Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výzva Blesku: Kdo jedl podezřelé okurky

Koupili jste kontaminované okurky? Ozvěte se nám do redakce
Koupili jste kontaminované okurky? Ozvěte se nám do redakce  (Autor: profimedia.cz)
Autor: jip, Kšim - 
30. května 2011
14:40

Smrtící okurky ze Španělska byly dovezeny do firmy Country Life, která provozuje síť prodejen a restaurací zdravé výživy. Nakupovali jste tam? Ozvěte se do redakce Blesk.cz. Propukla u vás nákaza? Máme zájem o vaše svědectví. V Německu na nakázu zemřelo už 14 lidí.

Počty nakažených po celé Evropě rostou. Německo hlásí dalších třicet lidí v kritickém stavu a už 14 mrtvých. Průběh epidemie v Dánsku, Španělsku, Nizozemí, Británii, Švýcarsku a Rakousku se zatím obešel bez obětí. Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí ve Stockholmu označilo epidemii vyvolanou bakterií enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) za jednu z největších epidemií svého druhu ve světě. Podle odborníků přitom vrchol epidemie teprve přijde.

Česko zpřísňuje kontroly

Poté co v neděli objevila Česká státní zemědělská a potravinářská inspekce rizikové bio okurky ze Španělska, rozšířila kontrolu i na dodávky zeleniny z jiných států. Pod dohledem inspekce teď budou nejen okurky, ale i další zelenina. „V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny,“ uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil. Odebírány budou vzorky ze Španělska, Německa, Nizozemí a Dánska. Nově pak bude kontrolována zelenina například z Rumunska, Bulharska a České republiky.

O rizikové dodávce okurek do Česka byly úřady informovány systémem rychlého varování v sobotu po deváté hodině večer.

Seznam prodejen, kam se okurky dostaly

Do Česka se dostalo celkem 120 kontaminovaných okurek, které byly rozvezeny do desítek prodejen po celé republice. Kromě firemních prodejen pod hlavičkou Country Life (Praha 1 - Melantrichova, Jungmannova, Praha 6 – Čs. armády) mohli zákazníci koupit podezřelé okurky i v těchto obchodech:

1) ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav

2) KOPECKÁ Monika, Řevnice

3) LUMO natur s. r. o., Praha 4

4) BAZALKA s. r. o., Hradec Králové

5) PLHOŇOVÁ Eva, Praha 4

6) KOSINOVÁ Miroslava, Praha 4

7) NOVÁKOVÁ Jana, Vysoké Mýto

8) SVOBODOVÁ Eliška, Kamenný Přívoz

9) KOŠTIALOVÁ Hana, Praha 9

10) DRECHSLER Jiří, Přelouč

11) VOZEMBOUCH s. r. o., Mníšek pod Brdy

12) ROZMARÝNA CZ s. r. o., Praha 5

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Okurky nejezte a vraťte prodejci

Co dělat v případě, že jste rizikové okurky zakoupili? "SZPI doporučuje spotřebitelům, kteří uvedené bio-okurky v těchto prodejnách v minulých dnech nakoupili, aby zboží nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo se pokusili je vrátit. Pokud mají obavy o zdraví, nechť se obrátí na svého lékaře," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Odkud se bakterie do zeleniny dostaly?

Španělská a Německá strana vede spor o to, jak se nákaza do okurek dostala. Španělsko tvrdí, že na vině je německý dopravce. Němci zase tvrdí, že okurky putovaly ze Španělska už s nebezpečnou bakterií. Podle Jana Veleby, prezidenta Agrární komory České republiky, hygienu podcenili Španělé.

„Nejpravděpodobnější cesta, jak se bakterie do zeleniny mohla dostat, je z hnojiva. Kontaminována mohla být moč nebo exkrementy, kterými se pole hnojilo.“ Možnost, že by se něco takového mohlo stát i v Česku, popírá: „Něco podobného se u nás dělalo před padesáti lety, teď už jsou jiné metody,“ říká.

Jak se nenakazit

SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského náčiní.

paula ( 31. května 2011 06:23 )

že ty okurky mezi lid šíří adventisti, aby se zbavili bezvěrců ...

siroky11 ( 30. května 2011 21:08 )

to je normální, to znamená, že ještě nejste zralá

siroky11 ( 30. května 2011 21:07 )

nedovezli také do parlamentní kantýny , konečně by se už po.....

bafi ( 30. května 2011 19:11 )

A jak to mám asi poznat, Podle čeho mi mají být podezřelé. Každá okurka mi připadá stejná.

Shelby16 ( 30. května 2011 18:56 )

a právě jsem zezelenala, myslíte že to je normální ?

Zobrazit celou diskusi