Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Smrtící okurky v obchodech zdravé výživy Country Life

Autor: rap, Kbali - 
30. května 2011
10:52

120 smrtelně nebezpečných okurek ze Španělska, které v Německu zabily deset lidí, se možná objevilo na pultech českých obchodů! Do Česka je dovezla firma Country Life z Nenačovic na Berounsku, která provozuje síť obchodů a restaurací se zdravou výživou. Kupovali jste tam v minulém týdnu zeleninu? Jedli jste v restauraci Country Life? Ozvěte se nám!

Okurky původem ze Španělska dovezla společnost Country Life do Česka v úterý z německého velkoobchodu Dennree. Ze zásilky jich firma 106 distribuovala ke 13 dodavatelům po celé republice. O tom, že mohou být kontaminované smrtící střevní infekcí, informovala Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) v sobotu večer německá strana. „Všechny odběratele jsme identifikovali a všechny jsme informovali, o tom, jaká je situace,“ uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Pracovníci SZPI v neděli ráno vtrhli do firmy Country Life, provedli rozsáhlou kontrolu a odebrali vzorky. Výsledky rozborů by měly být známy nejpozději za čtyři až pět dní. SZPI ihned zakázala uvádět podezřelou zeleninu do oběhu a nařídila okamžité stažení okurek z obchodů.

Lidé z Country Life jsou členy Církve adventistů

Na střevní nákazu, kterou v okurkách vyvolává podle expertů střevní bakterie zvaná enterohemoragická Escherichia coli (EHEC), už v Německu zemřelo deset lidí. Firma Country Life, která do Česka podezřelé okurky dovezla, sídlí v Nenačovicích nedaleko Berouna. Reportéři Blesku na místě zjistili, že někteří lidé z vedení společnosti patří k Církvi adventistů sedmého dne a členy církve jsou i někteří zaměstnanci. Mluvčí firmy Lubomíra Chlumská to připouští. „Ano, někdo z vedení patří k adventistům, ale žádnou kapli v našem areálu nemáme, jen společenské prostory, kde se všichni scházíme,“ argumentovala Chlumská. Na tuto skutečnost s nelibostí upozorňují i místní lidé.

„Nemůžeme je tady vystát. Zaměstnávají takové pochybné existence, na první pohled je zaručeně poznáte. Slyšel jsem, že uvnitř areálu mají i dřevěný kostel, kam se chodí modlit,“ řekl Blesku jeden z místních občanů.

Okurky nám prodávali Němci

Okurky ze Španělska, které byly zřejmě infikovány enterohemorhagickými bakteriemi, jsou stále ve skladu společnosti Country Life v Nenačovicích. Přesněji řečeno – z původní dodávky 120 kusů jich tam zůstalo šest. Ostatní šly do prodeje.

Ředitel Country Life v Nenačovicích Otakar Jiránek (56) včera ukázal reportérům Blesku sklad ovoce a zeleniny až po dlouhém váhání.

„V klimatizované místnosti ve skladu je stálá teplota pět stupňů,“ předvedl uskladněné ovoce a zeleninu. V přepravkách tu leží jablka, kedlubny, květáky i mrkve. Ze zbylých šesti »podezřelých« okurek i z další jejich dodávky od téhož německého velkoobchodu pro Country Life odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce vzorky. Zbylou zeleninu inspektoři pečlivě obalili metry igelitové fólie a zapečetili.

„Německá společnost Dennrre nám dodává zboží už dva roky. Sami nás upozornili na nebezpečí a my okamžitě varovali prodejce, kteří od nás okurky odebrali,“ tvrdí ředitel Jiránek. „Pokud rozbory potvrdí jejich závadnost, všechny zlikvidujeme.“

Manažerka obchodní a restaurační sítě Country Life Dara Hessová pro Blesk uvedla, že oni sami španělské okurky v restauracích nepoužívají. „Našim dodavatelem je Ovoce a zelenina Brázda a my jsme schopni vše doložit dodacími listy a fakturami,“ řekla. Ze svých obchodů, například v Melantrichově ulici v Praze, podezřelé okurky stáhli podle jejích slov v neděli před polednem.

madla ( 31. května 2011 15:31 )

Jak si myslím, že je možné aby se situace lepšila? Jedině tím, že se lidi naučí ozvat, budou trvat na zlepšení kvality taky tím, že budou nakupovat jinde a samozřejmě taky se nějak všichni vyvíjíme a chceme být lepší. tedy podle mne tudy vede cesta.

sydnicka ( 30. května 2011 20:09 )

takhle rasisticky mluvil Hitler o Cesich (sice v jine souvisloti). A dnes kdyz ctu nektere prispevky tak se mi zda ze Cesky narod je svym myslenim stejne fasisticky jak Hitler ve 2.sv. valce. Ty sama zijes jako cizinka v Spanelsku a taky nechces aby ti nekdo nadaval do blbeho Cecha. Procjes ale ty smejes z viry nekoho jineho nechapu. Mozna ze to jednou zazijes na svem tele, az se hospod. situace ve Spanelsku zhrouti a oni budou mit vztek na cizince kteri jim berou praci. A Spanele nejsou tak tolernatni . Nezapomen vse se jednou vrati.

anasyi ( 30. května 2011 18:30 )

sydnicka,nedrazdi kobru bosou nohou,ono kudlanky je taky dost,da ti to pekne zpapat

tim_cl ( 30. května 2011 18:05 )

Myslím, že tady někomu vlezla ta bakterie do mozku, že používá samé sprosté vyjádření s nesmyslnými bájemi.

anna1234 ( 30. května 2011 14:56 )

Tak to zkrátka bohužel je, že marodí i mladí. Ale to bylo v každé době, zrovna tak jako se v každé době najde vitální senior. Samozřejmě že je důležité co do sebe dostáváme ze vzduchu, ale neméně důležité je, co do sebe futrujeme. Bůček v době našich babiček bude asi jiný, než bůček co visí v obchodech dneska. Oni si zvířata nepíchali růstovýma hormonama a jinýma s prominutím srágorama. Takže já bych neřekla, že ten dnešní bůček zdraví neničí. A co se týká vyrůstání na sádle, škvarkách atd... to asi nebylo jejich každodenní jídlo, ale přilepšení. Také jedli hrách, čočku, pohanku atd.... Jak se to říká?? Nejhorším sebevražedným nástrojem je příbor .. ale samozřejmě ať si každý jí co mu chutná

Zobrazit celou diskusi