Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zkáza Airbusu: 228 lidí zemřelo za 210 vteřin

Trosky letadla společnosti Air France, které padalo do oceánu tři a půl minuty.
Trosky letadla společnosti Air France, které padalo do oceánu tři a půl minuty.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, bali - 
27. května 2011
18:17

Airbusu společnosti Air France, který se s 228 lidmi na palubě  zřítil do Atlantiku, trval podle záznamů černých skříněk pád do oceánu 3,5 minuty. Dva roky po havárii to v Pařízi sdělili vyšetřovatelé katastrofy.

Podle francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA přístroje po dobu asi jedné minuty ukazovaly pilotům před havárií dvě různé rychlosti. Jedna z nich přitom prudce klesala. Již dříve odborníci uvedli, že na tragédii se podílela čidla, která na trupu stroje měří jeho rychlost.

Airbus se zřítil do Atlantiku předloni 1. června během letu z Ria de Janeiro do Paříže. Černé skříňky z něho byly vyzvednuty začátkem tohoto měsíce z hloubky 3900 metrů. Rozbor jejich údajů má pomoci odhalit příčinu neštěstí.

BEA uvedla, že rozbor potrvá týdny a jeho konečné výsledky a závěry mají být zveřejněny nejdříve koncem června. Úřad se však rozhodl již nyní zveřejňovat faktografické údaje o průběhu letu, které stanoví okolnosti nehody, ale zatím ne její příčiny.

Vyšetřovatelé se podle BEA rozhodli částečně urychlit svůj harmonogram prací a sdělování, protože v tisku se objevily dílčí a víceméně protichůdné zprávy, které prý mohly jen poplést rodiny pozůstalých a podlomit objektivitu vyšetřování.

tuba24 ( 28. května 2011 10:46 )

velku cast padu bolo s vysokym uhlom nabehu s motormi pracujucimi na plno. Co znamena ze lietadlo letelo dopredu, ale padovou rychlostou - takze sa prepadalo. Az v poslednej faze letu lietadlo vyrovnali a v takej polohe dopadlo na hladinu

tuba24 ( 28. května 2011 10:43 )

cestujuci nevedeli ze padaju - ani piloti

Shelby16 ( 28. května 2011 00:30 )

těch 210 vteřin než letadlo praštilo o mořskou hladinu ? Anebo v důsledku přetížení zemřeli dříve ?

gogo ( 27. května 2011 22:21 )

Dost času na promítnutí celého života....

Zobrazit celou diskusi