Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Airbus zřícený do Atlantiku prý neměl vážnou závadu

Trosky letadla společnosti Air France
Trosky letadla společnosti Air France  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, mivr - 
18. května 2011
21:52

Letoun Airbus A330 společnosti Air France, který se s 228 lidmi na palubě z dosud neznámých příčin předloni zřítil do Atlantiku, neměl nejspíš žádnou vážnou závadu. S odvoláním na první analýzy obsahu černých skříněk zříceného stroje to dnes uvedl šéf technického vyšetřujícího týmu.

Záznamy letu neukázaly, že by letoun postihl výpadek proudu či motorů nebo jiný závažný technický problém, řekl Alain Bouillard z francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA. Zdůraznil však, že stále nelze vyloučit, že stroj měl nějaké méně závažné technické problémy.

Již dříve bylo zjištěno, že osudovému letounu v důsledku zamrznutí špatně fungovaly sondy typu Pitot Thales, které na trupu Airbusu A330 měří rychlost stroje. Podle odborníků to však není něco, co by mohlo samo způsobit nehodu. Objevila se i teorie o špatné reakci pilotů na nějaký dílčí problém.

Airbus se zřítil do Atlantiku předloni 1. června během letu z Ria de Janeiro do Paříže. Černé skříňky z něho byly vyzvednuty během nového pátrání začátkem tohoto měsíce z hloubky 3900 metrů. Rozbor jejich údajů, který má pomoci odhalit příčinu neštěstí, potrvá podle BEA týdny a jeho konečné výsledky budou zveřejněny v létě.
Mezitím se v Paříži očekává vyjádření specializované soukromé laboratoře, zda bylo možné identifikovat těla dvou obětí, která byla jako dosud jediná vytažena z hloubi oceánu. Pokud identifikace nebude možná, bude Francie proti vyzdvižení dalších těl obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi