Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrtící nákaza je v ČR: První případ potvrzen!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ap, ida, eis - 
31. května 2011
17:02

Záhadná smrící nákaza udeřila i v Česku. Nemocnice přijaly už tři lidi s krvácejícím průjmem a podezřením na nákazu bakterií EHEC. U americké turistky, která leží ve fakultní nemocnici na Bulovce se již nákaza potvrdila. Další podezření se podle zjištění Blesk.cz objevilo o čtyřicetiletého muže z Hodonínska. Testy se provádí i na starší ženě hospitalizované v Hradci Králové. V Německu stála bakterie EHEC už 15 lidských životů. Další stovky lidí jsou nakaženy. Případ se rozšířil i do Švédska, kdezaznamenali první úmrtí.

Americkou turistku vyšetřovali specialisté v pražské nemocnici Bulovka. Ministerstvo zdravotnictví posléze potvrdilo, že pacientka je hospitalizována na oddělení infekční kliniky. Pacientka, který trpí průjmovím onemocněním, jedla při svém pobytu v severním Německu zeleninové saláty. Hlavní hygienik ČR Michael Vít posléze potvrdil, že u u této pacientky nákaza skutečně propukla.

Další podezřelé případy

U českého pacienta se předpokládá, že se u něho nákaza nakonec nepotvrdí. Podle informací Blesk.cz toto podezření zaregistrovali v hodonínské nemocnici, kde byl ve  středu ambulantně ošetřen 40letý muž z Hodonínska, který se vrátil ze služební cesty v Belgii a Německu. Muž trpěl akutním průjmovým onemocněním. Nebyl hospitalizován, jeho stav byl dobrý a mohl se léčit doma. „Jaký druh mikrobů způsobil tomuto muži průjmové onemocnění zatím nevíme. Vzorky jsme poslali k dovyšetření do laboratoří,“ sdělil Blesk.cz ředitel jihomoravských hygieniků Jan Mareček. Nepředpokládá ale, že by byl muž nakažen bakterií EHEC.

Podezřelý případ se řeší i V Hradci Králové. Ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové a epidemiolog Roman Prymula Blesk.cz sdělil, že hospitalizovaná žena z nenavštívila Německo. V případě, že by se u ní nákaza projevila, nakazila by se ze zeleniny nakoupené v Česku.

Záhadná smrtící nákaza

Bakterie zvaná Enterohemorhagická Eshcherichia Coli (EHEC) způsobuje krvácivé průjmy a může způsobit selhání ledvin. V Německu nákaze podlehlo 15 lidí. Nakaženo je nejmenně 1400 osob. Původně se odborníci domnívali že, se virus šíří nakaženými španělskými okurkami a pravděpodobně i jinou syrovou zeleninou.

Testy v Německu ale podle hamburgská ministryně zdravotnictví Cornelia Prüferová-Storcksová, že dovážení španělské okurky byly kontaminovány nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC), jak se úřady dříve domnívaly.

Na okurkách byl podle ní zjištěn výskyt EHEC, nikoli však její toxické varianty O104, která si v Německu vyžádala už 15 mrtvých. Záhadná nemoc se přitom dál šíří. V německu je nakaženo 1400 osob, Švédsko má první oběť a dva podezřelé případy se objevily i v České republice.


sydnicka ( 2. června 2011 10:13 )

vim, taky jsem to myslela ironicky uz jsem o tom na jinem miste psala

panalev ( 1. června 2011 18:28 )

Nemáte jistotu nikdy v ničem. Dnešní doba je taková . Biologická a klimatická válka.

panalev ( 1. června 2011 18:26 )

jj, ale u nás se pěstovaly brambory ve velkém a bylo co jíst, teď jsou pole zarostlá a když už, tak roste řepka, no EU....zákaz!

panalev ( 1. června 2011 18:24 )

Zrovna to jdu psát. Po minulé zkušenosti, že se lidé nenechali očkovat, vypukne teď panika, famaceuti "najednou" budou mít vakcínu a lidé a penízky se zase posypou.... No, ať kadý jedná podle sebe.

sydnicka ( 1. června 2011 15:23 )

na takove blbosti jsi musel dlouho studovat

Zobrazit celou diskusi