Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Zpackaná plastika: Musí spát s otevřenýma očima

Žena vyhrála soud. Dostane oškodné za nepovedenou plastiku. Oči už ale nikdy nezavře.
1. dubna 2011 | 18:10

Netoužila po zázraku. Chtěla jenom lépe vypadat. Tato touha se však Američance Marilyn Leisz krutě vymstila. Od operace víček totiž nemůže mrkat ani zavřít oči. Dokonce ani během spánku. Na plastického chirurga proto kvůli nepovedenému zákroku podala žalobu. A soud nakonec vyhrála.

Když před časem navštívila plastického chirurga Paula Parkera v jeho ordinaci, chtěla jen upravit víčka po předchozí operaci. Zákrok se ale nepovedl. Dokonce prý přestává i vidět a zrak se jí rychle zhoršuje. „Tak to je čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu a tři sta pětašedesát dní v roce. Venkovní aktivity jsou pro mě tabu. Nemůžu dělat nic z toho, co jsem tak milovala. Hrát tenis, jezdit na koni či kole, pracovat na zahrádce,“ řekla Marilyn pro americkou televizi CBS News s tím, že od plastické operace ji trápí nadměrné vysychání očí, a neustále tak musí používat speciální gel a zvlhčovač vzduchu.

Doktor Parker se samozřejmě brání. Na případná rizika prý klientku upozornil. Přesto dal soudce za pravdu poškozené a přiřkl jí odškodnění ve výši 115 tisíc dolarů (v přepočtu asi 1,94 milionu korun). Ta však přesto s rozsudkem není spokojená. „Čekala jsem alespoň 500 tisíc dolarů (8,67 milionu korun),“ postěžovala si novinářům.

Na víčka si vyberte zkušeného operatéra

Operace očních víček patří mezi nejběžnější zákroky estetické medicíny a je zdánlivě jednoduchá. Lékař si změří a pak odstraní přebytečnou kůži. Vyjme nadbytečný tuk, upraví sval obemykající oko a nakonec vše sešije. Ani cena není nijak závratná: 9 – 10 tisíc korun. Problém je však ten, že nejen u nás, ale všude ve světě tuto proceduru nabízí velké množství lékařů, třeba i očaři. Aby byl zákrok perfektní, je potřeba si vybrat zkušeného operatéra. V okolí očí je totiž kůže velmi jemná a i ta nejmenší chyba je navždycky vidět.

Před unáhleným výběrem chirurga varuje i Roman Šmucler, přednosta Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny. „Všem klientům proto doporučuji nedívat se pouze na cenovku, ale zejména na počet výkonů, které dotyčný lékař pravidelně dělá.“

Autor: lena, INT, ida, evakk