozjednané. Roman prý o to žádal sám. Jen informace unikla podle premiéra trochu dřív a bylo nutné jednat kvůli možnému výkyvu hodnoty akcií.

Jisté je, že zpráva žádnou bouři na burze nevyvolala. Vzhledem k Romanovým »tanečkům s politiky všech stran« se tedy nabízí otázka. Hodili ho jeho mocní přátelé náhle přes palubu, nebo naopak hodlá zamířit mezi ně. To zřejmě ukáže až čas.

Co se mu povedlo...

Z firmy učinil středoevropského energetického šampiona. ČEZ byl v různých žebříčcích hodnocen jako nejziskovější, nejrychleji rostoucí či nejlépe řízený podnik. Roman byl hodnocen jakonejúspěšnější český manažer ČEZ za sedm let jeho vlády ztrojnásobil zisky, jeho tržní hodnota stoupla čtyřnásobně.

V době, kdy byl Roman jmenován na post generálního ředitele, stála akcie na burze necelých 200 korun. Pod jeho vládou vyšplhala její cena do roku 2007 na téměř desetinásobek. ČEZ je zároveň i významným zaměstnavatelem, pracuje pro něj zhruba 33 tisíc lidí.

...co mu ke cti neslouží

ČEZ je vyšetřován Evropskou komisí kvůli podezření z bránění vstupu ostatních účastníků na trh výstavby elektráren. Firma byla kritizována kvůli transakcím s Energetickým a průmyslovým holdingem. Pochybnosti se objevily kolem přípravy mnohasetmiliardové zakázky na výstavbu dalších jaderných bloků.

ČEZ čelí vyšetřování kvůli únikům informací o hospodaření, což mohlo ovlivnit cenu akcií a někdo toho mohl spekulativně využít. Pod křídly ČEZ funguje komando NTZ, tedy netechnických ztrát, které velmi drsnými způsoby lovilo domnělé černé odběratele elektrické energie.

3 možné důvody proč odchází

1. Má toho dost: Sedm let na postu nejmocnějšího manažera v zemi je už přes lhůtu životnosti. Možná bez ohledu na jakýkoliv okamžitý impulz toho má Roman vážně dost a chce mít klid. Vyděláno ostatně má. Třeba si ale jen chystá prostor pro nové ambice. Možná v byznysu, možná v politice. Jedna ze spekulací zní, že Klaus je ochotný jmenovat Romana premiérem po pádu vlády.

2. Mají ho dost: Za ta léta si Roman bezpochyby vytvořil početný »antifan« klub. Hlavně mezi konkurenty z byznysu. I když v tom uměl plout a byl zadobře se všemi důležitými politiky ČSSD i ODS. Proč by se ho teď chtěli zbavit? Důvodů může být řada. Překáží zájmům při dostavbě Temelína, při chystaném zpoplatnění emisních povolenek či při rozhodování o obří ekozakázce...?

3. Má průšvih: Co znamenají tajemná slova premiéra, že »odchází v pravou chvíli«? Podle HN Romanovi podrazily nohy poznatky švýcarské prokuratury, která šetří privatizaci Mostecké uhelné společnosti a rozkryla vlastnictví plzeňské Škody. O jeho napojení na tuto firmu se spekuluje, sám Roman to ale odmítá. Ve hře je možná i spor s CzechCoal, který už dlouho řeší Brusel.

Dá přednost manželce?

Jako šéfa ČEZ ho trápilo, že nemůže se svou rodinou trávit víc času. Právě kvůli svým dcerám Kateřině (9) a Natálii (6) prý investoval sto milionů do školy prezidentova syna. Chtěl, aby dostaly dobré vzdělání. S manželkou Lenkou (36) také založil nadaci na podporu chudích dětí.

Rodinu ale prý Roman drtí svou aktivitou. „Se mnou je komplikované trávit víkend tím, že se dlouho spí, pak se čtou noviny, jde se na oběd, na procházku, pak se dívá na televizi a jde se spát. To já neumím,“ přiznal. Přes tento »hendikep« ale přece přemluvil krásnou Lenku, aby si ho vzala. Byl prý hned zamilovaný, jakmile ji na firemní akci uviděl.

„Mnoho týdnů jsme si ale vykali a ona se mnou nechtěla mít nic společného. Ale nakonec jsem ji ukecal,“ vzpomíná Roman. Co rozhodlo? „Zpětně mi řekla, že ji na mně nejvíc fascinovalo to, že když mě porazila v kulečníku, nevztekal jsem se,“ říká nyní Roman.

Romanův nástupce Daniel Beneš (41)

- Narodil se 19. 3. 1970 v Havířově

- Je to Romanův spolužák z gymnázia

- Vystudoval Strojní fakultu Vysoké školy báňské 1993 – 2004 působil na vedoucích postech ve firmách BohemiaCoal, Hedviga Group a Tchas

- 2004 nastoupil do ČEZ jako ředitel úseku Nákup, o rok později se stal členem představenstva ČEZ, nyní je místopředsedou

- 1. 6. 2007 se stal výkonným ředitelem ČEZ a zastupuje firmu v orgánech ovládaných společností

- V pražské Velké Chuchli bydlí v »milionářské kolonii«, kde mu souseda dělá právě Martin Roman a také lobbisté a manažeři Škody Holding či PPF. Svou vilu koupil za 26 milionů korun právě od Romana.

lipno ( 16. září 2011 10:20 )

Chudích??? Plesku, Plesku!

sibuna ( 16. září 2011 09:02 )

 Nááááhodou je to hodnej kluk! Už si nahrabal,tak nechá smočit zobáček dalšímu,dokud je z čeho...

opportunity ( 16. září 2011 07:08 )

Jestli má průšvih? Průšvih je to pro nás všechny! Celá tahle firma!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa