Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč skončil Roman v ČEZ: Temelín a Škodovka

Autor: zuf, INT, ljšk - 
16. září 2011
12:06

Martina Romana ve čtvrtek nahradil ve funkci generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ dosavadní výkonný ředitel společnosti Daniel Beneš. Co stálo za jeho odchodem? Podle premiéra Nečase to byly zejména dva důvody - plánovaná dostavba Temelína a informace o podezřelých podmínkách privatizace společnosti Škoda Holding.

Původně mělo funkční období Martina Romana na pozici generálního ředitele skončit až v únoru 2012. Podle informací serveru iDnes.cz se ale premiér Petr Nečas ve středu dozvěděl dvě informace, které ho přesvědčily o tom, že Roman musí ve své funkci rychle skončit.

Dostavba Temelína

Premiér Petr Nečas je příznivec atomové energie a dostavby dvou dalších reaktorů v Temelíně. V úterý na straničkém grémiu kritizoval špatný postup ČEZ při přípravě této dostavby, která podle Nečase neprobíhala dostatečně rychle.

"Chci, aby ČEZ byl dlouhodobě aktivní na domácí scéně. Nyní je klíčová dostavba Temelína," prohlásil Nečas. Dodal, že agendu jaderné elektrárny by podle něj měl mít na starost jeden člověk. Roman, který měl v únoru skončit, by tak musel agendu předávat.

Privatizace Škoda Holding

Jak zjistila MF Dnes, premiér Nečas se také dozvěděl závažné informace o nestandardním průběhu privatizace plzeňské Škodovky. Do privatizace stál v čele strojírenského holdingu právě Martin Roman.

"Veškerý vztah k této firmě jsem ukončil před vstupem do ČEZ," stojí v prohlášení Martina Romana, které poslal MfD. Přesto se objevily spekulace o tom, že byl Roman na firmu stále napojen.

Osm let na vrcholu je dost

Martin Roman tvrdí, že s premiérem předání své funkce řešil už delší dobu. Podle něj je běžné, že manažeři v takovéto pozici tráví jen asi sedm let a že personální změny v ČEZ jsou logický krok. Na toto téma s premiérem jednal už od loňského podzimu, informace o jeho odchodu však unikly na veřejnost dříve a situaci to urychlilo.

komentator ( 17. září 2011 10:15 )

Roman (generální ředitel Škody Plzeň) prodal Škodu Holding v r.2003 za 800 milionů korun tzv. Apian group. Kdo byl u toho? Romanovi kamarádi Novák. Krsek, Korecký a Čmejla. Poté byla Škoda Holding rozdělená na 2 části prodána v průběhu let za 12 miliard korun! Nepoškodil Roman úmyslně stát? Proč podivný prodej Škody Plzeň nevyšetřuje policie? Dle švýcarské prokuratury bere Roman přes firmu na kaymanských ostrovech, která ovládá Apian group, peníze ze Škody Plzeň! Navíc jako šéf ČEZu dával Roman plzeňské Škodovce (tj. firmě, ve které má vlastnický podíl), miliardové zakázky! Jak je možné, že po všech těch skandálech souhlasí premiér Nečas, aby byl Roman šéfem dozorčí rady ČEZu???

letajici_svec2 ( 16. září 2011 17:15 )

..tak je jasne , ze v to nejede R. sam, ale uskupeni z Toskanska ma typicke rysy mafie, ale asi se neco zesralo..no bude zajimeve to ted sledovat, pokud by padla vlada, mozna ze nekoho obetuji, aby se to zaretusovalo

komentator ( 16. září 2011 13:21 )

1,2,3... má smysl pro humor. Možná by nám něco zajímavého sdělil o "společenských aktivitách" Romana jako např: Kamarádšoft Romana s nejvlivnějším odéesáckým kmotrem Janouškem! A co výlety romana s Topolánkem, Dalíkem, do Toskánska? Nebo výlety Romana se šéfem rozpočtového výboru Sněmovny odéesákem Suchánkem na "golfíček" do Dubaje?

gogo ( 16. září 2011 13:11 )

Věřím, že pan Roman nepůjde po žebrotě... Zde se jedná o boj prohnilých proti prohnilým...

komentator ( 16. září 2011 12:45 )

Roman byl (a je) v evidentním konfliktu zájmu poškozujícím zájmy ČEZ!!! A je to tady. Švýcarská prokuratura vyšetřující české firmy a podnikatele z praní špinavých peněz potvrzuje, že Roman již jako šéf ČEZu jel špinavých kšeftech firmy Appian Machinery registrované v Nizozemsku. Appain machinery profitovala ze spolupráce s ČEZem!! A firma Škoda Holding ovládána firmou z kaymanských ostrovů vlastněnou českými podnikateli, včetně Romana, dostávala od ČEZu řízeného Romanem miliardové zakázky! Proč již nezahájila vyšetřování česká policie? Pokud švýcarská prokuratura nelže, tak Roman hrubě porušoval zákony této země. Copak Roman bezostyšně nelhal, když tvrdil, že není v žádném konfliktu zájmu jako šéf ČEZu? Jak je možné, že premiér Nečas nabídl Romanovi funkci šéfa dozorčí rady ČEZu? Vždyť Roman je zapleten v podivných obchodech poškozujících ČEZ kontrolovaný státem!

Zobrazit celou diskusi