Výzva Blesku: Kdo jedl podezřelé okurky
Smrtící okurky ze Španělska byly dovezeny do firmy Country Life, která provozuje síť prodejen a restaurací zdravé výživy. Nakupovali jste tam? Ozvěte se do redakce Blesk.cz. Propukla u vás nákaza? Máme zájem o vaše svědectví. V Německu na nakázu zemřelo už 14 lidí.
Počty nakažených po celé Evropě rostou. Německo hlásí dalších třicet lidí v kritickém stavu a už 14 mrtvých. Průběh epidemie v Dánsku, Španělsku, Nizozemí, Británii, Švýcarsku a Rakousku se zatím obešel bez obětí. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí ve Stockholmu označilo epidemii vyvolanou bakterií enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) za jednu z největších epidemií svého druhu ve světě. Podle odborníků přitom vrchol epidemie teprve přijde.
Česko zpřísňuje kontroly
Poté co v neděli objevila Česká státní zemědělská a potravinářská inspekce rizikové bio okurky ze Španělska, rozšířila kontrolu i na dodávky zeleniny z jiných států. Pod dohledem inspekce teď budou nejen okurky, ale i další zelenina. „V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny,“ uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil. Odebírány budou vzorky ze Španělska, Německa, Nizozemí a Dánska. Nově pak bude kontrolována zelenina například z Rumunska, Bulharska a České republiky.
O rizikové dodávce okurek do Česka byly úřady informovány systémem rychlého varování v sobotu po deváté hodině večer.
Seznam prodejen, kam se okurky dostaly
Do Česka se dostalo celkem 120 kontaminovaných okurek, které byly rozvezeny do desítek prodejen po celé republice. Kromě firemních prodejen pod hlavičkou Country Life (Praha 1 - Melantrichova, Jungmannova, Praha 6 – Čs. armády) mohli zákazníci koupit podezřelé okurky i v těchto obchodech:
1) ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav
2) KOPECKÁ Monika, Řevnice
3) LUMO natur s. r. o., Praha 4
4) BAZALKA s. r. o., Hradec Králové
5) PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4
6) KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4
7) NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto
8) SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz
9) KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9
10) DRECHSLER Jiří, Přelouč
11) VOZEMBOUCH s. r. o., Mníšek pod Brdy
12) ROZMARÝNA CZ s. r. o., Praha 5
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Okurky nejezte a vraťte prodejci
Co dělat v případě, že jste rizikové okurky zakoupili? "SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené bio-okurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.
Odkud se bakterie do zeleniny dostaly?
Španělská a Německá strana vede spor o to, jak se nákaza do okurek dostala. Španělsko tvrdí, že na vině je německý dopravce. Němci zase tvrdí, že okurky putovaly ze Španělska už s nebezpečnou bakterií. Podle Jana Veleby, prezidenta Agrární komory České republiky, hygienu podcenili Španělé.
„Nejpravděpodobnější cesta, jak se bakterie do zeleniny mohla dostat, je z hnojiva. Kontaminována mohla být moč nebo exkrementy, kterými se pole hnojilo.“ Možnost, že by se něco takového mohlo stát i v Česku, popírá: „Něco podobného se u nás dělalo před padesáti lety, teď už jsou jiné metody,“ říká.
Jak se nenakazit
SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského náčiní.
že ty okurky mezi lid šíří adventisti, aby se zbavili bezvěrců ...